Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αβγατίζει» το επίδομα θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα

Ο δύσκολος χειμώνας αναγκάζει την κυβέρνηση να κινηθεί για ενίσχυση του επιδόματος σε ό,τι αφορά τόσο τα ποσά όσο και τους δικαιούχους. Ποια είναι τα βασικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι.

«Αβγατίζει» το επίδομα θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα

Σχέδια για διεύρυνση τόσο του ποσού όσο και των δικαιούχων που επιδόματος θέρμανσης επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει, στον βαθμό που είναι δυνατόν, τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι βρίσκεται αύξηση των εισοδηματικών ορίων στα επίπεδα των 40.000 - 45.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν πάνω από 200 εκατ. ευρώ για να στηριχθούν τα νοικοκυριά.

Το σχέδιο είναι υπό εξέταση και οι αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται αύξηση τουλάχιστον 20% του κονδυλίου που θα διατεθεί, ενώ το ποσό που θα δοθεί, θα συνδυαστεί με οικογενειακά κριτήρια.

Σημειώνεται ότι πέρυσι το επίδομα θέρμανσης που κυμαίνονταν από 100-750 ευρώ έλαβαν 827.575 δικαιούχοι, στους οποίους καταβλήθηκαν 166 εκατ. ευρώ, με το μέσο ποσό της επιδότησης να ανέρχεται στα 200 ευρώ.

Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι για το επίδομα θέρμανσης για τη σεζόν 2022 - 2023 προβλέπει:

  • Αύξηση του ποσού που θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για επίδομα θέρμανσης από 168 εκατ. ευρώ πέρυσι σε επίπεδα πάνω από 200 εκατ. ευρώ.
  • Διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων με αύξηση των εισοδηματικών ορίων έως τις 45.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας. Πέρυσι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης ήταν όσοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, έως 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
  • Η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους θα ανοίξει νωρίτερα, ώστε το επίδομα να έχει δοθεί προκαταβολικά στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης:

  • Χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.
  • Χορηγείται για την κατανάλωση των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, για τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) ισχύει ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 3.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης έχει τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v