Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Στη ΔΕΘ ανακοινώνεται ο φόρος στα «ουρανοκατέβατα κέρδη»

Πού θα φτάνει το τελικό ποσό της φορολογητέας ύλης για τους ηλεκτροπαραγωγούς. Προορισμός το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για την επιδοματική πολιτική.

Ενέργεια: Στη ΔΕΘ ανακοινώνεται ο φόρος στα «ουρανοκατέβατα κέρδη»

Το τελικό ποσό με το οποίο θα φορολογηθούν τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Όπως έχει γράψει από τον Ιούλιο το Euro2day.gr, υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί συνολικά σε ένα ποσό περί τα 450 εκατ. ευρώ για το 9μηνο Οκτώβριος 2021-Ιούνιος 2022. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει έκτακτη εισφορά 90% επί των υπερεσόδων, η φορολογητέα ύλη για τους ηλεκτροπαραγωγούς διαμορφώνεται τελικά λίγο πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά προορίζονται για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, μέσω του οποίου ασκείται η κυβερνητική επιδοματική πολιτική.

Το οριστικό ποσό, ωστόσο, θα «κλειδώσει» μετά τη δημοσίευση, προχθές, στο ΦΕΚ, της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που υπέγραψαν στις 30 Αυγούστου οι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Θεόδωρος Σκυλακάκης και Κώστας Σκρέκας. Στην ΚΥΑ δεν αναγράφονται ποσά, παρατίθεται η μεθοδολογία βάσει της οποίας υπολογίζει η ΡΑΕ το ποσό για κάθε υπόχρεο, οι τεχνολογίες που εμπίπτουν στη φορολόγηση, οι υπόχρεοι αναλυτικά με τις μονάδες παραγωγής, καθώς και τα διαδικαστικά θέματα επιβολής της εισφοράς.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, ο Ρυθμιστής έχει ζητήσει από όλους τους υπόχρεους να προσκομίσουν στην Αρχή έως σήμερα, Τετάρτη, έγγραφα πιστοποίησης που θα υπογράφουν οι ορκωτοί ελεγκτές τους, για το ύψος των εκπτώσεων και επιστροφών που αφαιρούνται από τα υπερέσοδα. Ήδη, η ΡΑΕ έχει κάνει τους σχετικούς υπολογισμούς και έχει καταλήξει στα νούμερα, η διασταύρωση και επιβεβαίωση των οποίων θα γίνει με τις εκθέσεις των ορκωτών.

Αμέσως μετά, θα κοινοποιηθούν από τη ΡΑΕ στο ΥΠΕΝ, το ύψος των υπερεσόδων στο συγκεκριμένο 9μηνο, η φορολογητέα ύλη και η έκτακτη εισφορά που αντιστοιχεί σε κάθε ηλεκτροπαραγωγό. Έτσι, θα ενημερωθεί και ο πρωθυπουργός, για να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις από το βήμα της ΔΕΘ.

Η επιβολή της εισφοράς θα γίνει με απόφαση του ΥΠΕΝ και με την κοινοποίησή της δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής εντός τριών μηνών.

Στη φορολόγηση εμπίπτουν όλες οι τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτες, υδροηλεκτρικά, φυσικό αέριο, ΑΠΕ χωρίς ταρίφες, καθώς και Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης, ΦΟΣΕ). Εκτός μένουν οι ΑΠΕ με ταρίφες και οι παραγωγοί θερμικής ενέργειας στο μικρό διασυνδεδεμένο σύστημα της Κρήτης. Από τα υπερέσοδα που διαπίστωσε αρχικά η ΡΑΕ (στο εξάμηνο περί το 1 δισ. ευρώ), αφαιρέθηκαν οι εκπτώσεις σε καταναλωτές και οι επιστροφές με βάση Διμερείς Συμβάσεις Αγοραπωλησίας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Έτσι, υπόχρεοι της ειδικής εισφοράς, σύμφωνα με την ΚΥΑ, είναι: η ΔΕΗ, η Mytilineos, η Elpedison, η ΗΡΩΝ ΙΙ Α.Ε., η ΗΡΩΝ Ενεργειακή ΑΕ, η Κόρινθος Power, η Enel Global ΑΕ και η Optimus Energy, εταιρία ΦΟΣΕ, συνδεδεμένη με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που εκπροσωπεί στη χονδρεμπορική αγορά εταιρείες ΑΠΕ.

Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, διά του επίσημου οργάνου τους, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), έχουν αντιδράσει σφοδρά για την επικείμενη φορολόγηση, με το βασικό σκεπτικό ότι το φυσικό αέριο, σύμφωνα με το σχέδιο Repower EU, δεν συμπεριλαμβάνεται στα «ουρανοκατέβατα» κέρδη.

Άγνωστο παραμένει αυτή τη στιγμή αν θα υπάρξει και άλλου είδους αντίδραση, σε επίπεδο προσφυγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v