Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ψαλιδίστηκαν» στα 270 εκατ. ευρώ τα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας

Στην κυβέρνηση παραδόθηκε το τελικό πόρισμα της ΡΑΕ για τα φορολογήσιμα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών. Πόσα θα καταβάλει η ΔΕΗ, πόσα οι ανεξάρτητοι παραγωγοί. Τα επόμενα βήματα.

«Ψαλιδίστηκαν» στα 270 εκατ. ευρώ τα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας

Λιγότερο από το 1/3 τελικά των αρχικών υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών που εντόπισε η ΡΑΕ στο 6μηνο Οκτώβριος 2021-Μάρτιος 2022 θα φορολογηθεί.

Από το ποσό των 927.440.000 ευρώ αφαιρέθηκαν οι εκπτώσεις πάσης φύσεως που έδωσαν οι εταιρείες προμήθειας των καθετοποιημένων ομίλων, οι επιβαρύνσεις από τη διατήρηση των σταθερών τιμολογίων τους, καθώς και τα ποσά από διμερή συμβόλαια με άλλες ηλεκτρικές εταιρείες, οπότε η φορολογητέα βάση υπολογίστηκε περί τα 300 εκατ. ευρώ. Το 90% της ειδικής εισφοράς που νομοθέτησε η κυβέρνηση καταλήγει σε ένα ποσό 270 εκατ. ευρώ, το 70% του οποίου θα καταβάλει η ΔΕΗ, ήτοι, περί τα 190 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 80 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί.

Το τελικό πόρισμα για τη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών παρέδωσε η ΡΑΕ στην κυβέρνηση και το επόμενο βήμα είναι η έκδοση εφαρμοστικής ΚΥΑ για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς 90%.

Να υπενθυμίσουμε ότι από τα αρχικά 900 και πλέον εκατ. ευρώ, περί τα 730 εκατ. ευρώ ήταν της ΔEΗ, τα 157,61 εκατ. ευρώ των ιδιωτών παραγωγών και περί τα 40 εκατ. ευρώ των ΑΠΕ, χωρίς κρατική ενίσχυση.

Η ΡΑΕ έχει προχωρήσει στην καταγραφή υπερεσόδων και για το διάστημα Απρίλιος-Ιούνιος 2022, ωστόσο, τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί δεν θεωρούνται επιβεβαιωμένα. Θα σταλούν μεν στην κυβέρνηση, για να υπάρχει μία πρώτη εικόνα, αλλά τα οριστικά δεδομένα θα συμπεριληφθούν σε επίσημο πόρισμα της Αρχής, αφού γίνει και η επιβεβαίωσή τους.

Από τον Ιούλιο και μετά δεν τίθεται θέμα υπερεσόδων, καθώς εφαρμόζεται το νέο μοντέλο με την επιβολή πλαφόν, οπότε τα επιπλέον κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών αντλούνται απευθείας από τη χονδρεμπορική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v