Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπέρ της έκτακτης εισφοράς στα διυλιστήρια η Αθήνα

Η Ελλάδα φέρεται αποφασισμένη να εφαρμόσει το μέτρο ακόμη κι αν δεν το εγκρίνει η Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες. Με αυτό το δεδομένο, θα κληθούν να καταβάλουν έκτακτη εισφορά και τα δύο διυλιστήρια της χώρας, ΕΛ.ΠΕ. και Motor Oil.

Υπέρ της έκτακτης εισφοράς στα διυλιστήρια η Αθήνα

Η Ελλάδα είναι υπέρ της πρότασης της Κομισιόν να επιβληθεί έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης σε βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και στα διυλιστήρια, με βάση τα φορολογητέα πλεονάσματα κερδών που πραγματοποιήθηκαν το οικονομικό έτος 2022.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η Αθήνα φέρεται αποφασισμένη να εφαρμόσει το μέτρο ακόμη κι αν δεν το εγκρίνει η Επιτροπή.

Το σχετικό προσχέδιο της Κομισιόν, που διέρρευσε στο Bloomberg και περιλαμβάνει και μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, αναμένεται να συζητηθεί σήμερα, Τρίτη, και να τεθεί στην κρίση του Κολεγίου των Επιτρόπων. Στην περίπτωση που εγκριθεί από το Κολέγιο, τις λεπτομέρειές του αναμένεται να ξεδιπλώσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο, για την κατάσταση της Ε.Ε. Η εφαρμογή, ωστόσο, των προτεινόμενων μέτρων από την Κομισιόν θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη και των κρατών-μελών. Ήδη, όπως προέκυψε στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, την προηγούμενη Παρασκευή, υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στους 27 σε πολλά από αυτά τα ζητήματα.

Η έκτακτη εισφορά προορίζεται για την ενίσχυση των καταναλωτών, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο ανεξέλεγκτο, πλέον, ενεργειακό κόστος που έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη βαθιά ενεργειακή κρίση.

Στα καθ’ ημάς, αυτό σημαίνει ότι εκτός από τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, θα κληθούν να καταβάλουν έκτακτη εισφορά και τα δύο διυλιστήρια της χώρας, της ΕΛ.ΠΕ. και της Motor Oil. Χθες, πάντως, οι μετοχές των δύο εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά τις εξελίξεις αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας, σημείωσαν πτώση πάνω από 4%.

Σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, σύμφωνα με το προσχέδιο, αναμένεται να προταθούν δύο στόχοι, ένας θα αφορά στη μείωση της συνολικής κατανάλωσης και ο άλλος για την περιστολή της ζήτησης σε επιλεγμένες ώρες αιχμής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v