Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το 2023 κληρώνει η «αξία» για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Παρατείνονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις που θα κρίνουν εάν τα κοιτάσματα είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα, ώστε να υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις για τις επόμενες αποφάσεις των επίδοξων επενδυτών. Τα... φιλέτα και οι κινήσεις των εταιρειών.

Το 2023 κληρώνει η «αξία» για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Το 2023 θα είναι το κρίσιμο έτος που αναμένεται να καταδείξει αν συντρέχει επενδυτικό ενδιαφέρον για ερευνητικές γεωτρήσεις στα θαλάσσια οικόπεδα των δυνητικών υδρογονανθράκων.

Αυτού του είδους οι γεωτρήσεις επιβεβαιώνουν την έκταση και την αξία των κοιτασμάτων, άρα και την οικονομικότητα της εκμετάλλευσής τους, για να ακολουθήσει το τρίτο και σημαντικό στάδιο, η εξόρυξή τους. Συνεπώς, απέχουμε ακόμη από το να γίνει πράξη η ανάπτυξη ενός διαχρονικού (και ταλαιπωρημένου) εθνικού στόχου.

Η ΕΛ.ΠΕ. ζήτησε πρόσφατα και έλαβε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) παράταση εννέα μηνών για την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών στις περιοχές Ιόνιο και Κυπαρισσιακό Κόλπο, καθώς η προηγούμενη προθεσμία λήγει τον Οκτώβριο.

Energean και ΕΛ.ΠΕ., που έχουν μαζί την περιοχή 2 στο Ιόνιο Πέλαγος (75%-25%), θα προχωρήσουν τον ερχόμενο χειμώνα στην πραγματοποίηση τρισδιάστατων σεισμικών μελετών. «Άγνωστος Χ» παραμένει ο χρόνος των σεισμικών στην Κρήτη, με την ΕΔΕΥΕΠ να διαβεβαιώνει ότι στα τέλη του 2023 θα υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις για την εξερεύνηση και τις επόμενες αποφάσεις των επενδυτών, ήτοι, την κοινοπραξία ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ.

Αντίθετα, στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, η Energean έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει ερευνητική γεώτρηση το καλοκαίρι του 2023.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΔΕΥΕΠ έδωσε στην ΕΛ.ΠΕ. παράταση έως τις 9 Ιουλίου 2023 «προκειμένου να ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων με τον αρτιότερο τρόπο και να ολοκληρωθούν οι σχετικές γεωλογικές μελέτες, ώστε να αποφασίσει ο εντολοδόχος σχετικά με την είσοδο στη δεύτερη φάση του σταδίου ερευνών» στα μπλοκ του Ιονίου και του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Η ΕΛ.ΠΕ. έχει πραγματοποιήσει τον περασμένο Ιανουάριο δισδιάστατες σεισμικές έρευνες στα δύο αυτά οικόπεδα και με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας τους θα εντοπιστεί περιοχή ενδιαφέροντος, όπου θα ακολουθήσουν και τρισδιάστατες σεισμικές μελέτες.

Από την άλλη πλευρά, οι δύο συνεταίροι στο μπλοκ 2, στο Ιόνιο, Energean και ΕΛ.ΠΕ., έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν απευθείας στα τρισδιάστατα σεισμικά, αντί των δισδιάστατων, ώστε να έχουν πιο σαφή εικόνα για τη δυνατότητα ερευνητικής γεώτρησης. Εφόσον η επεξεργασία τους ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2023, θα αποφασιστεί αν θα πάνε στο επόμενο βήμα, δηλαδή, την ερευνητική γεώτρηση.

Το «φιλέτο» της Κρήτης

Σε είκοσι ημέρες, εξάλλου, είναι η ημερομηνία συζήτησης στο ΣτΕ της προσφυγής τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά των ερευνών στα δύο οικόπεδα, νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Στις 5 Οκτωβρίου θα φανεί αν αυτή τη φορά, μετά από τέσσερις αναβολές, θα εκδικαστεί η υπόθεση ή θα πάρει και άλλη παράταση.

Η ΕΔΕΥΕΠ εμφανίζεται αισιόδοξη για την έκβασή της, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες να αναζητηθεί τρόπος για να υπερπηδηθεί ο σκόπελος του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, στην περίπτωση που υπάρξει εμπλοκή, είτε με νέα αναβολή είτε λόγω της καθυστέρησης έκδοσης της απόφασης.

Οι προθέσεις της κοινοπραξίας, που έχει και τα δύο οικόπεδα της Κρήτης, δεν είναι γνωστές αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, πηγές με σφαιρική γνώση των εξελίξεων που μίλησαν στο Euro2day.gr εξέφρασαν την άποψη ότι «δεν έχει χαθεί η υπόθεση της Κρήτης». Το επιχείρημά τους είναι ότι όχι μόνο δεν αποχώρησε η ExxonMobil, αλλά ανέλαβε και operator της κοινοπραξίας, γεγονός που δείχνει, λένε οι ίδιες πηγές, το επιχειρηματικό ενδιαφέρον της εταιρείας για την περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο για τα σχέδια της ExxonMobil, ως operator της κοινοπραξίας, σε ό,τι έχει να κάνει με τις σεισμικές έρευνες στην Κρήτη εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσουν μέσα στον επόμενο μήνα. Ζητούμενο, βέβαια, είναι αν η κοινοπραξία, ακόμη και στην περίπτωση που της παρασχεθεί η διαβεβαίωση από επίσημα χείλη ότι μπορεί απρόσκοπτα να προχωρήσει στις σεισμικές έρευνες, έχει τον απαιτούμενο χρόνο να τις διοργανώσει τον χειμώνα 2022-2023, με τη ναύλωση του κατάλληλου πλοίου και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών. Διαφορετικά, θα πρέπει να τις πραγματοποιήσει τον μεθεπόμενο χειμώνα. Άλλωστε, έχει εξασφαλίσει διετή παράταση για τα σεισμικά έως τις 9 Οκτωβρίου 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v