Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί δεν είναι λύση το LPG, η περίπτωση ElvalHalcor

Γιατί οι εγχώριες βιομηχανίες θεωρούν ότι το φυσικό αέριο παραμένει μονόδρομος παρά τη μεγάλη αβεβαιότητα για τις τιμές. Το σενάριο χρήσης υγραερίου (LPG) και γιατί είναι ανέφικτη η ταχεία μετάβαση.

Γιατί δεν είναι λύση το LPG, η περίπτωση ElvalHalcor

Μεγάλη έκταση έλαβε το τελευταίο χρονικό διάστημα το ενδεχόμενο αλλαγής στάσης μεγάλων βιομηχανικών oμίλων της χώρας και ειδικότερα στροφής από το φυσικό αέριο προς το LPG, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το τρέχον ενεργειακό ζήτημα που ταλαιπωρεί ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Οι σχετικές συζητήσεις και τα αντίστοιχα δημοσιεύματα είναι πολλά, σύμφωνα ωστόσο με κύκλους της εγχώριας βιομηχανίας, όλος αυτός ο θόρυβος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Άλλωστε και η ίδια η ElvalHalcor, μιλώντας στο conference call που παρέθεσε προς τους αναλυτές για την παρουσίαση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της, αναφέρθηκε -σε ό,τι αφορά την πλευρά της- μόνο σε σενάρια που θα απαιτήσουν κόστος αλλά και πολύ χρόνο.

Αυτό και μόνο δείχνει ότι μια τέτοια κίνηση -ακόμη και αν αποφασιζόταν σήμερα από τον εισηγμένο μεταλλουργικό ;oμιλο- δεν θα πρόφταινε να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ενεργειακής έλλειψης που εστιάζεται μέχρι και τον προσεχή Μάρτιο. Άλλωστε, τέτοια σενάρια η ElvalHalcor επεξεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια.

Στην πράξη, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, πολλές μονάδες εξετάζουν από τεχνικής άποψης το ενδεχόμενο του LPG ως προς το θέμα της διασφάλισης της συνέχισης των δραστηριοτήτων τους απέναντι σε ακραίες καταστάσεις. Αυτό άλλωστε είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη δεκαετία, όταν ξένοι προμηθευτές ρωτούσαν τους Έλληνες παραγωγούς για το κατά πόσο θα μπορούσαν να συνεχίζουν να παράγουν σε περίπτωση ακραίων μακροοικονομικών και πολιτικών εξελίξεων.

Το γιατί επί τόσα χρόνια δεν έχει προχωρήσει η χρήση του LPG οφείλεται σε τεχνικούς και οικονομικούς λόγους που δρουν ανασταλτικά σε ένα τέτοιο σενάριο και οι λόγοι αυτοί δεν φαίνεται να έχουν αρθεί μέχρι σήμερα.

Αντίθετα, στην τρέχουσα συγκυρία, οι βιομηχανίες -όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης (σχετικές ανακοινώσεις από ευρωπαϊκούς συνδέσμους)- διατυμπανίζουν δύο πράγματα:

Πρώτον, ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι σε θέση να μειώσουν (τουλάχιστον σημαντικά) το ενεργειακό κόστος και να στηρίξουν την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου.

Και δεύτερον, ότι για το ορατό τουλάχιστον μέλλον, το φυσικό αέριο αποτελεί μονόδρομο, για τον απλό λόγο ότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή είναι όχι μόνο τεχνικά ανέφικτη αλλά και σαφώς αντιπαραγωγική.

«Είμαστε ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι στον χώρο της βιομηχανίας από την πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πέρα από τις ανακοινωθείσες φορολογικές επιβαρύνσεις, οποιαδήποτε μέτρο περιορισμού της χρήσης φυσικού αερίου θα σημάνει και μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής, προς όφελος των ανταγωνιστών της, οι οποίοι θα διευρύνουν τα μερίδια αγοράς τους, καθώς δεν αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα. Και αυτό, όταν όλοι υπερθεματίζουν υπέρ της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρώπη.

Ειδικότερα στην Ελλάδα, ματώσαμε κατά τα τελευταία χρόνια να αυξήσουμε τη βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές μας και τώρα κινδυνεύουμε να χάσουμε ό,τι κερδίσαμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς καμιά δική μας ευθύνη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v