Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΡΑΕ άνοιξε τον δρόμο για δύο FSRU από Elpedison και Motor Oil

Τρεις σημαντικές αποφάσεις στη Διαύγεια. Οι σχεδιασμοί της Elpedison με το βλέμμα στις δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Αλλάζει η μετοχική σύνδεση για την επένδυση που προγραμματίζει η Motor Oil.

Η ΡΑΕ άνοιξε τον δρόμο για δύο FSRU από Elpedison και Motor Oil

Δρομολογείται η κατασκευή δύο ακόμη FSRU στη χώρα μας από την Elpedison και τη Motor Oil, μετά από τρεις σημαντικές αποφάσεις της ΡΑΕ, που δημοσιεύθηκαν χθες στη Διαύγεια.

Πρόκειται για τη χορήγηση άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) για το έργο Thessaloniki FSRU της Elpedison, την τροποποίηση της άδειας ΑΣΦΑ της Διώρυγα Gas, ο μετοχικός έλεγχος της οποίας περνά σε άλλη θυγατρική της Motοr Oil, με παράλληλη αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας του FSRU, καθώς και την έγκριση κατευθυντήριων οδηγιών για τη δεσμευτική φάση του market test που αφορά στο συγκεκριμένο project.

Το FSRU της Elpedison

Ο υπεράκτιος πλωτός τερματικός σταθμός LNG της εταιρείας θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένος στον Θερμαϊκό Κόλπο, σε απόσταση περίπου 3,4 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά του προβλήτα 6 του ΟΛΘ και περίπου 3,27 χλμ. ανατολικά της πλησιέστερης δυτικής ακτογραμμής.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 60,388 εκατ. ευρώ, χωρίς το κόστος σύνδεσης. Η μονάδα προβλέπεται να αποκτηθεί μέσω leasing. Το 20% (12-15 εκατ. ευρώ) θα καλυφθεί με ίδια κεφάλαια της Elpedison και τα υπόλοιπα με τραπεζική χρηματοδότηση. Η επένδυση στοχεύει στην εξυπηρέτηση των αναγκών της εταιρείας για την τροφοδοσία των δύο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, της υφισταμένης ισχύος 418 MW και της σχεδιαζόμενης ισχύος 826 MW. Επίσης, ένα μέρος των ποσοτήτων ΥΦΑ θα εξυπηρετούν τη μονάδα στη Θίσβη Βοιωτίας, ισχύος 420 MW, και οι υπόλοιπες τη δραστηριότητα προμήθειας αερίου της Elpedison στη χονδρική ή τη λιανική.

Η αδειοδοτική διαδικασία για το FSRU αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας ΑΣΦΑ, με προβλεπόμενη διάρκεια κατασκευής, εκτέλεσης δοκιμών και έναρξη εμπορικής λειτουργίας σε 22 μήνες. Με άλλα λόγια, προβλέπεται να λειτουργήσει προς τα τέλη του 2025.

Η ΡΑΕ εκτιμά ότι το FSRU θα έχει θετική επίδραση στην εξυπηρέτηση των προτεραιοτήτων του Νοτίου Διαδρόμου Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, δημιουργώντας μία νέα πύλη εισαγωγής αερίου, που θα αυξήσει και θα διευρύνει τις δυνατότητες εφοδιασμού της εγχώριας αγοράς. Θα συμβάλει ακόμη στην ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Το FSRU της Διώρυγα Gas

Αλλάζει η μετοχική σύνθεση της εταιρείας, με τον έλεγχό της κατά 100% να περνά πλέον στη θυγατρική Motοr Oil Renewable Energy (MORE) αντί της Ireon Investments Ltd, επίσης θυγατρικής του ομίλου της Motοr Oil, στην οποία ανήκε ως τώρα.

Ο Ρυθμιστής ενέκρινε επίσης με την ίδια απόφαση την αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας του FSRU σε 135.00-210.000 κ.μ. τεχνολογίας Moss, με τέσσερις ή πέντε δεξαμενές προσωρινής αποθήκευσης, καθώς και τεχνικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο πρόσδεσης της μονάδας, την απόστασή της από την ακτή, την αντικατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού με αγωγό υψηλής πίεσης που θα είναι εγκατεστημένος στην προβλήτα και συνδεδεμένος απευθείας με τον χερσαίο αγωγό αερίου.

Μία ακόμη απόφαση της ΡΑΕ αφορά στην έγκριση των νέων κατευθυντήριων οδηγιών για τη διεξαγωγή της δεσμευτικής φάσης του market test, τα αποτελέσματα του οποίου χρειάζεται ο Ρυθμιστής για την εξέταση αίτησης εξαίρεσης της νέας υποδομής για την πρόσβαση τρίτων. Η πρώτη φάση του market test πραγματοποιήθηκε από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022, στην οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον 15 εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για 4 προϊόντα/υπηρεσίες της Διώρυγα Gas. Η εταιρεία ζήτησε στη δεσμευτική φάση να μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανεξάρτητα αν συμμετείχαν στη μη δεσμευτική φάση, με το σκεπτικό ότι «από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης στις 14/1/2022 και λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων που ακολούθησαν, προέκυψε σημαντικό ενδιαφέρον συμμετοχής από εταιρείες που δεν είχαν συμμετάσχει στην πρώτη φάση».

Έτσι, μετά την έγκριση από τον Ρυθμιστή ανοίγει η «βεντάλια» των υποψήφιων συμμετεχόντων, οι οποίοι καλούνται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για ένα ή περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες της Διώρυγα Gas. Η διάρκεια δέσμευσης μπορεί να κυμαίνεται από 5 ή 25 χρόνια, με ελάχιστη δυναμικότητα αεριοποίησης την 1 TWh ανά έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v