Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Προετοιμαστείτε για «χειμώνα ύφεσης» στην Ευρώπη

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός και το 2023, εκτιμά η αμερικανική επενδυτική τράπεζα. Οι παράγοντες που θα οδηγήσουν την οικονομία στο κόκκινο. Ποια είναι η εικόνα σε επίπεδο νοικοκυριών και επενδύσεων.

Morgan Stanley: Προετοιμαστείτε για «χειμώνα ύφεσης» στην Ευρώπη

«Τα σύννεφα μαζεύονται στον ευρωπαϊκό ουρανό σύμφωνα με τις επιχειρηματικές έρευνες που δείχνουν ότι η ύφεση πιθανώς έχει ήδη υλοποιηθεί το γ’ τρίμηνο και ο πληθωρισμός έφτασε το 10% το Σεπτέμβριο», εξηγεί η Morgan Stanley.

«Αναθεωρούμε σε χαμηλότερα επίπεδα την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη το 2023 σε -0,5% σε ετήσια βάση, αλλά η ύφεση φαίνεται να έχει ήδη έρθει, αν και όχι παντού. Χάρη στη δυναμική των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον τουρισμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, φάνηκε πιθανό ότι το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ θα συνεχίζει να αυξάνεται το γ’ τρίμηνο, ωστόσο, οι πρόσφατες έρευνες για τις επιχειρήσεις δείχνουν προς διαφορετική κατεύθυνση», εξηγεί η τράπεζα.

Οι δείκτες PMI μέχρι το Σεπτέμβριο υποδηλώνουν συνολική μείωση κατά - 0,1% το γ’ τρίμηνο, αλλά με ανομοιογένεια στην Ευρώπη: η Γαλλία και η Ισπανία εξακολουθούν να αναπτύσσονται, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία ήδη συρρικνώνονται.

Πολύ υψηλός πληθωρισμός που είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός το 2023

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ συνεχίστηκε το Σεπτέμβριο, με τον γενικό δείκτη να φτάνει το 10,0% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις πιο υψηλές προσδοκίες. Η ενέργεια παραμένει ο βασικός μοχλός, αλλά η πληθωριστική πίεση συνεχίστηκε. Μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις πολιτικής, τώρα η MS εκτιμά ότι ο γενικός πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ έχει πιθανότατα κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο.

Το 2022 η πρόβλεψη παραμένει αμετάβλητη στο 8,2%, αλλά αναθεωρούμε το 2023 προς τα κάτω από 5,9% σε 5,2%. Οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί ωστόσο με τις εξαιρετικά ευμετάβλητες αγορές ενέργειας.

Δημοσιονομική πολιτική και  νομισματική πολιτική σε αντίθετη κατεύθυνση

Οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο προχωρούν με αργούς ρυθμούς και οι εθνικές πρωτοβουλίες δημιουργούν εντάσεις όπως καταδεικνύουν οι πρόσφατες ανακοινώσεις στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Παρά τη στήριξη αυτή, ο οίκος αναμένει ότι η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών θα μειωθεί το 2022 και το 2023.

Η ΕΚΤ έχει τα μάτια της καρφωμένα στον πληθωρισμό και ο οίκος πιστεύει ότι τον Οκτώβριο θα δούμε μια αύξηση της τάξης των 75 μ.β., ακολουθούμενη από 50 μ.β. τον Δεκέμβριο και 25 μ.β. το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, φέρνοντας το τελικό επιτόκιο στις 250 μ.β. Πρόσθετα μέτρα πολιτικής μπορεί να χρειαστούν αν υπάρξει σημαντική διαταραχή της προσφοράς αυτό το χειμώνα.

Συγκεντρώνονται σύννεφα για το 2023

«Λαμβάνοντας υπόψη τους ανωτέρω παράγοντες, αναθεωρούμε την εκτίμησή μας για την ανάπτυξη για το 2023 στο -0,5% από -0,2% προηγουμένως.

Πιστεύουμε ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, ελαφρώς το γ’ τρίμηνο του 2022 (-0,1%) και περισσότερο το δ’ τρίμηνο (-0,5%) και το α’ τρίμηνο του 2023 (-0,4%)», διευκρινίζει η MS. Η ανάκαμψη είναι πιθανό να είναι βραδύτερη από ότι συνήθως, διότι αναμένει ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα συνεχίσει να έχει αντίκτυπο στις ιδιωτικές δαπάνες.

Η ύφεση που προβλέπει για το 2023 θα οδηγηθεί πιθανότατα κυρίως από την εγχώρια ζήτηση, καθώς η κατανάλωση των νοικοκυριών και οι ιδιωτικές επενδύσεις αναμένεται να μειωθούν απότομα.

Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει επίσης την ιδιαίτερη αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές, καθώς, σε ένα σενάριο "αρκούδας", τα ζητήματα ενεργειακού εφοδιασμού θα μπορούσαν να διαταράξουν σημαντικά τις αλυσίδες παραγωγής, οδηγώντας σε μια πιο σοβαρή ύφεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v