Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

5+4 τουριστικά projects με δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης

Πέντε αμιγώς ξενοδοχειακές επενδύσεις περιλαμβάνονται στη λίστα με τα 41 έργα που έχουν συμβασιοποιηθεί μέχρι σήμερα. Επενδύσεις 586 εκατ. ευρώ από Attica Group, AVIS και Autohellas Hertz.

5+4 τουριστικά projects με δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης

Πέντε ξενοδοχειακά projects, ύψους 106 εκατ. ευρώ, και τέσσερα ακόμη που συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό, ύψους 586 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται στις 41 συμβάσεις, οι οποίες υπογράφηκαν στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και απεστάλησαν χθες στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη.

Η πρώτη επένδυση, συνολικού ύψους 42 εκατ. ευρώ, αφορά τον Κρητικό Επενδυτικό Ομιλο Ελλάδας, συμφερόντων της Μαρίτας Καράτζη, και προβλέπει την ανακαίνιση και αναβάθμιση στην κατηγορία των 5 αστέρων ξενοδοχειακού συγκροτήματος στη Χερσόνησο Ηρακλείου. Το συγκεκριμένο project, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 15 εκατ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αφορά το Village Resort & Waterpark, δυναμικότητας 275 δωματίων, το οποίο απέκτησε ο όμιλος Cretan Investments Group Hellas (CIG Hellas) τον περασμένο Ιούλιο. Το συγκρότημα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα θέατρο, Waterpark, 3 πισίνες και γήπεδο ποδοσφαίρου. Με την εξαγορά του ξενοδοχείου, η CIG Hellas δημιούργησε μέσα σε 2 μόλις χρόνια δραστηριότητας ένα χαρτοφυλάκιο 400 σχεδόν δωματίων.

Το δεύτερο project αφορά την ανάπτυξη ενός νέου ξενοδοχείου 5 αστέρων, δυναμικότητας 261 δωματίων, στην Κω. Για το έργο της εταιρείας Πατούρης, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, έχουν εξασφαλιστεί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 15 εκατ. ευρώ (37,5%). Στον Αποκόρωνα Χανίων θα αναπτυχθεί το 5 αστέρων ξενοδοχείο, δυναμικότητας 97 δωματίων, από την εταιρεία Ακτή Καλύβες Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις. Το project είναι ύψους 14,4 εκατ. ευρώ, με το δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης να ανέρχεται σε 7,2 εκατ. ευρώ περίπου.

Στα 5 ξενοδοχειακά projects περιλαμβάνονται η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός της ξενοδοχειακής μονάδας Patmos Aktis, προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,2 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν με δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για το ξενοδοχείο που εξαγόρασε το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap, συμφερόντων Νίκου Καραμούζη, από την οικογένεια του Νικολάου Πουλιού τον περασμένο Μάρτιο. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο λειτούργησε αρχικά ως Ξενία και στόχος του SMERC είναι να αναβαθμίσει ποιοτικά και να επεκτείνει τις υποδομές φιλοξενίας του ξενοδοχείου, αυξάνοντας τη δυναμικότητα των 175 κλινών που διαθέτει σήμερα.

Η τελευταία ξενοδοχειακή επένδυση συνδέεται με το πρώτο δάνειο σε μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που εκταμίευσε η Alpha Βank. Το εν λόγω δάνειο της εταιρείας Spyridakos Group ΙΚΕ χρηματοδοτεί το επενδυτικό της σχέδιο για αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού ξενοδοχείου στη Σέριφο, με παράλληλη ενεργειακή αναβάθμιση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 1,1 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εκτός από τα αμιγώς ξενοδοχειακά projects, στα 41 σχέδια περιλαμβάνονται δύο επενδύσεις της Olympic Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις (AVIS), ύψους 260 και 140 εκατ. ευρώ, που αφορούν την προμήθεια στόλου ηλεκτροκίνητων και plug-in υβριδικών οχημάτων με σκοπό την απόκτηση τροχαίου υλικού καθαρών αστικών μεταφορών, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ένα ακόμη project, ύψους 170 εκατ. ευρώ, αφορά την Autohellas Hertz και σχετίζεται με την προμήθεια στόλου ηλεκτροκίνητων και plug-in υβριδικών οχημάτων με σκοπό την απόκτηση τροχαίου υλικού καθαρών αστικών μεταφορών, ενώ, τέλος, στη σχετική λίστα έχει εγκριθεί και η επένδυση, ύψους 16 εκατ. ευρώ, της ATTICA Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών (Attica Group). Το project της ακτοπλοϊκής αφορά την ψηφιοποίηση υφιστάμενων συστημάτων σε 20 πλοία του ομίλου και την ψηφιοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v