Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλό πωλητήριο της Εκκλησίας στο κέντρο της Αθήνας

Δύο από τα χιλιάδες ακίνητα που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της βγάζει προς πώληση η Εκκλησία της Ελλάδος. Διαγωνισμό για τη μακροχρόνια μίσθωση του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου στη Βουλιαγμένη προκήρυξε τις προηγούμενες ημέρες η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Διπλό πωλητήριο της Εκκλησίας στο κέντρο της Αθήνας

Προς πώληση διαθέτει δύο από τα χιλιάδες «ιερά» ακίνητα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Εκκλησία της Ελλάδος. Μόλις χθες η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ) της Εκκλησίας της Ελλάδος δημοσίευσε την προκήρυξη δύο δημόσιων ανοιχτών πλειοδοτικών διαγωνισμών για την εκποίηση δύο ακινήτων που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού της Αθήνας.

Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά την πώληση ενός κτιρίου 16 διαμερισμάτων επί των οδών Κόντου 19 και Νάξου 114, σε μικρή απόσταση από την πλατεία Κολιάτσου, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με το ελάχιστο προσφερόμενο τίμημα να διαμορφώνεται σε 1,3 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός για το εν λόγω ακίνητο θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, η πρώτη αφορά την κατάθεση των γραπτών προσφορών έως τις 16 Δεκεμβρίου και η δεύτερη την υποβολή προφορικών προσφορών στις 19 Ιανουαρίου 2023, από την οποία θα προκύψει και ο πλειοδότης.

Ο δεύτερος διαγωνισμός προβλέπει την πώληση ενός ακόμη εκκλησιαστικού ακινήτου που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας, και συγκεκριμένα στην οδό Αχαρνών 135. Για το εν λόγω εξαώροφο κτίριο, επίσης ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, έχει οριστεί ελάχιστο προσφερόμενο τίμημα το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ.

Και η συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη προβλέπει την κατάθεση γραπτών προσφορών έως και τις 16 Δεκεμβρίου και η δεύτερη την υποβολή των προφορικών προσφορών στις 18 Ιανουαρίου 2023, προκειμένου να αναδειχθεί ο πλειοδότης του διαγωνισμού. Και τα δύο ακίνητα δύνανται να ανακαινιστούν, να αλλάξουν χρήση ή και να κατεδαφιστούν.

Σημειώνεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της χιλιάδες ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα, με το 41% εξ αυτών να είναι οικόπεδα, το 34% κτίρια ή διαμερίσματα και το 25% αγροτεμάχια. Στην Εκκλησία ανήκουν περίπου 1.300.000 στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων, καθώς και βοσκότοποι, ενώ το 48% των ακινήτων της βρίσκεται σε Αθήνα και Πειραιά, το 24% στη Θεσσαλονίκη και το υπόλοιπο σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα.

Τις προηγούμενες ημέρες και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών προκήρυξε διαγωνισμό για τη μακροχρόνια μίσθωση τριών ακινήτων που βρίσκονται στη Βουλιαγμένη. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού, προβλέπεται η «μίσθωση ακινήτων του ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών», με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα οικονομική προσφορά».

Και ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με την υποβολή γραπτών προσφορών και θα ακολουθήσει το στάδιο των προφορικών βελτιωτικών προσφορών, με την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού (σ.σ.: ελάχιστο βασικό ετήσιο μίσθωμα) να έχει οριστεί σε 1,619 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι όροι του διαγωνισμού, «ο οριστικός μισθωτής που θα ανακηρυχθεί εκ της παρούσας διαγωνιστικής διαδικασίας, θα πρέπει το αργότερο εντός δύο ετών από την υπογραφή της σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης με το Ορφανοτροφείο, να εκπονήσει και να υποβάλει στο τελευταίο, προς αρχική έγκριση, επενδυτικό σχέδιο για την αξιοποίηση του μισθίου, στο οποίο θα πρέπει, κατ’ ελάχιστον, να περιγράφεται η προτεινόμενη επένδυση στο μίσθιο, το ύψος της εν λόγω επένδυσης, το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία αδειοδότησης και υλοποίησης αυτής, ο υπολογισμός έναρξης λειτουργίας, οι προτεινόμενες χρήσεις, τα αναμενόμενα κέρδη, οι ωφέλειες, η ανάπτυξη κ.λπ.». Η κατάθεση των γραπτών προσφορών θα πραγματοποιηθεί στις 2 και στις 5 Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v