Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: Τέλος σε έξι μήνες η πλατφόρμα X-Net

Τι είπε ο CEO του Χρηματιστηρίου κ. Γιάννος Κοντόπουλος στις συναντήσεις με τα μέλη του ΣΜΕΧΑ και το ΣΕΠΕΥ. Σε εναλλακτικές λύσεις ωθούνται οι χρηματιστηριακές.

ΕΧΑΕ: Τέλος σε έξι μήνες η πλατφόρμα X-Net

Μέσα στους επόμενους έξι μήνες, οι δέκα χρηματιστηριακές εταιρείες που αποτελούν σήμερα ενεργά μέλη του X-Net καλούνται να βρουν εναλλακτικές λύσεις για την εξυπηρέτηση των πελατών τους που επενδύουν στο εξωτερικό, καθώς η ΕΧΑΕ θα διακόψει τη λειτουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧAΕ Γιάννος Κοντόπουλος με τα μέλη του ΣΜΕΧΑ. Πάντως, σε ανάλογη συνάντηση του CEO της ΕΧAΕ με τα μέλη του ΣΕΠΕΥ, ο ΣΕΠΕΥ δεσμεύτηκε να καταθέσει διορθωτικές προτάσεις, σε μια προσπάθεια συνέχισης λειτουργίας της αγοράς από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με το ΣΜΕΧΑ, ο Γιάννος Κοντόπουλος επέμεινε στις αρχικές του θέσεις, υποστηρίζοντας κυρίως ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρουσιάζει σημαντικές δομικές αδυναμίες στο στήσιμό της και δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η βελτίωση της πλατφόρμας θα απαιτούσε δυσανάλογα μεγάλα ποσά και επίπονες προσπάθειες, καθώς και ότι ήδη έχουν εκφραστεί παράπονα γι’ αυτήν από χρηματιστηριακές εταιρείες σε Ελλάδα και Κύπρο.

Τέλος, έγινε και μια μικρή (δευτερεύουσας σημασίας) αναφορά στο γεγονός ότι η λειτουργία της πλατφόρμας «βάζει μέσα» κάθε χρόνο την ΕΧAΕ, χωρίς να αναφερθεί ωστόσο συγκεκριμένο ποσό (φήμες μιλούν για εξαψήφιο νούμερο).

Από την πλευρά τους, τόσο ο ΣΜΕΧΑ όσο και ο ΣΕΠΕΥ τόνισαν ότι δεν θα πρέπει να υιοθετείται μια πολιτική του τύπου «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι», υποστηρίζοντας πως η λειτουργία του X-Net όχι μόνο προσέθετε κάποιο όγκο εργασιών στις ΑΧΕ, αλλά παράλληλα κρατούσε σε επαφή τους ιδιώτες πελάτες που επένδυαν στο εξωτερικό με το ελληνικό χρηματιστήριο. Υποστήριξαν δηλαδή ότι από τη διακοπή λειτουργίας της συγκεκριμένης πλατφόρμας θα προκύψουν και ευρύτερες παρενέργειες για την εγχώρια αγορά.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, μέσα στο επόμενο εξάμηνο, οι δέκα χρηματιστηριακές εταιρείες που είναι ενεργά μέλη του X-Net θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για τους πελάτες τους που επενδύουν στο εξωτερικό, άρα να κάνουν έρευνα αγοράς, να υπογράψουν συμβάσεις με άλλες πλατφόρμες, καθώς και να προχωρήσουν σε μια σειρά από προετοιμασίες και υποστηρικτικές προσαρμογές, με ό,τι αυτό σημαίνει σε χρόνο και κόστος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v