Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα vouchers γεμίζουν τζίρο τις αλυσίδες λιανικής

Μεγάλες προσδοκίες για τις αλυσίδες λιανεμπορίου ειδών τεχνολογίας δημιουργούν τα κρατικά προγράμματα με έμφαση τους μικρομεσαίους. Ο προϋπολογισμός και οι ωφελούμενοι των δράσεων.

Τα vouchers γεμίζουν τζίρο τις αλυσίδες λιανικής

Με δέλεαρ τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς B2B, συγκριτικά με αυτούς της λιανικής, μεγάλες αλυσίδες αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις δηλώνουν ισχυρό παρών στα προγράμματα για επιχειρήσεις, τόσο αυτά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό όσο και για την ενεργειακή απόδοση και εξοικονόμηση, που θα ανοίξουν τους προσεχείς μήνες, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα μοχλεύσουν πολλαπλάσια κεφάλαια στην αγορά.

Καθώς αυτή την περίοδο γίνονται αγορές με τα vouchers για ένα από τα προγράμματα που αφορούν ψηφιακά εργαλεία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το κέντρο βάρους τοποθετείται στα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες, τόσο από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς όσο και από μικρούς προμηθευτές τέτοιων λύσεων, σε σύνολο περίπου 2.500, σύμφωνα με το σχετικό μητρώο.

Ενδεικτικά, η Public, όπως μας μεταφέρουν στελέχη της εταιρείας, συμμετέχει ενεργά σε όλα τα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε όλους τους πυλώνες των δράσεων. Σημειώνουν ότι η εταιρεία έχει συμμετοχή σε μεγάλα projects στον χώρο της τεχνολογίας και των ψηφιακών λύσεων και διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό συνεργατών που παρέχουν προσωποποιημένη εξυπηρέτηση. H εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ειδικό πρόγραμμα για την υποστήριξη των επιχειρήσεων "ψηφιακά μαζί".

Με μια μεγάλη γκάμα από προϊόντα software και hardware και ψηφιακές λύσεις προσαρμοσμένες στους επιλέξιμους κλάδους απαντά στη ζήτηση και η Κωτσόβολος, που βλέπει σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά ενόψει των προσκλήσεων για τα νέα προγράμματα. Μάλιστα εκτιμά ότι το ενδιαφέρον θα είναι έντονο προσεχώς στον ξενοδοχειακό κλάδο. Η εταιρεία, που αντλεί πάνω από 20% του τζίρου της από τις πωλήσεις B2B, σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, έχει στελεχώσει ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων πωλήσεων που προτείνει εξατομικευμένες λύσεις στους τομείς παραγωγικότητας, συνεργασίας, βελτίωσης της λειτουργίας της επιχείρησης, ηλεκτρονικού εμπορίου, ασφάλειας κ.ο.κ..

Ανάλογες είναι οι κινήσεις και από την πλευρά της Πλαίσιο Computers, η οποία δίνει έμφαση πλέον και στις κάθετες αγορές, όπως η ho.re.ca. έχοντας χτίσει μερίδια στο χώρο του B2B με ένα δίκτυο περίπου 300 συνεργατών που τις εξυπηρετούν. Μέσω μιας ομάδας που έχει συστήσει για τις επιδοτούμενες επιχειρήσεις προσφέρει εξειδικευμένες ψηφιακές λύσεις και ενημερώνει τους πελάτες της για τα νέα της δράσης.

Οι μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου, εξειδικευμένοι προμηθευτές ψηφιακών λύσεων, δίκτυα όπως Cosmote, Vodafone αλλά και εταιρείες που παρέχουν προϊόντα και λύσεις για ενεργειακή απόδοση προετοιμάζονται ενόψει της κλιμάκωσης της ζήτησης όταν θα ενεργοποιηθούν όλα τα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί.

Τα προγράμματα, ο προϋπολογισμός και οι ωφελούμενοι

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του σχεδίου Ελλάδα 2.0 και από το ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2021-2027 υλοποιούνται και αναμένεται να ανοίξουν προγράμματα που θα ωφελήσουν αρκετές χιλιάδες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, η δράση “Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων”, μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, στοχεύει στην ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με εκσυγχρονισμό της παραγωγικής, εμπορικής και διοικητικής τους λειτουργίας.

Είναι έργο αξίας 442,4 εκατ. ευρώ, από το οποίο αναμένεται να επωφεληθούν πάνω από 200.000 επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη. Κατανέμεται σε τρία επιμέρους προγράμματα κρατικών ενισχύσεων:

  • Ψηφιακά Εργαλεία MME (180 εκατ. ευρώ)
  • Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών (100 εκατ. ευρώ) και
  • Ψηφιακές Συναλλαγές (165 εκατ. ευρώ)

Το πρώτο παρέχει επιταγές (vouchers) 900 έως 20.000 ευρώ για την απόκτηση, μέσω αγοράς ή μίσθωσης, νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών. Το δεύτερο επιδοτεί ψηφιακές επενδύσεις, με την μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ύψους από 200.000 ως 2 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών cloud ενώ το πρόγραμμα για τις ψηφιακές συναλλαγές αφορά αναβάθμιση ή αντικατάσταση ταμειακών μηχανών και μηχανημάτων POS.

Επιπλέον 300 εκατ. ευρώ έχουν προβλεφθεί από το ΕΣΠΑ για τη δράση "Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων", στο πλαίσιο του νέου προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα".

Η συγκεκριμένη δράση είναι σε καθεστώς προδημοσίευσης και προβλέπει χρηματοδοτήσεις έως 50% των επενδυτικών σχεδίων ενώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας φτάνει και το 60%. Επίσης έχει διαβαθμίσεις ανάλογα με το επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας της επιχείρησης ξεκινώντας με τον Βασικό Ψηφιακό Μετασχηματισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ενισχυόμενο προϋπολογισμό της αίτησης χρηματοδότησης από 18.000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ. Στην κατηγορία Προηγμένου Ψηφιακού Μετασχηματισμού οι ενισχύσεις ορίζονται από 50.000 έως και 650.000 ευρώ και στην κατηγορία Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής οι ενισχύσεις κυμαίνονται από 200.001 έως 1,2 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στο υπουργείο Ενέργειας αναμένεται να ανοίξουν 3 προγράμματα, με πρώτο το "Εξοικονομώ - Επιχειρώ" του οποίου έχει αναρτηθεί η προδημοσίευση πρόσκλησης για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από τους κλάδους εμπορίου, υπηρεσιών και τουρισμού. Θα λάβουν ενισχύσεις προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή τους απόδοση. Αναμένονται επίσης προγράμματα για αναβάθμιση συσκευών, για θερμικά συστήματα και για εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε στέγες και συστημάτων αποθήκευσης στη βιομηχανία.

Συνολικά για τα παραπάνω το υπουργείο Ενέργειας έχει προβλέψει προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενώ έχει θέσει στόχο να ωφεληθούν τουλάχιστον 9.700 επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v