Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ο Ενρια έδειξε το δρόμο για διανομή μερίσματος

Πως οριοθέτησε ο πρόεδρος του SSM τα κριτήρια για μέρισμα χρήσης 2022. Κλειδί οι δείκτες CET 1 σε δυναμική προβολή μετά το stress test του business plan 2022-23. Η αποσύνδεση της διανομής με την κλίμακα κινδύνου. Γιατί αποτελεί θετική εξέλιξη για Eurobank-ETE.

Τράπεζες: Ο Ενρια έδειξε το δρόμο για διανομή μερίσματος

Σε αντίθεση με την εντύπωση, που είχε σχηματίσει η αγορά, οι διευθύνοντες σύμβουλοι εγχώριων τραπεζών δεν άνοιξαν καν θέμα διανομής μερίσματος χρήσης 2022, κατά τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Αντρέα Ένρια. Στάση που μάλλον υποσημειώθηκε θετικά από τον επόπτη.

Ακόμη και αν κάποιος είχε την προδιάθεση να το κάνει, η αρχική τοποθέτηση Ένρια τον απέτρεψε. Σύμφωνα με παριστάμενους, ο πρόεδρος του SSM άφησε να εννοηθεί ότι η διανομή μερίσματος θα είναι απρόσκοπτη για όσες ευρωπαϊκές τράπεζες περάσουν το μίνι stress test του επιχειρησιακού τους πλάνου (business plan).

O SSM ζήτησε από τις τράπεζες που εποπτεύει, να αποστείλουν ως το τέλος Οκτωβρίου επικαιροποιημένο business plan, όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων στα μέσα Σεπτεμβρίου, στρεσάροντας τις εκτιμήσεις τους, με ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο για την εξέλιξη της οικονομίας, το οποίο οριοθετήθηκε από τον επόπτη. Για όσες προκύψει ότι διατηρούν ικανοποιητικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ως το τέλος του 2023 (σ.σ. σε δυναμικό επίπεδο), ο δρόμος διανομής μερίσματος χρήσης 2022 ανοίγει.

Η παραπάνω αντικειμενική διαδικασία ήταν γνωστή, ήδη, από την περίοδο που ζητήθηκε το «στρεσάρισμα» των επιχειρησιακών σχεδίων 2022-23. Αυτό που έκανε εντύπωση είναι ότι ο πρόεδρος του SSM, στην τοποθέτησή του, απέφυγε να συνδέσει τη διανομή μερίσματος, με την κλίμακα κινδύνου, στην οποία είναι καταχωρημένη στα… κιτάπια του επόπτη κάθε ευρωπαϊκή τράπεζα.

Στάση που, αν δεν ανατραπεί, αποτελεί άκρως θετική εξέλιξη για τις Eurobank και Εθνική, οι οποίες επιδιώκουν να διανείμουν -συμβολικό- μέρισμα χρήσης 2022. Και αυτό διότι όλες οι εγχώριες συστημικές τράπεζες κατατάσσονται ψηλά στην κλίμακα κινδύνου του SSM, λόγω ρίσκου χώρας, DTC και υψηλού, ως πρόσφατα, αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, το οποίο συνέκλινε μεν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παραμένει, όμως, υψηλότερο αυτού.

Πιθανώς, να υπάρχει ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι διοικήσεις δεν άνοιξαν θέμα διανομής μερίσματος: η πολιτική αποεπένδυσης του ΤΧΣ πιθανώς να επιτρέψει την επαναγορά από την Eurobank του 1,4% των μετοχών, που κατέχει το Ταμείο, με σκοπό την ακύρωσή τους. Κίνηση που αποτελεί επιβράβευση των μετόχων καθώς αυξάνει την αξία των εναπομεινασών μετοχών, συναντά, όμως, αντιδράσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v