Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 16 2022

ΕΧΑΕ: Τα νέα σχέδια, η ουσία και το ΧΑΚ - Οι μετοχές που διέψευσαν τις Κασσάνδρες - Οι διασώσεις θέλουν τον… Γερμανό τους

ΕΧΑΕ: Τα νέα σχέδια, η ουσία και το ΧΑΚ - Οι μετοχές που διέψευσαν τις Κασσάνδρες - Οι διασώσεις θέλουν τον… Γερμανό τους

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μίνι stress test διεξάγει η ΕΚΤ, με αφορμή την αβεβαιότητα που προκαλεί η ενεργειακή κρίση και το περιβάλλον ύφεσης/στασιμοπληθωρισμού, στο οποίο βυθίζεται η Ευρώπη.

Ζητά ως εκ τούτου από τις τράπεζες, πανευρωπαϊκά, να τις αποστείλουν ως την 31η Οκτωβρίου ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο, για την υλοποίηση ως το τέλος του 2023 του business plan.

Η άσκηση δεν αποτελεί προοίμιο του πανευρωπαϊκού stress test, που προβλέπεται να διεξαχθεί το 2023.

 

ΕΧΑE: «Βαριά» βιογραφικά, γνώση των επενδύσεων και των αγορών και πλήρης επίγνωση των βασικών τομέων από τους οποίους εξαρτάται στην πράξη η ελκυστικότητα ενός Χρηματιστηρίου, για ξένους και ντόπιους, θεσμικούς και ιδιώτες, εισηγμένες και μη εταιρίες.

Σε αυτή την πρόταση συνοψίζεται το τι αποκόμισε η στήλη από την πρώτη εκ του σύνεγγυς επαφή με την ηγεσία του ομίλου του ΧΑ και τον επικεφαλής Γιάννο Κοντόπουλο.

Αποτέλεσμα αυτών παραπάνω είναι ένα εκ πρώτης όψεως δομημένο σχέδιο δράσης σε 5-6 άξονες (περισσότερα για το οποίο θα διαβάσετε στο σχετικό ρεπορτάζ), το οποίο όμως πάσχει από το… αναπόφευκτο: Για όποιο Χρηματιστήριο κι αν μιλήσουμε ανά τον κόσμο, η ελκυστικότητά του εξαρτάται κατά πολύ από εξωγενείς προς αυτό παράγοντες.

Είτε πρόκειται για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τοπική οικονομία και η επιχειρηματικότητα (προσδοκίες για το μέλλον), είτε από άλλα θέματα που αφορούν το φορολογικό, το νομικό και το θεσμικό πλαίσιο και επηρεάζουν την ελκυστικότητά του στους επενδυτές αλλά και τις επιχειρήσεις.

Προφανώς υπάρχουν τομείς στους οποίους η ΕΧΑΕ μπορεί να κάνει πολλά. Από τις τεχνολογίες που αξιοποιεί έως το κόστος για τις εισηγμένες εταιρείες. Εκτιμούμε ωστόσο ότι η μελλοντική επιτυχία θα κριθεί από τον βαθμό που θα μπορέσει η ηγεσία της να δημιουργήσει προτεραιότητα από την πλευρά του κράτους (κυβέρνησης) προς την κεφαλαιαγορά, δρώντας σε συνεργασία με τους παράγοντες της αγοράς, δηλαδή τους χρηματιστές, τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές.

Ως τώρα η σημασία της κεφαλαιαγοράς δηλώνεται μεγάλη, χωρίς όμως οι δηλώσεις να μετουσιώνονται σε έργα, από την πλευρά των κυβερνήσεων, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που και οι παράγοντες της αγοράς, αποδείχθηκαν κοντόφθαλμοι.

Αρκετές φορές έχουν ψιθυριστεί οι στενές σχέσεις του νέου επικεφαλής της ΕΧΑE με πρόσωπα κεντρικά στο «επιτελικό κράτος». Σιγά σιγά έρχεται η ώρα να δούμε αν αυτές οι σχέσεις θα συμβάλουν σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

 

ΕΧΑE ΙΙ: Αρχικό ενδιαφέρον για την εξαγορά του κυπριακού χρηματιστηρίου που βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης έχει εκφράσει η ΕXΑΕ και άλλωστε κλιμάκιο της εισηγμένης εταιρείας έχει επισκεφθεί ήδη την Κύπρο.

Τώρα, αν το αρχικό ενδιαφέρον εξελιχθεί σε οριστικό και το κατά πόσο τελικά η συναλλαγή θα γίνει, αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει από τώρα.

 

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ: Απόλυτο δίκιο είχε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑE Γιάννος Κοντόπουλος, υποστηρίζοντας πως με εξαίρεση τις τράπεζες, οι μακροχρόνιοι επενδυτές του ΧΑ δεν έχουν βγει απαραίτητα χαμένοι.

Για παράδειγμα από τα τέλη του 2012 έως και την 30ή Αυγούστου του 2022, οι πλείστες μετοχές τόσο του δείκτη της υψηλής όσο και της μέσης κεφαλαιοποίησης έχουν σημειώσει κέρδη (πέραν των διανεμημένων μερισμάτων).

Πρωταθλητής στα κέρδη βέβαια ήταν ο κλάδος της πληροφορικής.

Οι πλέον αποδοτικές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν οι Epsilon Net (+55,6% μέσος ετήσιος ρυθμός ανόδου), Entersoft (+31,1%), Profile (+22,9%), Autohellas (+21,7%) και Ideal (+20,1%). Δηλαδή, οι τρεις πρώτες δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο λογισμικό και η πέμπτη (Ideal) έχει ισχυρή παρουσία στην αγορά της πληροφορικής.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση «πρωταθλητής» απόδοσης ήταν η Quest Holdings (με μέσο ετήσιο +24,3% και ισχυρή παρουσία στην πληροφορική), με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη δεύτερη θέση (+18,8%).

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Σαν τραπουλόχαρτα φαίνεται να πέφτουν η μια μετά την άλλη ενεργειακές εταιρείες της χώρας, με το κράτος να αναγκάζεται να προχωρήσει σε μπαράζ διασώσεων.

Με τα σενάρια για εθνικοποίηση της Uniper, της μεγαλύτερης εταιρείας εμπορίας φυσικού αερίου της χώρας, διαβάζουμε στον διεθνή Τύπο ότι εξετάζεται σχέδιο να αναλάβει το κράτος μερίδιο στο διυλιστήριο πετρελαίου PCK στο Schwedt. Παράλληλα, εξετάζεται η διάσωση και του δεύτερου μεγαλύτερου προμηθευτή φυσικού αερίου της VNG. Η τελευταία είναι θυγατρική της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας EnBW. Το σχέδιο προβλέπει να πάρει η κυβέρνηση μειοψηφικό μερίδιο στην εταιρεία.

Μην τους κλαίτε όμως τους Γερμανούς, έχουν τον τρόπο τους με τις διασώσεις. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε στην περίπτωση της Lufthansa. Η αεροπορική ξεπλήρωσε πρόωρα όλα τα δάνεια που έλαβε από το κράτος. Και δεν είναι μόνο αυτό: Το δημόσιο έβγαλε κέρδος 760 εκατ. ευρώ από την πώληση, προ ημερών, του συνόλου των μετοχών που έλαβε.

Καθόλου άσχημα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v