Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 16 2023

ΤΧΣ-τράπεζες: Το crash test, οι εκλογές και οι… «γκρίνιες» *Το φαβορί για τα δάνεια των Starbucks *Σφηνάκια για Λαναρά, ENEL Green Power

ΤΧΣ-τράπεζες: Το crash test, οι εκλογές και οι… «γκρίνιες» *Το φαβορί για τα δάνεια των Starbucks *Σφηνάκια για Λαναρά, ENEL Green Power

PROJECT FRAME: Ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2022 η μεταβίβαση στην τσεχική APS, από την Bain Capital, χαρτοφυλακίου με απαιτήσεις από μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια του ομίλου Λαναρά (Κλωνατέξ, Κλωστήρια Ναούσης κ.ά.) καθώς και σειράς άλλων επιχειρήσεων.

Το τίμημα ξεπέρασε τα 60 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση δόθηκε από τη Eurobank.

 

ENEL: Τα δύο αυστραλέζικα private equity funds (First Sentier και Macquarie) αποσύρθηκαν, όπως ακούγεται, από τη διεκδίκηση του 50% της ENEL Green Power Hellas.

Η δομή του deal ταιριάζει περισσότερο σε financial investors καθώς στην πραγματικότητα πρόκειται για δανεισμό της μητρικής του ιταλικού ομίλου με ενέχυρο το 50% της ελληνικής θυγατρικής.

 

STARBUCKS: Φαβορί, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι η Elements Capital Partners, για να αποκτήσει τα δάνεια της Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ, που κατέχει την άδεια ανάπτυξης και λειτουργίας καταστημάτων με το σήμα Starbucks σε Ελλάδα. Οι συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες οδεύουν προς τη σύναψη συμφωνίας.

Μαζί με τα δάνεια της Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ, η Elements θα αγοράσει από τις τράπεζες και τις μετοχές της συνδεδεμένης Marinopoulos Coffee Co, που αναπτύσσει το σήμα στην Κύπρο. Οι μετοχές ήταν ενεχυριασμένες και το δάνειο έχει καταγγελθεί.

Πρόκειται για άλλο ένα asset του άλλοτε ομίλου Μαρινόπουλος που αγοράζει η Elements, καθώς είχε πάρει και τη ΦΑΜΑΡ.

 

ΤΧΣ-ΕΚΛΟΓΕΣ: Μετά την αναφορά του πρωθυπουργού για εκλογές το διάστημα Απριλίου-Μαΐου, καθίσταται πρόδηλο ότι η διαδικασία που απαιτείται να «τρέξει» διάθεση ποσοστού άνω του 5% σε συστημική τράπεζα από το ΤΧΣ, δύσκολα μπορεί να ολοκληρωθεί προεκλογικά.

Όπως ανέφερε ο Χαμαιλέων, για να ολοκληρωθεί μια ανταγωνιστική διαδικασία απαιτείται χρόνος έως 4 μήνες. Και αυτό με την προϋπόθεση ότι το ΤΧΣ θα κινηθεί γρήγορα και η διαδικασία δεν θα απαιτήσει παρατάσεις καθώς προβλέπεται και η διενέργεια due diligence, τόσο από τον επενδυτή που υποβάλλει αυτόκλητη προσφορά όσο και από όσους υποβάλλουν, εν συνεχεία, ανταγωνιστικές προσφορές.

 

ΤΧΣ-EUROBANK: Η τύχη του 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank Υπηρεσιών και Συμμετοχών, που κατέχει το ΤΧΣ, αναμένεται, υπό το παραπάνω πρίσμα, να αναδειχθεί σε crash test προθέσεων αποεπένδυσης.

Τεχνικά, η διάθεση του 1,4% δείχνει εύκολη διαδικασία. Ιδιαίτερα, αν υποβάλει αυτοκλήτως προσφορά ο όμιλος Eurobank ή ο βασικός μέτοχος (Fairfax) ή κάποιο χαρτοφυλάκιο, που γνωρίζει καλά την τράπεζα. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα απαιτηθεί έλεγχος δέουσας επιμέλειας.

Με την υποβολή προσφοράς, το ΤΧΣ θα κινήσει τη διαδικασία πρόσληψης συμβούλου διάθεσης και εφόσον κριθεί ικανοποιητική, θα εισέλθει σε διμερή διαπραγμάτευση. Ανταγωνιστικές προσφορές δύσκολα θα υποβληθούν καθώς το ποσοστό (1,4%) είναι πολύ χαμηλό για στρατηγική θέση.

Επομένως, ενδεχόμενη συμφωνία αποεπένδυσης μπορεί να κλείσει άνετα πριν τις εκλογές. Οι διαδικασίες από πλευράς ενδιαφερομένων αναμένεται να «τρέξουν» άμεσα. Πιθανώς και αυτή την εβδομάδα.

Μένει να φανεί αν αντίστοιχη ταχύτητα υιοθετήσει και το ΤΧΣ.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΤΧΣ: Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει από τα μνημόνια και έπειτα το «γκουβέρνο» να αντιμετωπίζει τις συστημικές τράπεζες, ως να βρίσκονται στην ίδια σειρά.

Αν για μία εξ αυτών ολοκληρωθεί η αποεπένδυση του ΤΧΣ πριν τις εκλογές, θα υπάρχει «γκρίνια» από τον ανταγωνισμό καθώς σηματοδοτεί, σε επίπεδο κυρίως εντυπώσεων, την ολοκληρωτική έξοδο από το καθεστώς κρατικής στήριξης.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης για τη στρατηγική αποεπένδυσης, έπεσε στο τραπέζι πρόταση από πλευράς τραπεζών, το ΤΧΣ να διακρατά συμβολικά 1 μετοχή σε κάθε τράπεζα, στην οποία διαθέτει το σύνολο του ποσοστού του, ώστε η έξοδος των τεσσάρων από τις αγκάλες του να συμπέσει!

Απορρίφθηκε μετ’ επαίνου…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v