Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φράγμα Χαβρία: «Ok» για απαλλοτριώσεις εν αναμονή δεσμευτικών προσφορών

Στα μέσα Μαρτίου, εκτός απροόπτου και νέας αναβολής ημερομηνίας δεσμευτικών οικονομικών προσφορών από τρεις φορείς, εκτιμάται ότι θα προχωρήσει το πρώτο μεγάλο ΣΔΙΤ ύδρευσης στη Χαλκιδική.

Φράγμα Χαβρία: «Ok» για απαλλοτριώσεις εν αναμονή δεσμευτικών προσφορών

Την απαλλοτρίωση εκτάσεων για τη δημιουργία του «στοιχειωμένου» φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική, ενός εκ των πρώτων έργων ΣΔΙΤ που αφορά σε αντίστοιχη εκμετάλλευση (φράγμα- ύδρευση) ενέκρινε μετά τον έλεγχο της σχετικής μελέτης το Υπουργείο Υποδομών, το οποίο εξάλλου αποτελεί την αναθέτουσα αρχή για τον εξελίξει διαγωνισμό του έργου.

Η παραπάνω εξέλιξη ενδεχομένως να αποτελέσει διευκόλυνση για τη σύνταξη των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών των ενδιαφερομένων επενδυτών, οι οποίες μετά από σειρά αναβολών αναμένεται να υποβληθούν στις 15 Μαρτίου 2023.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός είχε ξεκινήσει με την διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 30 Οκτωβρίου 2020 και τα σχήματα τα οποία διεκδικούν το έργο είναι η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Τ.Ε. ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, η κοινοπραξία INTRAKAT – SUEZ  – ΕΥΑΘ και η Άκτωρ Παραχωρήσεις.

Το αρχικά εκτιμώμενο κόστος του έργου ξεπερνά τα 105,89 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) ενώ η χρηματοδότηση του έργου θα είναι 100% ιδιωτική χωρίς κάποιου είδους δημόσια επιδότηση ή κάποια συμμετοχή ευρωπαϊκών πόρων (ΕΣΠΑ ή TAA). Η διάρκεια του έργου είναι 30 χρόνια (360 μήνες) εκ των οποίων τα τρία χρόνια θα αφορούν στην κατασκευή του φράγματος, των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και των απαραίτητων δικτύων.

Με το έργο θα καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες του 33% του συνόλου των υδατικών αναγκών της Χαλκιδικής, θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και θα εξασφαλιστεί η άρδευση 24.000 στρεμμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v