Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέντε νομοθετικές παρεμβάσεις ζητούν τα Επαγγελματικά Ταμεία

Τι ζητούν οι εκπρόσωποι των ΤΕΑ στη χώρα μας. Οι πέντε αναγκαίες παρεμβάσεις που ζητά η ΕΛΕΤΕΑ και τι σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας. Συνέδριο με θέμα το μέλλον των Επαγγελματικών Ταμείων.

Πέντε νομοθετικές παρεμβάσεις ζητούν τα Επαγγελματικά Ταμεία

Την ανάγκη ενίσχυσης της επαγγελματικής ασφάλισης στη χώρα μας, με τουλάχιστον πέντε νομοθετικές ρυθμίσεις, επισημαίνει η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ) ενόψει του τακτικού ετήσιου συνεδρίου της που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο, 22 και 23 Φεβρουαρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Σχέδιο για τη ριζική μεταρρύθμιση και ενίσχυση του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης έχει επεξεργαστεί και το υπουργείο Εργασίας. Ο «πυρήνας» του σχετικού σχεδίου νόμου είναι ήδη έτοιμος και αφορά αφενός τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας λειτουργίας πολυεργοδοτικών ταμείων, την επίλυση διάφορων οργανωτικών - διοικητικών προβλημάτων, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία ενός πρότυπου καταστατικού προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος έγκρισης και λειτουργίας ενός Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), αλλά και τη βελτίωση της εποπτικής λειτουργίας καθώς και αλλαγές στη φορολογική πολιτική.

Να σημειωθεί ότι μόνο την τελευταία πενταετία, ο 2ος Πυλώνας Ασφάλισης στη χώρα μας διανύει ανοδική πορεία καθώς σε αυτό το διάστημα έχουν ιδρυθεί 14 από τα 27 επαγγελματικά ταμεία. Μάλιστα, πληθαίνουν και οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν επαγγελματικά ταμεία, εντάσσοντας την ενέργεια αυτή στη συνολική στρατηγική τους για ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου των εταιρειών τους.

Μελέτη του ΙΟΒΕ μάλιστα εκτιμά ότι με την ουσιαστική ανάπτυξη της επαγγελματικής ασφάλισης και την ένταξη σε αυτήν των εργαζομένων σε ευρεία κλίμακα θα προκύψουν νέα κεφαλαιακά αποθέματα στον 2ο πυλώνα. που μπορεί να ξεπεράσουν τις 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μακροχρόνια. Αντίστοιχα, εκτιμάται ότι το ΑΕΠ μπορεί να είναι υψηλότερο κατά έως και 2,7 δισ. ευρώ ετησίως, σε πραγματικούς όρους (τιμές 2019).

Στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου, που πιθανότατα όμως να μην προλάβει να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή, προβλέπεται η θεσμοθέτηση της λειτουργίας πολυεργοδοτικών ταμείων που θα συμμετέχουν και μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα δεν μπορούν να κάνουν δικό τους ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης. Θα δημιουργηθεί επίσης ένα πρότυπο καταστατικό, ώστε να προχωρούν με γρηγορότερους ρυθμούς οι διαδικασίες έγκρισης ενός ταμείου, θα βελτιωθεί το πλαίσιο εποπτείας, με στόχο την ύπαρξη εμπιστοσύνης στη λειτουργία των ταμείων αυτών καθώς διαπιστώνεται ότι το υφιστάμενο σύστημα εποπτείας είναι μάλλον δυσλειτουργικό, ενώ σχεδιάζεται και εξορθολογισμός των φορολογικών κινήτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κίνητρα αυτά θα εξακολουθήσουν να είναι σημαντικά. Ο εξορθολογισμός έγκειται κυρίως σε νέους κανόνες που θα καταστήσουν ευνοϊκότερη φορολογικά τη μεταχείριση των συντάξεων που παρέχονται μέσω του 2ου πυλώνα έναντι των εφάπαξ.

Το θέμα του 4ου Συνεδρίου της ΕΛΕΤΕΑ είναι «Σε σταυροδρόμι το μέλλον της Επαγγελματικής Ασφάλισης: Αναγκαιότητα άμεσων μεταρρυθμίσεων για αναπτυξιακή ώθηση», ενώ ο στόχος του είναι η καταγραφή των εξελίξεων σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο όσον αφορά τον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης αλλά και του συνταξιοδοτικού-ασφαλιστικού συστήματος γενικότερα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΕΤΕΑ και επικεφαλής του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπουργείου Οικονομικών (ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ) Χρήστο Νούνη, για την ενίσχυση του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης απαιτούνται 5 βασικές νομοθετικές κινήσεις από πλευράς Πολιτείας, που θα δώσουν ουσιαστική ώθηση στον κλάδο:

  1. Ενοποίηση του καθεστώτος αδειοδότησης και εποπτείας των Τ.Ε.Α., με τη θεσμοθέτηση μιας νέας ανεξάρτητης Αρχής των επαγγελματικών ταμείων.
  2. Θεσμοθέτηση νομοθετικά κατοχυρωμένων κανόνων αναφορικά με τους προβλεπόμενους χρόνους για την έγκριση νέων ή την τροποποίηση υφιστάμενων καταστατικών αλλά και για τις εν γένει ελεγκτικές και εγκριτικές διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την αδειοδότηση και την εύρυθμη λειτουργία των ΤΕΑ.
  3. Θεσμοθέτηση πολυ-εργοδοτικών ΤΕΑ, στα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι ανεξαρτήτως επαγγελματικού δεσμού.
  4. Ενίσχυση φορολογικών κινήτρων για τις συνταξιοδοτικές παροχές και παράλληλη θέσπιση καθολικών, νομικά κατοχυρωμένων ορίων στην εφαρμογή των φορολογικών κινήτρων για τις εφάπαξ παροχές.
  5. Αύξηση βαθμών ελευθερίας στην επενδυτική διαχείριση (πρόσβαση σε προϊόντα κύκλου ζωής).

Κεντρική ομιλήτρια του συνεδρίου θα είναι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (European Insurance and Occupational Pensions Authority - E.I.O.P.A.) Petra Hielkema.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v