Πάνω από 172.000 οι ασφαλισμένοι στο επικουρικό ΤΕΚΑ

Το ΤΕΚΑ υλοποιεί την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τους Νέους, που νομοθετήθηκε το 2021 και εισήγαγε στην Ελλάδα το σύστημα των «ατομικών κουμπαράδων» για τις επικουρικές συντάξεις.

Περισσότεροι από 172.000 νέες και νέοι έχουν εγγραφεί ήδη στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), υπερβαίνοντας σημαντικά τις αρχικές προβλέψεις. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών μπήκε για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, κάτι που αποτυπώνει και τη δυναμική της οικονομίας. Επιπλέον, οι εργοδότες που έχουν εγγραφεί στο ΤΕΚΑ έχουν ξεπεράσει τις 77.000, ενώ τα κεφάλαια που έχουν σωρευθεί από τις εισφορές των ασφαλισμένων είναι της τάξης των 37 εκατ. ευρώ.

Η πρόοδος αυτή, καθώς επίσης και τα επόμενα βήματα συζητήθηκαν κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΤΕΚΑ υπό τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας των νέων γραφείων του Ταμείου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παυλίνα Καρασιώτου, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΚΑ, Νικόλαος Τεσσαρομάτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΕΚΑ, Κίμων Βολίκας και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Γιώργος Αλλαμάνης, Άγις Δήγκας, Μαρίκα Λάμπρου, Μίνος Μωυσής και Πλάτων Τήνιος.

Συμπληρώνοντας έναν και πλέον χρόνο λειτουργίας, το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης εξελίσσεται σε έναν βασικό πυλώνα του συστήματος ασφάλισης της χώρας μας, που θωρακίζει τις συντάξεις των νέων, σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου. Ενώ με το νέο σύστημα οι νέοι αποκτούν μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στην επικουρική τους σύνταξη.

Το ΤΕΚΑ υλοποιεί την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τους Νέους, που νομοθετήθηκε το 2021 και εισήγαγε στην Ελλάδα το σύστημα των «ατομικών κουμπαράδων» για τις επικουρικές συντάξεις των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας και, από 1η Ιανουαρίου 2023, για τις επικουρικές συντάξεις όσων νέων μέχρι 35 ετών το επιλέξουν. Είναι ένα μοντέλο που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η εμπειρία των οποίων δείχνει ότι οδηγεί σε υψηλότερες επικουρικές συντάξεις σε ποσοστό 43-68%.

Η δεύτερη χρονιά λειτουργίας του ΤΕΚΑ σηματοδοτεί και την είσοδό του στην δεύτερη περίοδο ανάπτυξής του. Από την 1η Ιανουαρίου 2023 έχουν δικαίωμα να υπαχθούν σε αυτό οι ήδη ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ αν είναι κάτω των 36 ετών. Η διαδικασία είναι εύκολη και απλή και γίνεται ηλεκτρονικά με σχετική δήλωση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 στην ψηφιακή πλατφόρμα be.teka.gov.gr. Στο ΤΕΚΑ μπορούν πλέον να υπαχθούν και ασφαλισμένοι που εργάζονται σε κλάδους όπου δεν υπήρχε υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες κ.ά.), εφόσον είναι κάτω των 36 ετών.

Φέτος, εξάλλου, αναπτύσσεται και το βασικό επενδυτικό προϊόν του Ταμείου για όλους τους ασφαλισμένους, που θα μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη του προσωπικού τους κουμπαρά μέσα από την εφαρμογή myTEKA. Εκεί με μια ματιά οι ασφαλισμένοι ενημερώνονται για το σύνολο των εισφορών που έχουν καταβάλει οι ίδιοι και οι εργοδότες τους και την απόδοση των επενδύσεων των εισφορών.

Από το 2025 και μετά, το ΤΕΚΑ θα μπει στην τρίτη φάση ωρίμανσης των επενδύσεων, όπου οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν το επενδυτικό τους προφίλ. Υπολογίζεται πως έως το 2050 το ΤΕΚΑ θα καλύπτει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και το αποθεματικό του θα ανέρχεται στα 56 δισ. ευρώ.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Το ΤΕΚΑ είναι ένα ασφαλιστικό ταμείο για τους νέους. Τα νέα παιδιά δεν θα δίνουν πλέον τις ασφαλιστικές τους εισφορές σε έναν γενικό κορβανά, αλλά θα τα βάζουν σε έναν δικό τους ατομικό κουμπαρά. Και όπως δείχνει η ευρωπαϊκή εμπειρία, τα χρήματα αυτά θα αξιοποιούνται καλύτερα και όταν πάρουν την επικουρική τους σύνταξη, αυτή θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τις σημερινές επικουρικές συντάξεις».

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, σημείωσε: «Η ίδρυση του ΤΕΚΑ αποτελεί σημαντική τομή στην ιστορία της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας. Το ΤΕΚΑ περιορίζει την έκθεση του ασφαλιστικού μας συστήματος στους κινδύνους της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού, δημιουργεί κεφάλαια που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, αναμένεται να δώσει στους τωρινούς εργαζόμενους και μελλοντικούς συνταξιούχους συντάξεις υψηλότερες από αυτές του υφισταμένου συστήματος και να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της νέας γενιάς στο ασφαλιστικό σύστημα. Στο σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ίδρυση του Ταμείου έχουν γίνει πολλά βήματα, με έμφαση στη λειτουργία του με κανόνες διαφάνειας και χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης και γνώμονα τα μακροχρόνια συμφέροντα των ασφαλισμένων του. Η επιλογή των μελών του ΔΣ και του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΕΚΑ έγινε με ανοιχτές και αδιάβλητες διαδικασίες. Εύχομαι στα μέλη της διοίκησης και στους εργαζόμενους του νέου Ταμείου καλή επιτυχία στο έργο τους, επ’ ωφελεία των ασφαλισμένων του Ταμείου και της Ελληνικής οικονομίας».

Η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παυλίνα Καρασιώτου, ανέφερε: «Το ΤΕΚΑ είναι μια μεταρρύθμιση που τη σχεδιάσαμε από την αρχή, την ψηφίσαμε και τώρα είμαστε στη φάση της υλοποίησης, κάτι που μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους. Είναι πολύ σημαντικό, μέσα από τον τρόπο που αυτό θα οργανωθεί και θα λειτουργήσει, να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους νέους ανθρώπους και να τους κάνουμε να ενδιαφερθούν για την ασφάλισή τους, ένα αναφαίρετο δικαίωμά των εργαζομένων. Σήμερα, βρισκόμαστε στα νέα γραφεία του ΤΕΚΑ, ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας, με εργαζόμενους και νέους στην ηλικία, αλλά και γεμάτους όρεξη να συμβάλλουν στην επιτυχία του εγχειρήματος. Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία και καλή αρχή στον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Βολίκα, που πριν λίγες μέρες ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του».

Ο πρόεδρος του ΤΕΚΑ, Νικόλαος Τεσσαρομάτης, ανέφερε: «Το ΤΕΚΑ αποτελεί κομβική μεταρρύθμιση του συστήματος συντάξεων στην Ελλάδα, παρέχοντας στους νέους ασφαλισμένους την δυνατότητα να δημιουργήσουν τον δικό τους συνταξιοδοτικό κουμπαρά. Με διαφάνεια, εποπτεία, λογοδοσία και επαγγελματική διακυβέρνηση. Μέχρι σήμερα 172.000 νέοι εισερχόμενοι στην αγορά εργασίας έχουν εμπιστευτεί το ΤΕΚΑ με τις εισφορές τους. Ειδικά για το 2023, παρέχεται προαιρετικά η δυνατότητα σε νέους κάτω των 36 ετών (γεννημένοι από 1/1/1987) που είναι ήδη ασφαλισμένοι στην επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ, να αλλάξουν φορέα επικουρικής, να έρθουν στο ΤΕΚΑ και να ξεκινήσουν να χτίζουν το δικό τους ατομικό συνταξιοδοτικό λογαριασμό».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΕΚΑ, Κίμων Βολίκας, δήλωσε: «Με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των ασφαλισμένων του ΤΕΚΑ, την απόλυτη διαφάνεια και φυσικά τη δέουσα επιμέλεια στη βάση της αρχής της συνετής επαγγελματικής διαχείρισης πρωταρχικός στόχος του νέου Ταμείου είναι η εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής απόδοσης των εισφορών των ασφαλισμένων ώστε η σημερινή αποταμίευση να χρηματοδοτήσει καλύτερο βιοτικό επίπεδο στη συνταξιοδότηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v