Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Πόσο βελτιωμένες είναι οι λειτουργικές συνθήκες στην ελληνική μεταποίηση

Πώς ερμηνεύουν οι αναλυτές της τράπεζας τα στοιχεία από τον εποχικά διορθωμένο δείκτη PMI μεταποίησης της S&P Global Μαρτίου. Τι δείχνουν τα κύρια σημεία της έρευνας. Η σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Eurobank: Πόσο βελτιωμένες είναι οι λειτουργικές συνθήκες στην ελληνική μεταποίηση

Βάσει των δεικτών οικονομικής συγκυρίας που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα, τα μηνύματα που εκπέμπονται για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο 2023 είναι ενθαρρυντικά, εξηγούν οι αναλυτές της Eurobank στο οικονομικό δελτίου «7 ημέρες οικονομία».

Ο εποχικά διορθωμένος δείκτης PMI μεταποίησης της S&P Global, ένα μέγεθος που δείχνει τον βαθμό βελτίωσης-επιδείνωσης των λειτουργικών συνθηκών στον εν λόγω κλάδο από μήνα σε μήνα, ενισχύθηκε σε υψηλό 10 μηνών τον Μαρ-23, λαμβάνοντας τιμή άνω του ορίου των 50 μονάδων για δεύτερη παρατήρηση στη σειρά (52,8 μονάδες τον Μαρ-23 από 51,7 τον Φεβ-23, έναντι 47,3 στην Ευρωζώνη).

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της S&P Global, τα κύρια σημεία της έρευνας του Μαρ-23 συμπυκνώνονται στα εξής: πρώτον, στην αύξηση του ρυθμού ανόδου της παραγωγής και των νέων παραγγελιών λόγω της αυξημένης ζήτησης από το εσωτερικό και το εξωτερικό, δεύτερον, στην αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές εισροών και στις τιμές χρέωσης και τρίτον, στην αύξηση της απασχόλησης με τον υψηλότερο ρυθμό σε διάστημα περίπου ενός χρόνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του δείκτη PMI μεταποίησης στην Ελλάδα τον Μαρ-23 ήταν υψηλότερη από τις αντίστοιχες στην Ισπανία (51,3), την Ιταλία (51,1), την Ιρλανδία (49,7), τη Γαλλία (47,3), την Ολλανδία (46,4), τη Γερμανία (44,7) και την Αυστρία (44,7). Τέλος, η βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών στον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο 2023 αποτελεί ένα θετικό σημάδι για την πορεία του πραγματικού ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v