Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Έξυπνα» γίνονται τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αποκτούν 5G

Στην υπογραφή MoU με τη CISCO για την ανάπτυξη δικτύου private 5G και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Ναυπηγείων Ελευσίνας προχώρησε χθες ο όμιλος ONEX Shipyards & Technologies.

«Έξυπνα» γίνονται τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αποκτούν 5G

Η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας με συνολική επένδυση 200 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία ξεκινά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και την ανάπτυξη δικτύου private 5G.

Η υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου υλοποιείται με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Ομίλου ONEX Shipyards & Technologies και της  CISCO που έγινε χθες στα Ναυπηγεία από τον Πάνο Ξενοκώστα, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΝΕΧ Shipyards & Technologies και τον Αντώνη Τσιμπούκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο CISCO Ελλάδας, Κύπρου, Πορτογαλίας και Μάλτας, παρουσία των κ.κ. Guy Diedrich, SVP, Country Digitization - CDA και George Tsounis, Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Το σχέδιο για το «ναυπηγείο του μέλλοντος» περιλαμβάνει την ανάπτυξη δικτύου private 5G. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ONEX Shipyards & Technologies κ. Πάνος Ξενοκώστας, οι στόχοι που θέτει ο όμιλος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας να είναι digital και να έχει τη δυνατότητα  συντήρησης και επισκευής 150 πλοίων ετησίως με πράσινη τεχνολογία.

Η ψηφιακή υπεροπλία, που φιλοδοξούν να αποκτήσουν τα Ν?αυπηγεία Ελευσίνας, στα οποία σήμερα επισκευάζονται ταυτόχρονα έξι πλοία, περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων σε επίπεδο «Shipyard 4.0». Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η χρήση «έξυπνων» αισθητήρων στα dry cocks, η δημιουργία maritime R&D center, αλλά και η αξιοποίηση τεχνολογιών όπως τεχνητή νοημοσύνη, machine learning, 3D printing, internet of things, ψηφιακών διδύμων.

Αναφερόμενος στα Ναυπηγεία της Σύρου τόνισε ότι πρόκειται για τα τρίτα μεγαλύτερα στη χώρα και εξυπηρετεί 100 πλοία τον χρόνο. «Για να πάμε στην επόμενη μέρα της Σύρου θέλουμε να πάμε σε τεχνολογική αναβάθμιση. Εκεί έρχεται η Ελευσίνα, που είναι πολύ πιο μεγάλη, η οποία έχει 6 πλοία ταυτόχρονα τώρα ενώ η Σύρος έχει 7-8», είπε με νόημα εξηγώντας την ανάγκη της τεχνολογίας και του private 5G network.

Ο διευθύνων σύμβουλος της CISCO Ελλάδας, Κύπρου, Πορτογαλίας και Μάλτας, Αντώνης Τσιμπούκης, τόνισε ότι αυτή η προσπάθεια εξυγίανσης των Ναυπηγείων θα ξεκινήσει με το private 5G δίκτυο, αποκαλύπτοντας ότι ο Όμιλος βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με έναν από τους τρεις τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

«Όταν λέω ότι οι καλύτερες μέρες της Ελλάδας είναι μπροστά το πιστεύω», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης George Tsounis, σχολιάζοντας ότι η συνεργασία Onex - Cisco έχει δείξει ήδη σημαντικά δείγματα γραφής στα Ναυπηγεία της Σύρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v