Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι πρέπει να πληρώσουν για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επαγγελματίες με χρέη

Τι πρέπει να κάνουν, έως και σήμερα, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που χρωστούν. Το μίνιμουμ των ποσών που πρέπει να πληρώσουν.

Τι πρέπει να πληρώσουν για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επαγγελματίες με χρέη

Λήγει σήμερα, Τετάρτη 31 Μαΐου, η προθεσμία που έχουν οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι για να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα και να έχουν δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έως και τον Φεβρουάριο του 2024. Όπως επισημαίνει ο ΕΦΚΑ, οι οφειλέτες δεν είναι υποχρεωμένοι να εξοφλήσουν ολοσχερώς τις εισφορές του 2022 ή να ρυθμίσουν τυχόν άλλες οφειλές. Αρκεί να καταβληθούν οι εισφορές του κλάδου υγείας για το έτος 2022.

Αυτό σημαίνει ότι με 660 ευρώ για τουλάχιστον 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που είχαν (όπως και το 2023) επιλέξει την 1η ή 2η ασφαλιστική κατηγορία, η ασφαλιστική ικανότητα θα εξασφαλιστεί. Αλλά και για τους υπόλοιπους, το ποσό ανέρχεται σε 792 ευρώ. Για τους αγρότες, το ίδιο ποσό ανέρχεται σε 384 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων αλλά και των εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους έχει παραταθεί χωρίς προϋποθέσεις έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, ενώ και όσοι μείνουν τελικά από αύριο ανασφάλιστοι, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ, δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έχοντας ελεύθερη πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας.

Όπως ορίζει ο νόμος και η σχετική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του Φορέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες, έλαβαν κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα από 1ης.3.2023 έως 31.5.2023, ανεξαρτήτως οφειλών τους και πλήρωσης προϋποθέσεων εκ μέρους τους.

Για να παραταθεί όμως από την 1η Ιουνίου 2023 έως και 29 Φεβρουαρίου 2024, θα πρέπει να έχουν καταβάλει εντός του 2022 ή έστω να καταβάλουν εντός της σημερινής ημέρας αναδρομικά για το έτος 2022, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα. Η εισφορά αυτή για την 1η και 2η ασφαλιστική κατηγορία ανέρχεται σε 55 ευρώ τον μήνα και για τις υπόλοιπες σε 66 ευρώ τον μήνα. Για τους αγρότες, κατά συντριπτική πλειοψηφία η εισφορά υγείας ανέρχεται σε 32 ευρώ.

Από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, οι ασφαλισμένοι μπορούν να ενημερώνονται για την ασφαλιστική ικανότητα μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Ασφαλιστική Ικανότητα» από το διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες | e-ΕΦΚΑ).

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, εάν κάποιος έχει ρυθμίσει το χρέος του ή έχει καταβάλει εμπρόθεσμα τις εισφορές υγείας όπως προβλέπεται και διαπιστώσει ότι δεν έχει ασφαλιστική ικανότητα, δεν χρειάζεται να μεταβεί σε κάποιο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ, αρκεί να υποβάλει σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην πλατφόρμα: «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών», Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών | e-ΕΦΚΑ. Εν συνεχεία οι αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα θα ελέγξουν αν πληρούνται οι προϋποθέσεις και θα αποδοθεί άμεσα η ασφαλιστική ικανότητα στους δικαιούχους.

Ποιοι δεν πληρώνουν τίποτα

Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο έτσι και για το διάστημα Ιούνιος 2023 - Φεβρουάριος 2024 χορηγείται ή παρατείνεται η ασφαλιστική ικανότητα σε ασφαλισμένους και ανέργους, καθώς και στα μέλη οικογενείας τους, ως εξής:

1. Χορηγείται για το χρονικό διάστημα από 1ης.3.2023 έως 29.2.2024 η ασφαλιστική ικανότητα για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος, χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωσης των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης, για το ανωτέρω χρονικό διάστημα, στα κατωτέρω πρόσωπα και τα μέλη των οικογενειών τους: α) Στους εργαζομένους στην επιχείρηση με την επωνυμία «Εταιρεία Τροχαίου Υλικού Ελλάδος Α.Ε.», στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. β) Στους αναβάτες ιπποδρομιών, στους μαθητευόμενους αναβάτες και στους προπονητές δρομώνων ίππων. γ) Στα πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) ως μισθωτοί αποκλειστικά βάσει της περ. δ’ της παρ.3 του άρθρου 38 του ν.4387/2016 (Α’ 85). δ) Στα πρόσωπα που είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 και υπάγονται στο άρθρο 3 του ν.4576/2018 (Α’ 196) που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της παρ.2 του άρθρου 8 του ν.2256/1994 (Α΄196). ε) Σε επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στους Δήμους Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν εντός του μηνός Αυγούστου 2021, ανεξαρτήτως επέλευσης υλικής ζημιάς ή όχι στις εγκαταστάσεις τους. στ) Στα πρόσωπα που έλαβαν, για διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών ή 50 ημερών εντός του έτους 2022, αποζημίωση ειδικού σκοπού από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατόπιν υποβολής μονομερούς υπεύθυνης δήλωσης. ζ) Στους ασκούντες το επάγγελμα του ξεναγού κατά τις διατάξεις του ν. 710/1977 (Α’ 283) που υπάγονται στην ασφάλιση του e-Ε.Φ.Κ.Α.

2. Παρατείνεται, για το χρονικό διάστημα από 1ης.3.2023 έως 29.2.2024, η ασφαλιστική ικανότητα για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος των κατωτέρω προσώπων και των μελών των οικογενειών τους: α) Των ασφαλισμένων του πρώην Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, του πρώην Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.) και των ασφαλισμένων του πρώην Τομέα Ασφάλισης Νομικών και του Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών του Ε.Τ.Α.Α., της παρ. 7 του άρθρου 30 του ν. 4320/2015 (Α’ 29). β) Των ανέργων ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 2768/1999 (Α’ 273). γ) Των ανέργων ασφαλισμένων του πρώην Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.), ηλικίας άνω των 30 και έως 67 ετών, που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, της παρ. 8 του άρθρου δεύτερου του ν. 3845/2010 (Α’ 65), παραμένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι και δεν έχουν οφειλές προερχόμενες από τον πρώην Ο.Α.Ε.Ε. ή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και τηρούνται οι όροι της ρύθμισης.

3. Στους ασφαλισμένους του πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.) και τα μέλη της οικογένειάς τους, οι οποίοι έχουν οφειλές από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές, εφόσον εκδοθεί απόφαση από τις επιτροπές της παρ. 6 του άρθρου 14 του ν. 2458/1997 (Α’ 15), χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v