Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεύμα: Η βουτιά στην κατανάλωση και η μάχη προμηθευτών για μερίδια

Διατήρηση των μεριδίων αγοράς της ΔΕΗ αλλά και διαφοροποιήσεις στην εικόνα των εναλλακτικών προμηθευτών δείχνουν τα στοιχεία. «Νοικοκυρεύεται» η καθολική υπηρεσία.

Ρεύμα: Η βουτιά στην κατανάλωση και η μάχη προμηθευτών για μερίδια

Βουτιά στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ελάχιστη, αλλά διακριτή ενίσχυση της Καθολικής Υπηρεσίας, διατήρηση σε γενικές γραμμές των μεριδίων της ΔΕΗ και βελτίωση των αντίστοιχων των ιδιωτών προμηθευτών είναι τα χαρακτηριστικά της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΡΑΑΕΥ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η κατανάλωση ρεύματος παρουσιάζει κάμψη τον προηγούμενο μήνα τόσο στο διασυνδεδεμένο, όσο και στο μη διασυνδεδεμένο Σύστημα. Στη χαμηλή τάση, από 2.372 GWh τον Μάρτιο περιορίζεται σε 2.043 GWh (-329 GWh), ενώ στη μέση τάση από 879 GWh έπεσε στις 822 GWh (-57 GWh).

Η Καθολική Υπηρεσία, από την άλλη, ενώ έδειξε ότι «νοικοκυρεύεται» τον Μάρτιο, τάση που είχε ξεκινήσει από τα τέλη του 2022, φαίνεται ότι αρχίζει και πάλι να γίνεται καταφύγιο καταναλωτών, οι οποίοι είτε δεν ενδιαφέρονται να αναζητήσουν πάροχο είτε αδυνατούν να ανταποκριθούν στους εμπορικούς όρους της αγοράς, λόγω οικονομικής αδυναμίας. Έτσι, οι μετρητές της Καθολικής Υπηρεσίας από 174.301 που ήταν τον Μάρτιο αυξήθηκαν σε 174.324 τον Απρίλιο. Θα δούμε αν η τάση αυτή θα συνεχιστεί και στους επόμενους μήνες.

Ο δεσπόζων παίκτης της αγοράς, η ΔΕΗ, φαίνεται πως κρατά σταθερά τα μερίδιά του και τον προηγούμενο μήνα. Οι διαφορές είναι απειροελάχιστες και άνευ σημασίας. Από 72,95% που είχε στη χαμηλή και μέση τάση τον Μάρτιο, μειώθηκε στο 72,91% τον Απρίλιο. Αμετάβλητο, σχεδόν, είναι και το μερίδιό του στη μέση τάση, καθώς από 57,30% πήγε στο 57,02%.

Πολύ πιο ενδιαφέρουσα είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι εναλλακτικοί προμηθευτές. Ναι μεν δεν αλλάζει η κατάταξη σε ό,τι αφορά τα μερίδιά τους στη χαμηλή και μέση τάση, ωστόσο εμφανίζονται να τα βελτιώνουν.

Στους κερδισμένους εμφανίζονται η Φυσικό Αέριο, που είναι μια ανάσα από το 2% (1,98% έναντι 1,02% τον Μάρτιο), η ΖΕΝΙΘ (από 2,69% στο 3,62%), η Watt & Volt (από 1,95% στο 2,37%), η ΗΡΩΝ (από 3,54% στο 3,83%) και η NRG (από 2,39% στο 2,70%).

Την έκπληξη κάνει η Volton, που σπάζει για πρώτη φορά το φράγμα του 1%. Τόσο είναι το μερίδιό της τον Απρίλιο, ενώ κινούταν σταθερά κάτω από 1%.

Η Elpedison είχε περιορισμένη άνοδο, το 3,99% του Μαρτίου έγινε 4,01% τον Απρίλιο, ενώ στα ίδια επίπεδα έμεινε η Protergia (3,91%).

* Δείτε όλη την έκθεση της ΡΑΑΕΥ στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v