Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς αξιοποίηση βγαίνουν πέντε «ιερά» ακίνητα

Μέσα στον Μάιο η Εκκλησία της Ελλάδος προκήρυξε πέντε διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση ισάριθμων ακινήτων που διαθέτει στο portfolio της.

Προς αξιοποίηση βγαίνουν πέντε «ιερά» ακίνητα

Πέντε διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση ισάριθμων «ιερών» ακινήτων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της προκήρυξε μέσα στον Μάιο η Εκκλησία της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ) της Εκκλησίας της Ελλάδος δημοσίευσε την προκήρυξη πέντε δημόσιων ανοιχτών πλειοδοτικών διαγωνισμών για την πώληση ή μακροχρόνια μίσθωση κτιρίων που βρίσκονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά.

Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά τη μακροχρόνια μίσθωση ενός οικοπέδου, συνολικού εμβαδού 980 τ.μ., επί της οδού Σαρρή, στο κέντρο της Αθήνας. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε δύο διαγωνιστικά στάδια και ο μισθωτής που θα αναδειχθεί, θα ανακαινίσει αποκλειστικά με δικές του δαπάνες το κτίσμα. Η διάρκεια μίσθωσης είναι τα 49 χρόνια, με δικαίωμα παράτασης, και η τιμή εκκίνησης του μηνιαίου μισθώματος έχει οριστεί στις 9.000 ευρώ.

Η ΕΚΥΟ προκήρυξε έναν ακόμη διαγωνισμό για την εκποίηση ενός πολυώροφου ακινήτου στον Πειραιά, που βρίσκεται επί των οδών Τσαμαδού 43 και Ευριπίδου και έχει εμβαδόν 2.090 τ.μ. Ως ελάχιστο αποδεκτό προσφερόμενο τίμημα έχουν οριστεί τα 2,3 εκατ. ευρώ.

Την εκποίηση ενός εκκλησιαστικού ακινήτου στον Πειραιά αφορά και ο τρίτος διαγωνισμός. Συγκεκριμένα, η εν λόγω διαδικασία προβλέπει την πώληση ενός πολυώροφου κτιρίου, συνολικού εμβαδού 2.281 τ.μ., επί των οδών Λεωσθένους 21 και Χαριλάου Τρικούπη 15, με ελάχιστο τίμημα τα 2,05 εκατ. ευρώ.

Προς πώληση διατίθεται ένα ακόμη «ιερό» ακίνητο, στη συμβολή των οδών Μαραθώνος και Σοφοκλέους 15 στο Κορωπί, «με ελάχιστο αποδεκτό προσφερόμενο τίμημα το ποσό των 72.000 ευρώ», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική διακήρυξη.

Ο τελευταίος διαγωνισμός προβλέπει τη μακροχρόνια μίσθωση ενός οικοπέδου στη Θεσσαλονίκη, επί των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Β. Χατζή 2, με σκοπό την ανέγερση κτιρίου με δαπάνες του μισθωτή. «Η επιλογή της πρότασης αξιοποίησης και των προτεινόμενων λύσεων είναι στη σφαίρα της αποκλειστικής ευθύνης των διαγωνιζομένων τόσο από άποψη σκοπιμότητας όσο και ως προς τη νομιμότητα αυτών. Ο εκμισθωτής όμως θα έχει τη δυνατότητα να εκφράσει την άποψή του επί της προτεινόμενης αρχιτεκτονικής πρότασης, προκειμένου να επιτευχθεί κοινώς αποδεκτή βελτιστοποίησή της», αναφέρεται χαρακτηριστικά σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης του ακινήτου. Η διάρκεια μίσθωσης έχει οριστεί στα 49 χρόνια, με δικαίωμα περαιτέρω παράτασης, και ως αρχικό μηνιαίο μίσθωμα έχουν οριστεί τα 11.500 ευρώ.

Στα deals που έχει συνάψει κατά καιρούς η Εκκλησία της Ελλάδος περιλαμβάνεται εκείνο με τον όμιλο Electra Hotels & Resorts, o οποίος πλειοδότησε σε σχετικό διαγωνισμό και έχει δρομολογήσει την κατασκευή ενός νέου 5άστερου ξενοδοχείου στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, μία επένδυση προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας ένα ακίνητο έκτασης 1,5 στρέμματος, που βρίσκεται πλησίον της ΧΑΝΘ, στη γωνία των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης.

Σημειώνεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της χιλιάδες ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα, με το 41% εξ αυτών να είναι οικόπεδα, το 34% κτίρια ή διαμερίσματα και το 25% αγροτεμάχια. Στην Εκκλησία ανήκουν περίπου 1.300.000 στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων, καθώς και βοσκότοποι, ενώ περίπου το 48% των ακινήτων της βρίσκεται σε Αθήνα και Πειραιά, το 24% στη Θεσσαλονίκη και το υπόλοιπο σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v