Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι θα εισπράξουν χρήμα από ΕΦΚΑ μέσα στο καλοκαίρι

Οι σχεδιασμοί για πληρωμές συντάξεων και αναδρομικά. Ο ρόλος της νέα ομάδας συντονισμού. Ποιες συντάξεις επανυπολογίζονται. Οι διεργασίες για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους.

Ποιοι θα εισπράξουν χρήμα από ΕΦΚΑ μέσα στο καλοκαίρι

Παράλληλη ασφάλιση, επανυπολογισμός συντάξεων, διεθνείς συντάξεις είναι τρεις από τις πλέον «δύσκολες» περιπτώσεις που θα απασχολήσουν τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εντός του καλοκαιριού. Η διεκπεραίωσή τους δε, θα οδηγήσει σε πληρωμές χιλιάδων συνταξιούχων, με αυξημένες συντάξεις ή και αναδρομικά ποσά πολλών μηνών.

Πρόκειται για παράλληλα πρότζεκτ, εκτός από την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων (κύριων, επικουρικών και εφάπαξ) που «τρέχουν» οι υπηρεσίες του Φορέα, όπως τονίστηκε και κατά την παράδοση, στα χέρια της υπηρεσιακής υπουργού Εργασίας Πατρίνας Παπαρρηγοπούλου και της διοίκησης του ΕΦΚΑ του «manual» που όπως έχει γράψει το Euro2day.gr συμπυκνώνει την τεχνογνωσία, τις νέες μεθόδους μάνατζμεντ και τα νέα ψηφιακά εργαλείων που αναπτύχθηκαν, όλο το προηγούμενο διάστημα από την Ομάδα Έργου, για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.

Στόχος είναι, το νέο αυτό μοντέλο ταχείας έκδοσης συντάξεων, παράλληλα βέβαια με τους αυτοματισμούς που αναπτύχθηκαν αυτόνομα, στον ΕΦΚΑ, να αξιοποιηθούν από όλο το έμψυχο δυναμικό του Φορέα, έως και την λειτουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Φορέα.

Πλέον, το έργο του project manager και της ομάδας έργου θα αναλάβει μια Ομάδα Συντονισμού Εκκαθάρισης Συνταξιοδοτικών Αιτημάτων του ΕΦΚΑ, που θα συνεχίσει τις βέλτιστες πρακτικές και τη χρήση των σύγχρονων εργαλείων για την επίλυση των εκκρεμοτήτων που έχουν απομείνει σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ αλλά και την επιτάχυνση στην απονομή των διεθνών συντάξεων. Ειδικά για τις τελευταίες, θεωρούνται υψηλής πολυπλοκότητας και βάσει του σχεδιασμού, θα συγκεντρωθούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες σε έναν ενιαίο χώρο, με στόχο την αισθητή μείωση των διεθνών συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, συνεχίζεται η διαδικασία επανυπολογισμού δεκάδων χιλιάδων συντάξεων που λόγω έλλειψης λογισμικού και στοιχείων δεν είχαν υπολογιστεί με βάση το «νόμο Βρούτση» του 2019 καθώς και υπολογισμού των προσαυξημένων συντάξεων όσων είχαν παράλληλη ασφάλιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συντριπτική τους πλειονότητα οι εκκρεμότητες αυτές θα κλείσουν έως το Φθινόπωρο και θα μείνουν μόνο πολύ δύσκολες περιπτώσεις, για τις οποίες δεν υπάρχουν στοιχεία με αποτέλεσμα να απαιτούνται διαφορετικοί χειρισμοί.

Αναλυτικά, για το θέμα του επανυπολογισμού περίπου 150.000 συντάξεων, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ διαθέτουν πλέον τις προβλεπόμενες αυτοματοποιήσεις και εντός του καλοκαιριού θα προχωρήσουν σε πληρωμές των νέων, επανυπολογισμένων συντάξεων. Εκκρεμότητα, αναμένεται να υπάρξει με τις συντάξεις του ΟΑΕΕ για τις οποίες δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα στοιχεία. Για αυτές, κρίνεται αναγκαίο να επανυπολογιστούν με στατιστικό τρόπο, κάτι που όμως απαιτεί την έκδοση υπουργικής απόφασης και ενδέχεται να καθυστερήσει περαιτέρω.

Όσο για την προσαύξηση των συντάξεων λόγω παράλληλης ασφάλισης, ο ΕΦΚΑ έχει ήδη ξεκινήσει να καταβάλλει τα αυξημένα ποσά συντάξεων στους συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την έναρξη ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου», δηλαδή μετά τις 13 Μαΐου 2016. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις η καθυστέρηση είναι 7 χρόνια, με αποτέλεσμα ο ΕΦΚΑ να καταβάλει αναδρομικά, ακόμη και 30.000 ευρώ.

Ήδη έχουν εντοπιστεί περίπου 15.000 δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας, από τους οποίους σχεδόν οι 3.000 έχουν λάβει τις προσαυξήσεις και αναμένονται τα αναδρομικά τους.

Πρόκειται για προσαυξήσεις σε συνταξιούχους οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον Μάιο του 2016, έλαβαν την πρώτη σύνταξη και εκκρεμεί ο συνυπολογισμός των επιπλέον εισφορών που έχουν καταβάλλει. Καθώς μάλιστα, η επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης του ΕΦΚΑ ήταν να ξεμπλοκαριστούν πρώτα οι συντάξεις εκείνων που δεν είχαν κανένα εισόδημα, οι «παράλληλες συντάξεις» έμειναν πίσω, προκαλώντας μάλιστα έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των δικαιούχων.

Πλέον, οι αντιδράσεις προέρχονται από την πλευρά των «παλαιών» συνταξιούχων, οι οποίοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου είχαν εργαστεί υπό καθεστώς παράλληλης ασφάλισης. Ήδη, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) έχει υποβάλει μήνυση σε βάρος του ΕΦΚΑ και τις προηγούμενες ημέρες υπέβαλλε συμπληρωματικό υπόμνημα προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά σε αυτό, αν και η διοίκηση του ΕΦΚΑ είχε δεσμευτεί στον Εισαγγελέα ότι θα διορθώσει τα λάθη που είχαν εντοπιστεί στον επανυπολογισμό των ήδη εκδοθεισών συντάξεων (με την προσαύξηση του παράλληλου χρόνου) από 1/1/2019, εντούτοις δεν προέβη στην παραμικρή ενέργεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v