Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Société Générale: Σχεδόν βέβαιη η επενδυτική βαθμίδα για Ελλάδα

H Fitch Ratings θα αυξήσει σήμερα μόνο τις προοπτικές της οικονομίας σε «θετικές», εκτιμά ο γαλλικός οίκος. Θεωρεί βέβαιο όμως το βήμα από Οκτώβριο. Η μεγάλη μείωση στις αποδόσεις των ομολόγων και οι εκλογές.

Société Générale: Σχεδόν βέβαιη η επενδυτική βαθμίδα για Ελλάδα

«Η Fitch θα αλλάξει τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές, διατηρώντας την τρέχουσα αξιολόγηση στο ΒΒ+, παρά το γεγονός ότι δεν προέκυψε κυβέρνηση στον πρώτο γύρο των εκλογών. Πριν από τον πρώτο γύρο εκλογών στις 21 Μαΐου, οι δημοσκοπήσεις έδιναν ένα μικρό περιθώριο του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που υποδήλωνε ότι ο σχηματισμός συνασπισμού ενδεχομένως θα ήταν δύσκολος», εξηγεί η γαλλική τράπεζα Société Générale.

Οι οίκοι έχουν αναβαθμίσει με ταχείς ρυθμούς την Ελλάδα από το 2016, με την S&P και τη Fitch να αξιολογούν πλέον την Ελλάδα σε ΒΒ+, μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Το μόνο εμπόδιο μπροστά στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας φαίνεται να είναι η πολιτική αβεβαιότητα. Δηλαδή, αν η αλλαγή της δημόσιας πολιτικής οδηγήσει σε παύση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, η πτωτική τάση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ το 2023-2025 ενδέχεται να μην υλοποιηθεί.

Η γαλλική τράπεζα είχε επισημάνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει την πρώτη της αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας ήδη από τον Οκτώβριο. Η τράπεζα σημειώνει ότι το πρόγραμμα σταθερότητας που δημοσίευσε η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί σε 135% το 2026, χαμηλότερα από τον δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ της Ιταλίας το 2026, βάσει των εκτιμήσεων του ΔΝΤ.

Οι ισχυρές επενδύσεις έχουν ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ το δημόσιο χρέος έχει ανακάμψει γρήγορα από την εκτίναξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με ένα μεγάλο μέρος του χρέους της Ελλάδας να ανήκει σε «επίσημους» φορείς, το χρέος της χώρας έχει σχετικά χαμηλό κόστος και πολύ μεγάλη διάρκεια, το οποίο έχει μειώσει τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων κατά τη διάρκεια του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Το εκλογικό αποτέλεσμα πυροδότησε το ράλι στα ομόλογα

Τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι η Νέα Δημοκρατία πήρε περισσότερες ψήφους από ό,τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξασφάλισε το 41% των ψήφων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μόνο το 20%. Στον δεύτερο γύρο, ισχύει η ενισχυμένη αναλογική και το μεγαλύτερο κόμμα με πάνω από 25% των ψήφων θα κερδίσει 20 επιπλέον έδρες και μία επιπλέον έδρα για κάθε 0,5 ποσοστιαία μονάδα ψήφων πάνω από το 25%, μέχρι το 40%, το οποίο σημαίνει ότι το μεγαλύτερο κόμμα θα χρειαζόταν μόνο 40% για να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις αύξησαν σημαντικά τις πιθανότητες η ΝΔ να κερδίσει περισσότερες από 150 από τις 300 έδρες του κοινοβουλίου στον δεύτερο γύρο των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Τι βλέπει για οικονομία, χρέος και ομόλογα

Η γαλλική τράπεζα εκτιμά ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας φαίνεται να έχει υπολογιστεί στα ελληνικά ομόλογα. Το 10ετές spread του ελληνικού ομολόγου με το ιταλικό δεκαετές μειώθηκε κατά 19 μ.β. σε -47 μ.β. τη Δευτέρα 22 Μαΐου, με το ράλι στα ελληνικά ομόλογα να συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Τώρα το spread είναι σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο των -52 μ.β. Αυτό σηματοδοτεί μια εντυπωσιακή μετακίνηση 52 μ.β. από το σταθερό επίπεδο στις αρχές Μαΐου.

Οι Financial Times έκαναν λόγο για μεγάλη θέση short στα ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας στα 500 εκατ. ευρώ, ακριβώς πριν από τις εκλογές και η γαλλική τράπεζα επιβεβαιώνει τις καθαρές ροές πωλήσεων από τον Μάρτιο στα ελληνικά ομόλογα, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν ενισχύσει το ράλι της αγοράς των ομολόγων.

«Πιστεύουμε ότι το 10ετές spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών θα συνεχίσει να μειώνεται μέχρι το τέλος του έτους, αν τα θεμελιώδη μεγέθη αποδειχθούν ισχυρά, αλλά πιστεύουμε ότι θα είναι περισσότερο μια αργή πτώση παρά μια απότομη. Η αναβάθμιση στις 20 Οκτωβρίου από την S&P ή την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch είναι πλέον σχεδόν βέβαιη», καταλήγει η SocGen.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v