Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρελές εκπτώσεις σε Μύκονο-Σαντορίνη, πόσο κοστίζουν τώρα οι βίλες

Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για βίλες που ενοικιάζονται μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb σημειώνουν πτώση που αγγίζει ακόμη και το 50% συγκριτικά με το 2022.

Τρελές εκπτώσεις σε Μύκονο-Σαντορίνη, πόσο κοστίζουν τώρα οι βίλες

Τη δυναμική που είχαν κατακτήσει ως τουριστικοί προορισμοί για ταξιδιώτες υψηλού εισοδηματικού προφίλ φαίνεται ότι χάνουν σταδιακά φέτος τα δύο premium ελληνικά νησιά, η Μύκονος και η Σαντορίνη. Μπορεί ο τουρισμός πολυτελείας να επέδειξε ισχυρή ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τα δύο ελληνικά νησιά να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των ξένων -και όχι μόνο- γαλαντόμων ταξιδιωτών, ωστόσο, φέτος τα πρώτα νούμερα είναι κατώτερα των αρχικών προσδοκιών και «μαρτυρούν» κάμψη τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και σε επίπεδο εισπράξεων.

Εκτός από τα ξενοδοχεία, υστέρηση καταγράφεται και σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις που πραγματοποιούνται διαδικτυακά για βίλες οι οποίες μισθώνονται για μικρό χρονικό διάστημα μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb. Αν και οι προκρατήσεις βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, με μικρές αποκλίσεις σε σχέση με πέρυσι, για το «θερμό» τουριστικά δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης σημειώνουν πτώση που αγγίζει ακόμη και το 50% συγκριτικά με το 2022.

Η Μύκονος

Στο 87% αντιστοιχούν οι προκρατήσεις για βίλες με ιδιωτική πισίνα τύπου Airbnb στη Χώρα της Μυκόνου για τον Ιούλιο, με το αντίστοιχο ποσοστό να διαμορφώνεται για τον Αύγουστο στο 85%. Πέρυσι την ίδια περίοδο οι προκρατήσεις αντιστοιχούσαν σε πληρότητα που κυμαινόταν από 94% έως 96% και για τους τρεις μήνες του καλοκαιριού.

Σε επίπεδο τιμών, καταγράφεται μείωση που αγγίζει ακόμη και το 20% σε σχέση με την περσινή σεζόν. Σύμφωνα δε με τα διαθέσιμα στοιχεία, φέτος διαπιστώνεται διαθεσιμότητα ακινήτων μεγαλύτερης επιφάνειας που μισθώνονται, ωστόσο, σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι.

Ενδεικτικά, το κόστος για 6 διανυκτερεύσεις σε μία βίλα 190 τ.μ. με τρία υπνοδωμάτια στη Χώρα της Μυκόνου διαμορφώνεται για τον Ιούλιο σε 3.300 ευρώ περίπου και για τον Αύγουστο στις 4.360 ευρώ περίπου. Πέρυσι το αντίστοιχο κόστος διαμορφωνόταν για τον Ιούλιο σε 3.570 ευρώ και για τον Αύγουστο στις 4.800 ευρώ.

Στον Ορνό οι προκρατήσεις για βίλα με ιδιωτική πισίνα κατάλληλη για 4 ή/και 6 επισκέπτες για τον Ιούλιο αγγίζει το 88% και για τον Αύγουστο το 85%, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά πέρυσι διαμορφώνονταν στο 97%.

Η Σαντορίνη

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στον έτερο premium τουριστικό προορισμό της χώρας, με τις ζητούμενες τιμές για βίλες να καταγράφουν ραγδαίες μειώσεις που αγγίζουν ακόμη και το 50% σε σχέση με πέρυσι. Σε αρκετές περιπτώσεις, δε, οι τιμές… επιστρέφουν στα επίπεδα του 2019.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι προκρατήσεις για βίλες με ιδιωτική πισίνα στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, κατάλληλη για 4 ή/και 6 επισκέπτες, για τον Ιούλιο αγγίζουν το 90% από 99% πέρυσι και τον Αύγουστο το 84%, από 95% πέρυσι.

Ενδεικτικά, το κόστος μίσθωσης μιας κατοικίας 120 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια για 6 διανυκτερεύσεις στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης τον Ιούλιο αγγίζει τις 3.409 ευρώ.

Στην Οία οι προκρατήσεις για βίλες με ιδιωτική πισίνα κατάλληλη για 4 ή/και 6 επισκέπτες για τον Ιούλιο αγγίζουν το 96% και για τον Αύγουστο το 94%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v