Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς χτίστηκε το success story του νέου 15ετούς ομολόγου

Πώς κλείνει η ψαλίδα των spreads με Ιταλία και Γερμανία. Οι προσδοκίες από την επενδυτική βαθμίδα και τα πρώτα βήματα του τίτλου. Πώς περιγράφουν την εικόνα τραπεζικά στελέχη.

Πώς χτίστηκε το success story του νέου 15ετούς ομολόγου

Εντύπωση προκάλεσε στην αγορά η μεγάλη ζήτηση και το επιτόκιο στο 15ετες ομόλογο που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ζήτηση που ξεπέρασε τα 13,4 δισ. ευρώ με το δημόσιο να αντλεί 3,5 δισ. (σ.σ. σε μετρητά ή επαναγορά ομολόγων λήξης 2024 και 2025) στηρίζοντας τη δέσμευση της Αθήνας να αποπληρώσει νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα τα δάνεια διάσωσης που οφείλονται σε χώρες της ευρωζώνης και να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, γράφει το Reuters.

Η νέα έκδοση βρήκε το κατάλληλο momentum, καθώς BNP Paribas, Bank of America, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank, JP Morgan και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος έθεσαν γρήγορα το spread στις 125 μονάδες βάσης πλέον των mid-swaps, τη στιγμή η αρχική καθοδήγηση ήταν στις 130 μονάδες βάσης. Πρόκειται, μάλιστα, για την έκδοση του ΟΔΔΗΧ με τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από τον Σεπτέμβριο του 2021.

«Η Ελλάδα έχει να πει μια πραγματικά δυνατή ιστορία. Οι πρόσφατες εκλογές πρόσθεσαν ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας δείχνοντας την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα που όλοι περιμένουν», είπε ένας επικεφαλής τραπεζίτης, μεταδίδει το Reuters. «Αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο, καθώς θα είναι επιλέξιμοι για ορισμένους δείκτες».

Η ζήτηση ήταν εντυπωσιακά ισχυρή, πρόσθεσε, καθώς αναπτύχθηκε ένα ράλι στα ελληνικά ομόλογα. Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων του 10ετούς ομολόγου Γερμανίας και Ελλάδας περιορίστηκε μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας: βρέθηκε στις 106,5 μ.β. στις 26 Ιουνίου έναντι 108,3 μ.β. την αμέσως προηγούμενη Παρασκευή, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Οκτωβρίου 2021.

«Το βιβλίο ήταν πραγματικά μεγάλο», πρόσθεσε ο τραπεζίτης. «Τους τελευταίους μήνες οι επενδυτές καταγράφουν τη βελτιωμένη θέση της Ελλάδας έναντι της Ιταλίας».

Την Παρασκευή, το ομόλογο της νέας έκδοσης ήταν περίπου 9 μ.β. κάτω από το ιταλικό ομόλογο λήξης Μαρτίου 2038, το οποίο βρισκόταν στο 4,35%. Η ψαλίδα είναι ακόμη μεγαλύτερη στο 10ετές, με την Ελλάδα να καταγράφει καλύτερες αποδόσεις έναντι της Ιταλίας σχεδόν κατά 30 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το Tradeweb.

«Ο εκδότης έπρεπε να ανανεώσει το 15ετές τμήμα της καμπύλης, αν και βρίσκεται σε ισχυρή θέση και δεν χρειάζεται τα μετρητά», είπε ο τραπεζίτης. 

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα με την έκδοση έτρεξε πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων λήξης το 2024 και το 2025. Από το ποσό που προσφέρθηκε για το 15ετες περίπου 11,6 δισ. ευρώ ήταν νέα μετρητά και 1,8 δισ. ως ανταλλαγή με τους δυο τίτλους.

«Οι Ελληνες επωφελούνται κυρίως από το ότι έχουν δουλέψει πάνω στη δομή του ελληνικού χρέους, στην οικονομία τους και πάει λέγοντας», δηλώνει δεύτερος τραπεζίτης. «Έπεσαν στα βαθιά και βρήκαν τρόπο να βγουν από την κρίση, σε αντίθεση με την Ιταλία για παράδειγμα, η οποία δεν έχει αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά της προβλήματα. Απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων τους».

«Είναι φανερό ότι εργάζονται για να συγκρατήσουν το χρέος, ενώ προσπαθούν να διατηρήσουν την παρουσία τους στην αγορά», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v