Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδ. Γεωργιάδης: Δίνεται δικαίωμα εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες

Θεσπίζεται παράλληλα, η περίοδος δόκιμου εργαζόμενου, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας. Προωθείται και η επέκταση της ψηφιακής κάρτας. Τι διευκρινίζει για την ελάχιστη περίοδο ανάπαυσης. Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ.

Αδ. Γεωργιάδης: Δίνεται δικαίωμα εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες

Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους μίλησε στον ΣΚΑΪ και την Πρωϊνή Ενημέρωση ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.
Βασικός κορμός του νομοσχεδίου, εξήγησε ο υπουργός Εργασίας είναι η ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας που θα αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα εργαζομένου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες. Μπορεί να δουλεύει δύο οχτάωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι απολύτως νόμιμο, δηλωμένο και στα εισοδήματα του. Ή θεσπίζουμε την περίοδο του δοκίμου εργαζομένου, ένας εργαζόμενος εργάζεται σε μια επιχείρηση και μπορεί να λύεται η σύμβαση του αυτομάτως και αζημίως σε περίοδο 6 μηνών».

Υπάρχουν, τόνισε, και πολλές άλλες ρυθμίσεις στον τρόπο εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, πχ. οι επιχειρήσεις θα επιλέξουν τη χρήση της ψηφιακής κάρτας και θα απαλλαγούν σχεδόν από όλη τη γραφειοκρατική διαδικασία που τους επιβάλλει η Εργάνη. Στόχος να εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα σιγά - σιγά σε όλη την οικονομία, όλες τις επιχειρήσεις, με εξαντλητικό διάλογο με τους φορείς και με βάση τις ιδιομορφίες του κάθε κλάδου.

«Η ψηφιακή κάρτα είναι προς όφελος των εργαζομένων και των καλών εργοδοτών, όμως θεσπίζουμε και το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για τις επιχειρήσεις που έχουν ψηφιακή κάρτα εργασίας στην περίπτωση της υποδηλωμένης εργασίας» επισήμανε ο υπουργός Εργασίας.

Διευκρινίσεις Γεωργιάδη: Ισχύει πάντα η ρύθμιση για τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης προέβη στην ακόλουθη διευκρινιστική δήλωση, μετά τις δηλώσεις του για το δικαίωμα εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες:

«Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».

ΣΥΡΙΖΑ: Να μην διανοηθεί ο Γεωργιάδης να φέρει νομοσχέδιο για 16ωρη εργασία

Επίθεση στον Αδωνι Γεωργιάδη μετά τις δηλώσεις του για το δικαίωμα εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «ο υπουργός Εργασίας κ. Γεωργιάδης, ως άξιος συνεχιστής του κ. Χατζηδάκη, αποκάλυψε σήμερα το εφιαλτικό σκηνικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ για τους εργαζόμενους.

Προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει 16 ώρες δουλειά την ημέρα με δύο 8ωρα σε δύο εργοδότες.

Και αυτό - κατά τον κ. Γεωργιάδη - θα είναι «προσωπική απόφαση» του εργαζόμενου. Με λίγα λόγια, ο εκβιασμός βαφτίζεται «επιλογή» την ώρα που η ακρίβεια, η εργοδοτική αυθαιρεσία και οι χαμηλοί μισθοί πλήττουν τον κόσμο της εργασίας.

Να μην διανοηθεί καν ο κ. Γεωργιάδης να φέρει στη Βουλή αυτό το έκτρωμα. Δεν θα βρει απέναντι μόνο τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά το σύνολο των εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v