Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα 12 πρώτα έργα για την αποθήκευση ενέργειας

Η χαμηλότερη προσφορά λειτουργικής ενίσχυσης το κριτήριο επιλογής. Η μεσοσταθμική τιμή των έργων διαμορφώνεται σε 49,7 χιλιάδες ευρώ τη μεγαβατώρα ανά έτος. Ποιοι έμειναν εκτός.

Τα 12 πρώτα έργα για την αποθήκευση ενέργειας

Δώδεκα προτάσεις έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που προέρχονται από έξι εταιρίες και μία ενεργειακή κοινότητα, συμπεριλαμβάνονται στον οριστικό κατάλογο τον οποίο ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο Κλάδος Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ. Ανάμεσα στις εταιρίες συγκαταλέγονται θυγατρικές της Mytilineos, της Helleniq Energy, της INTRAKAT και της ΔΕH Ανανεώσιμες. Αντίθετα, εκτός λίστας έμειναν και οι τέσσερις προτάσεις της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, της Χ. Ρόκας, μία της Mytilineos, καθώς και της γαλλικής Voltalia.

Το κριτήριο επιλογής των προτάσεων ήταν η χαμηλότερη οικονομική προσφορά για την ετήσια λειτουργική ενίσχυση. Με βάση τις 12 επιλεγείσες προτάσεις, η μεσοσταθμική τιμή των έργων διαμορφώνεται σε 49.748,18 ευρώ τη μεγαβατώρα ανά έτος, που είναι κατά 57% χαμηλότερη από την επιτρεπόμενη τιμή εκκίνησης (115.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Τα έργα αυτά αντιστοιχούν σε ισχύ 411,79 MW, δηλαδή, λίγο παραπάνω από τη δημοπρατηθείσα των 400 MW.

Οι θυγατρικές της Helleniq Energy και της ΙΝΤΡΑΚΑΤ πέρασαν και τις τρεις προτάσεις τους, δύο η ΔΕH Ανανεώσιμες και μία η Mytilineos. Πιο αναλυτικά:

Στην κατάταξη, η Helleniq Renewables (θυγατρική της Helleniq Energy) είναι στις πρώτες δύο θέσεις, με τις χαμηλότερες οικονομικές προσφορές. Για το πρώτο της έργο αποθήκευσης, μέγιστης ισχύος 50 MW, πρότεινε ετήσια λειτουργική ενίσχυση 33.948 ευρώ τη μεγαβατώρα και για το δεύτερο, 25 MW, 39.956 ευρώ τη μεγαβατώρα. Το τρίτο έργο της, 25 MW είναι στην 6η θέση, με 49.885 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Την τρίτη και τέταρτη θέση καταλαμβάνουν τα έργα της Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρίας Διαχείρισης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΔΕΗ Ανανέωσιμες), για 50 MW με 47.291 ευρώ τη μεγαβατώρα και 48 MW με 48.756 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Στην πέμπτη θέση έρχεται το πρώτο έργο της Intra-S. Energy (ΙΝΤΡΑΚΑΤ) για 50 MW, με 49.501,1 ευρώ τη μεγαβατώρα. Το επόμενο έργο της εταιρίας είναι στην όγδοη θέση, για 25 MW, με 55.332 ευρώ τη μεγαβατώρα και το τρίτο στην τελευταία θέση, για 25 MW, με 64.112 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Στην έβδομη θέση είναι το έργο της Αέναος Συσσωρευτές Ενεργειακή Μονοπρόσωπη ΑΕ (Mytilineos), με 48 MW και 49.900 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Στους επιλεγέντες συμπεριλαμβάνονται, επίσης: η Ενεργειακή Τεχνική Αναπτυξιακή Μονοπρόσωπη ΑΕ, εταιρία με έδρα την Κρήτη για μικρό έργο 7,8 MW με προσφορά 58.640 ευρώ τη μεγαβατώρα. Η Energy Bank I ΙΚΕ για έργο 49,9 MW με 60.887 ευρώ τη μεγαβατώρα και η Ενεργειακή Κοινότητα Με Αγάπη Ήλιος Περιορισμένης Ευθύνης, με έδρα το Αγρίνιο, για έργο 8 MW και προσφορά 60.000 ευρώ τη μεγαβατώρα. Υπάρχει, επίσης, και λίστα με τρεις επιλαχόντες, τις εταιρίες, Ταξιάρχες Αποθήκευση Ενέργειας Μονοπρόσωπη ΑΕ, την Ανεμοπεύκο Μονοπρόσωπη ΑΕ και την Voltstorage.

Να σημειωθεί ότι για την προσωρινή λίστα που δημοσίευσε η ΡΑΑΕΥ στις 7 Αυγούστου, με 90 προτάσεις έργων, δεν υποβλήθηκε καμία ένσταση.

Η επόμενη διαγωνιστική διαδικασία για 300 MW δημοπρατούμενη ισχύ αναμένεται να βγει στον αέρα εντός του Σεπτεμβρίου, ενώ μία ακόμη για 400 MW προς τα τέλη του έτους. Αυτή η δημοπρατούμενη ισχύς θα αφορά σε προτάσεις έργων στις περιοχές υπό απολιγνιτοποίηση, Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη. Έτσι, θα ολοκληρωθεί για φέτος συνολική δημοπρατούμενη ισχύς 1.000 MW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v