Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξημένα έσοδα για τους προμηθευτές ηλεκτρισμού τον Ιούλιο

Χαμόγελα για τους προμηθευτές από την αύξηση της κατανάλωσης. Η ΔΕΗ χάνει στα νοικοκυριά, κερδίζει στις μεγάλες επιχειρήσεις. Μειώνεται και ο αριθμός των καταναλωτών της Καθολικής Υπηρεσίας.

Αυξημένα έσοδα για τους προμηθευτές ηλεκτρισμού τον Ιούλιο

Αποδοτικός μήνας για τα έσοδα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ο Ιούλιος, καθώς η κατανάλωση, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, παρουσίασε μεγάλη αύξηση.

Στη χαμηλή τάση, δηλαδή τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, η άνοδος της κατανάλωσης φθάνει στο 18,54% έναντι του Ιουνίου και στη μέση τάση, μεγαλύτερες επιχειρήσεις και βιομηχανίες, ακόμη ψηλότερα, στο 20,06%.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την ανάλυση της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού τον Ιούλιο από τη ΡΑΑΕΥ. Δύο ακόμη ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις προκύπτουν.

Πρώτον, παρουσιάζεται μικρό νοικοκύρεμα στην Καθολική Υπηρεσία, με 825 καταναλωτές να έχουν αποχωρήσει από αυτήν συγκριτικά με τα μεγέθη του Ιουνίου. 

Δεύτερον, περιορίζεται το μερίδιο της ΔΕΗ στη χαμηλή τάση και αυξάνεται στη μέση, ενώ διαφοροποιείται η σειρά κατάταξης των εναλλακτικών προμηθευτών, με βάση τον όγκο κατανάλωσης, στη χαμηλή τάση. Στην τρίτη θέση πέρασε η Elpedison, μετατοπίζοντας την NRG στην τέταρτη θέση. Αντίθετα, αμετάβλητη είναι η κατάταξη των ιδιωτών παρόχων στη μέση τάση.

Η κατανάλωση ηλεκτρισμού στη χαμηλή τάση ανήλθε τον Ιούλιο σε 2.692 GWh, έναντι 2.271 GWh του Ιουνίου. Στη μέση τάση φθάνει τις 1.287 GWh έναντι 1.072 GWh. Με βάση τον όγκο κατανάλωσης, που θεωρείται από την αγορά πιο αντιπροσωπευτική απεικόνιση συγκριτικά με το πλήθος των μετρητών, η ΔEΗ έχασε πελάτες στη χαμηλή τάση τον Ιούλιο, με το μερίδιο της από 64,35% που ήταν τον Ιούνιο να περιορίζεται σε 63,59% ένα μήνα μετά.

Σε αυτήν την κατηγορία καταναλωτών, πρώτη έρχεται η ΗΡΩΝ με 6,80% και ακολουθούν η Protergia με 6,44%, η Elpedison με 5,60%, η NRG με 5,04%, η ΖΕΝΙΘ με 3,15%, η Watt & Volt με 3,03%, η Φυσικό Αέριο με 2,31% και όλοι οι υπόλοιποι με ποσοστά κάτω του 1%.

Σε αντίθεση με τη χαμηλή τάση, η ΔeΗ εμφανίζεται κερδισμένη στη μέση τάση. Έτσι, είδε το μερίδιό της τον Ιούλιο να ανέρχεται σε 39,40% από 36,72% τον Ιούνιο. Στους ιδιώτες προμηθευτές πρώτη έρχεται η Protergia με 15,61% και ακολουθούν η ΗΡΩΝ με 13,99%, η Elpedison με 8,49%, η NRG με 7,94%, η Φυσικό Αέριο με 6,35%, η Volterra με 5,15% και όλοι οι υπόλοιποι με ποσοστά κάτω του 1%.

Καθολική Υπηρεσία

Από τη σύγκριση των στοιχείων για την Καθολική Υπηρεσία προκύπτει ότι στο τρίμηνο Μάιος-Ιούλιος εγκατέλειψαν τη στέγη της συνολικά 1.317 καταναλωτές, συνάπτοντας συμβάσεις με προμηθευτές.

Όπως φαίνεται, από τον Μάιο και μετά παρατηρείται μια σταθερή πτωτική πορεία στον αριθμό των παροχών που εξυπηρετούνται από τους πέντε προμηθευτές που έχουν οριστεί από τη ΡΑΑΕΥ: τη ΔEΗ, την Protergia, την Elpedison, την ΗΡΩΝ και την NRG. Από 210.415 παροχές τον Μάιο, μειώθηκαν τον Ιούνιο σε 209.923 και τον Ιούλιο έπεσαν στις 209.098.

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, η ΡΑΑΕΥ πρόκειται να παραδώσει στα τέλη του έτους γνωμοδότηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ριζική αναμόρφωση του ισχύοντος Κώδικα Προμήθειας. Η τροποποίησή του γίνεται με απόφαση ΥΠΕΝ. Ανάμεσα στα ζητήματα που χρήζουν νέας οπτικής, όπως έχει ζητήσει και η ηλεκτρική αγορά, είναι και οι όροι εισαγωγής και παραμονής στην Καθολική Υπηρεσία. Σήμερα όποιος καταναλωτής στεγασθεί στην Υπηρεσία αυτή μπορεί να παραμείνει επ’ άπειρον, είτε πληρώνει τις υποχρεώσεις του είτε όχι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v