Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «ψιλά γράμματα» της τροπολογίας Σκρέκα για μείωση τιμών

Μέχρι πότε θα βρίσκεται σε ισχύ το μέτρο. Ποια η στόχευση της κυβέρνησης και το δίμηνο «παράθυρο» στους προμηθευτές για να δηλώσουν συμμετοχή.

Τα «ψιλά γράμματα» της τροπολογίας Σκρέκα για μείωση τιμών

Δίμηνο χρονικό περιθώριο, έως το τέλος Νοεμβρίου, να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε μείωση τιμών τουλάχιστον κατά 5% και για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών θα έχουν οι προμηθευτές. Αυτό προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης που οδεύει στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί, εκτός απροόπτου, αύριο Τετάρτη.

Η τροπολογία, για την οποία είναι ενήμερη η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας και τα μέλη της, προβλέπει ότι το μέτρο της «κλειδωμένης» μείωσης των τιμών για ένα εξάμηνο που ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας θα βρίσκεται σε ισχύ έως το τέλος Μαΐου του 2024, αναφέρει στο Euro2day.gr κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει αυτό το δίμηνο «παράθυρο» προς τους προμηθευτές για να αποφασίσουν και να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία είναι γιατί το υπουργείο επιδιώκει, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, να «εξαργυρώσει» άμεσα την όποια θετική επίπτωση έχει αυτό το μέτρο στον «λογαριασμό» και στον πληθωρισμό.

Για το υπουργείο Ανάπτυξης, το σκεπτικό πίσω από αυτό το χρονικό περιθώριο σχετίζεται με την περιορισμένη διάρκεια του μέτρου. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους προμηθευτές ελεύθερους να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών όποτε θέλουν, γιατί το μέτρο θα έχει συγκεκριμένη διάρκεια και δεν θα διαρκέσει εσαεί. Θα ήταν λοιπόν περίεργο ένας προμηθευτής να συμμετάσχει στην εκπνοή του μέτρου και να έχει μικρότερες δεσμεύσεις έναντι των υπολοίπων» αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το μέτρο, για το οποίο είναι ενήμερη η Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, «λογικά η ισχύς του θα είναι μέχρι το τέλος του Μαΐου» αναφέρει, ενώ παραδέχεται ότι το υπουργείο δεν περιμένει με το «καλημέρα» οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών. «Γι’ αυτό υπάρχει αυτό το χρονικό διάστημα προκειμένου να κινητοποιηθούν οι προμηθευτές από τους ανταγωνιστές τους», λέει. Αν και παραδέχεται ότι θα υπάρξουν επιχειρήσεις που θα θεωρήσουν μεγάλης διάρκειας την εξάμηνη δέσμευση.

Στην ερώτηση πότε το υπουργείο Ανάπτυξης θα θεωρήσει ότι το μέτρο πέτυχε, κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε στο Euro2day.gr λέει: «Το θέμα δεν είναι σε πόσα προϊόντα θα μειωθούν οι τιμές, αλλά τι ποσοστό των πωλήσεων θα αντιπροσωπεύουν αυτά τα προϊόντα». «Εγώ θα ήμουν ικανοποιημένος να υπάρχει ένα τουλάχιστον προϊόν από όλες τις βασικές κατηγορίες προϊόντων. Αν συμβεί αυτό, εκτιμώ ότι θα κινητοποιήσει και τους υπόλοιπους προμηθευτές». Παρ’ όλα αυτά στην ερώτηση, ποιος όμως ο στόχος, ξεκαθαρίζει πως «δεν υπάρχει μετρήσιμος στόχος».

Αναφορικά με το καλάθι του νοικοκυριού, η ισχύς του οποίου εκπνέει τέλος του έτους, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν θα δοθεί νέα παράταση. «Είναι πολύ νωρίς να πούμε τον Σεπτέμβριο τι θα γίνει τον Δεκέμβριο», αναφέρει άλλη πηγή από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Εκτός από τη μείωση τουλάχιστον κατά 5% των τιμών από την πλευρά των προμηθευτών με δέσμευση αυτή η μείωση να ισχύσει για ένα εξάμηνο, η τροπολογία που κατεβάζει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπει την κοινοποίηση από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο υπουργείο Ανάπτυξης τις μεταβολές τιμών των προμηθευτών τους. «Δεν τους ενδιαφέρει το κομμάτι των συμφωνιών/πιστωτικά. Τους ενδιαφέρει να καταλάβουν τι γίνεται με τις τιμές και τις μεταβολές των τιμών των προμηθευτών μας», λέει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος από το λιανεμπόριο τροφίμων.

Με το τρίτο άρθρο της τροπολογίας, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν το υπουργείο για τις τιμές των οπωροκηπευτικών. «Θα τους ενημερώνουμε για τις τιμές πώλησης. Δεν έχει οριστεί ακόμη κάθε πότε θα δίνουμε στο υπουργείο αυτά τα στοιχεία. Η τροπολογία λέει σε τακτά χρονικά διαστήματα», αναφέρει στέλεχος από τα σούπερ μάρκετ. Πάντως εξειδίκευση των μέτρων αναμένεται να υπάρξει μετά την ψήφιση της τροπολογίας, με την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v