Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρία ακίνητα θέλει να μετατρέψει σε ξενοδοχεία ο e-ΕΦΚΑ

Την εκμετάλλευση 14 ακινήτων ιδιοκτησίας του δρομολογεί ο Οργανισμός, ο οποίος προκήρυξε διαγωνισμό για τη βέλτιστη αξιοποίησή τους. Ποια είναι αυτά που μπορούν να γίνουν ξενοδοχεία.

Τρία ακίνητα θέλει να μετατρέψει σε ξενοδοχεία ο e-ΕΦΚΑ

Τη μετατροπή σε ξενοδοχεία τριών ακινήτων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του και βρίσκονται σε προνομιακή θέση στο κέντρο των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, δρομολογεί ο e-ΕΦΚΑ. Με στόχο την εκμετάλλευση αναξιοποίητων ακινήτων ιδιοκτησίας του, ο Οργανισμός προχώρησε σε δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος «για την παροχή υπηρεσιών εκτίμησης μισθωτικής αξίας 9 ακινήτων και μελέτη αξιοποίησης με εκτίμηση μισθωτικής αξίας 5 ακινήτων».

Μεταξύ των ακινήτων που προτίθεται να εκμεταλλευτεί ο e-ΕΦΚΑ βρίσκονται τρία ακίνητα, τα οποία δύνανται να αξιοποιηθούν τουριστικά και να μετατραπούν σε ξενοδοχεία ή τουριστικά καταλύματα, σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία ο ελληνικός τουρισμός οδεύει προς την επίτευξη νέου ρεκόρ, δημιουργώντας προσδοκίες για περαιτέρω ανάπτυξη.

Το πρώτο ακίνητο για το οποίο θα πραγματοποιηθεί μελέτη αξιοποίησης βρίσκεται στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας και συγκεκριμένα στην οδό Βουλής, στον αριθμό 6. Το συγκεκριμένο ακίνητο αποτελείται από δύο κτίρια επί της οδού Βουλής, εντός του «εμπορικού τριγώνου» στην περιοχή του Συντάγματος και στόχος είναι η μακροχρόνια παραχώρησή του.

Στη μελέτη αξιοποίησης που ζητά ο Οργανισμός θα περιλαμβάνονται δύο εναλλακτικά σενάρια, το ένα εκ των οποίων θα προβλέπει υποχρεωτικά την ανάπτυξη ξενοδοχείου ή τουριστικού καταλύματος. Σκοπός της εν λόγω μελέτης είναι να αποτυπωθούν τα κρίσιμα μεγέθη που απαιτούνται για τη μακροχρόνια παραχώρηση του ακινήτου μέσω δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού σε παραχωρησιούχο - επενδυτή, ήτοι μηνιαίο μίσθωμα, διάρκεια εκμίσθωσης, εκτιμώμενο κόστος επισκευών, περίοδος χάριτος από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος, ετήσια αναπροσαρμογή για κάθε ένα από τα σενάρια αξιοποίησης.

Στο πλάνο του e-ΕΦΚΑ βρίσκεται ένα ακόμη ακίνητο στην καρδιά της Αθήνας, αυτή τη φορά στην οδό Χαλκοκονδύλη, στον αριθμό 43, σε μικρή απόσταση από την πλατεία Ομονοίας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει μετρήσει αρκετές νέες ξενοδοχειακές αφίξεις. Ο εκτιμητής, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, «θα παραδώσει μελέτη όπου θα περιλαμβάνονται δύο εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης, ένα εκ των οποίων υποχρεωτικά ξενοδοχείο ή τουριστικό κατάλυμα, και θα προτείνει το συμφερότερο για τον e-ΕΦΚΑ».

Το τρίτο ακίνητο βρίσκεται στην οδό Εγνατίας 111 στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για εξαώροφη πολυκατοικία, συνολικής δομημένης επιφάνειας 1025,50 τ.μ. Και σε αυτή την περίπτωση, ο εκτιμητής θα κληθεί να παραδώσει μελέτη στην οποία θα περιλαμβάνονται δύο εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης, ένα εκ των οποίων υποχρεωτικά θα αναφέρεται στην ανάπτυξη ξενοδοχείου ή τουριστικού καταλύματος.

Στη λίστα των ακινήτων που προτίθεται να αξιοποιήσει ο e-ΕΦΚΑ βρίσκεται και ένα ακίνητο στα Μελίσσια, στο οποίο λειτουργούσε κατά το παρελθόν το Νοσηλευτικό Ιδρυμα του Εμπορικού Ναυτικού. Όπως περιγράφεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, «πρόκειται για πευκόφυτη έκταση 119.458 τ.μ., με επιφάνεια κτισμάτων 11.600 τ.μ., με χρήση νοσοκομείου, δυναμικότητας 219 κλινών».

Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείτο από τέσσερα τμήματα, ένα εκ των οποίων προβλέπεται ως χώρος διαμονής του νοσηλευτικού προσωπικού και, με βάση τους όρους του σχετικού διαγωνισμού, «ο εκτιμητής θα παραδώσει μελέτη όπου θα περιλαμβάνονται δύο εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης ως νοσοκομείου και ως γηροκομείου».

Στη λίστα του e-ΕΦΚΑ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται καταστήματα, θέσεις στάθμευσης, γραφεία και οικόπεδα στις Σέρρες, στη Σαλαμίνα, στον Πειραιά και στον Βόλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v