Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΑΙΠΕΔ: Ποια τουριστικά ακίνητα βγάζει προς αξιοποίηση το 2024

Τους διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση μαρινών, ιαματικών πηγών και κάμπινγκ προετοιμάζει το Ταμείο. Ποιοι θα προκηρυχθούν πριν το τέλος της φετινής χρονιάς.

ΤΑΙΠΕΔ: Ποια τουριστικά ακίνητα βγάζει προς αξιοποίηση το 2024

Την αξιοποίηση έξι τουριστικών ακινήτων, με μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα για τις τοπικές κοινωνίες και έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα, έχει δρομολογήσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για το νέο έτος, ενώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος αναμένεται η εκκίνηση τριών διαγωνισμών για την εκμετάλλευση τριών ακόμη assets.

Με βάση το αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του Ταμείου, το 2024 αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκμετάλλευση τριών μαρινών, ενός κάμπινγκ και δύο ιαματικών πηγών, έξι περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ, η εκμετάλλευση των οποίων θα ενισχύσει σημαντικά το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο έχει υπό ωρίμανση διαγωνισμούς για κάποιες από τις 17 μαρίνες που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του. Το α’ τρίμηνο του 2024 αναμένεται να εκκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για τη μακροχρόνια παραχώρηση του λιμένα και της μαρίνας Μυκόνου. Στο ΤΑΙΠΕΔ έχει περιέλθει όλος ο λιμένας Μυκόνου με τρεις διακριτές δραστηριότητες, την επιβατική ναυτιλία, την κρουαζιέρα και τη μαρίνα. Αυτή την περίοδο καταρτίζεται το νέο Master Plan για το σύνολο του λιμανιού, με στόχο την αξιολόγηση του βέλτιστου τρόπου παραχώρησης.

Τους πρώτους μήνες του 2024 θα επανεκκινήσει και η διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση της μαρίνας Ζακύνθου, για την οποία αυτό το διάστημα διεξάγεται τεχνικός και νομικός έλεγχος. Η μαρίνα έχει έκταση 37 στρεμμάτων περίπου και δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 275 σκαφών.

Μέσα στο α’ τρίμηνο του επόμενου έτους προβλέπεται ότι θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση της μαρίνας Λευκίμμης, που βρίσκεται στη Νότια Κέρκυρα, σε απόσταση 43 χλμ. από την πόλη. Η μαρίνα εξυπηρετεί την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Νότιας Κέρκυρας με την Ηγουμενίτσα και ανήκει στη διοικητική αρμοδιότητα του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ). Στόχος είναι η αναβάθμιση των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και η δημιουργία παρακείμενης μαρίνας στο νότιο τμήμα του νησιού.

Μέχρι το τέλος του έτους, πάντως, αναμένεται η προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την αξιοποίηση της μαρίνας Ιτέας. Υπενθυμίζεται ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ τον Μάιο του 2022 κήρυξε άγονο τον σχετικό διαγωνισμό λόγω μη πλήρωσης του κριτηρίου οικονομικής και χρηματοοικονομικής επάρκειας της πρόσκλησης ενδιαφέροντος.

Στην ίδια κατεύθυνση, το Ταμείο έχει δρομολογήσει για το δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους την έναρξη νέου διαγωνισμού για την εκμετάλλευση της μαρίνας Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη, μόλις εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της νέας χωροθέτησης.

Στην ουρά προς εκμετάλλευση βρίσκονται τρεις ακόμη μαρίνες, εκείνες σε Ρόδο (μαρίνα Μανδρακίου), Σκιάθο και Νέα Επίδαυρο. Πιο ώριμη είναι αυτή τη στιγμή η μαρίνα Μανδρακίου, καθώς συντάσσεται η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση, έτσι ώστε να προγραμματιστεί η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.

Κάμπινγκ και ιαματικά λουτρά

Την ίδια στιγμή, το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά τις διαδικασίες για προκήρυξη εντός του α’ εξαμήνου του 2024 του διαγωνισμού αξιοποίησης της ακτής και του κάμπινγκ στο Ποσείδι της Χαλκιδικής. Στην κατεύθυνση αυτή, προ ημερών, το Ταμείο ανήρτησε σε δημόσια διαβούλευση τη σχετική ΣΜΠΕ.

Το α’ τρίμηνο του 2024 θα προκηρυχθεί, βάσει χρονοδιαγράμματος, και ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της ιαματικής πηγής Θερμοπυλών. Η έκταση του ακινήτου είναι 785.398 τ.μ. και περιλαμβάνει υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις (εγκαταλελειμμένες). Η προς αξιοποίηση έκταση περιορίζεται σε 115 στρέμματα περίπου, λόγω αρχαιολογικών, δασικών και λοιπών περιορισμών.

Σε διαδικασία ωρίμανσης βρίσκεται και το ακίνητο με την ιαματική πηγή της Υπάτης, με το ΤΑΙΠΕΔ να τοποθετεί την εκκίνηση του διαγωνισμού το δ’ τρίμηνο του επόμενου έτους. Αυτή την περίοδο διερευνώνται οι δυνατότητες αξιοποίησης του ακινήτου μέσω ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου).

Μέχρι τέλος του έτους εκτιμάται, δε, ότι θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το παραθαλάσσιο ακίνητο του κάμπινγκ στον οικισμό της Αγίας Τριάδας στον Δήμο Θερμαϊκού της Χαλκιδικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v