Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές εκκρεμών συντάξεων

Παρά τις 125.000 νέες αιτήσεις για συνταξιοδότηση που υποβλήθηκαν στον ΕΦΚΑ έως τον Αύγουστο, η διοίκηση εκτιμά πως το στοκ των εκκρεμών θα μειωθεί έως το τέλος του έτους. Τα σχέδια για κύριες, επικουρικές, εφάπαξ. Το «αγκάθι» των διεθνών.

Το χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές εκκρεμών συντάξεων

Περίπου 125.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν υποβληθεί στον ΕΦΚΑ από την έναρξη του 2023 έως και το τέλος Αυγούστου, με τη διοίκηση του Φορέα να εκτιμά πως μπορεί ο ρυθμός να αυξηθεί κατά τι με τις αιτήσεις του Σεπτεμβρίου, αφού είναι ο μήνας που οριστικοποιούνται οι αποχωρήσεις των δασκάλων και καθηγητών, όμως έως το τέλος του έτους ο αριθμός των νέων αιτήσεων δεν θα ξεπεράσει τις 200.000.

Την ίδια στιγμή, με την επικείμενη διάταξη στο μίνι ασφαλιστικό, αναμένεται μείωση του στοκ των εκκρεμών αιτήσεων κυρίως όσον αφορά τις αιτήσεις επικουρικής σύνταξης του δημοσίου. Στόχος είναι έως το τέλος του χρόνου οι κύριες αιτήσεις συνταξιοδότησης να μειωθούν στις 25.000, οι επικουρικές περίπου στις 30.000 και τα εφάπαξ αναμένεται να περιοριστούν σε  κάποιες λίγες χιλιάδες. Αγκάθι παραμένει βέβαια το θέμα της έκδοσης των διεθνών συντάξεων, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι υπάρχουν περίπου 17.000 σε αναμονή, ενώ σύμφωνα με στελέχη της διοίκησης του ΕΦΚΑ, με ικανοποιητικό ρυθμό εκδίδονται πλέον οι παράλληλες συντάξεις.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον διοικητή του  ΕΦΚΑ Αλέξανδρο Βαρβέρη, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 32.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις. Ο στόχος που έχει θέσει ο υπουργός Εργασίας είναι να μειωθεί στις 25.000 έως το τέλος του χρόνου. Οι εκκρεμότητες στις επικουρικές συντάξεις είναι κάτι παραπάνω. Περίπου 45.000 εκκρεμότητες, καθώς υπάρχουν αρκετές ιδιαιτερότητες στη διαδοχική ασφάλιση και την αναγνώριση πλασματικού χρόνου.

Ειδικά βέβαια στο θέμα της καθυστέρησης έκδοσης των επικουρικών συντάξεων του δημοσίου, ο χρόνος αναμένεται να μειωθεί με τη διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες και εν αναμονή της δημοσιοποίησης της οριστικής διάταξης, απλοποιούνται οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις για τη θεμελίωση του δικαιώματος σε επικουρική σύνταξη για όλα τα Ταμεία, θέτοντας ως προϋπόθεση τη συμπλήρωση 15ετίας είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση, κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και όχι με τις προϋποθέσεις που προέβλεπε το κάθε Ταμείο.

Η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την απονομή των επικουρικών συντάξεων επιτρέπει την υπαγωγή τους στη διαδικασία fast track, δηλαδή θα εκδίδονται εντός προθεσμίας 3 μηνών από την ημερομηνία απονομής κύριας σύνταξης ή εντός 6 μηνών από την ημερομηνία αίτησης για την απονομή επικουρικής σύνταξης, αν αυτή υποβλήθηκε μεταγενέστερα από την αίτηση απονομής κύριας σύνταξης. Η διάταξη θα εφαρμοστεί αναδρομικά και στις εκκρεμείς αιτήσεις και αναμένεται να μειώσει σημαντικά τον χρόνο διεκπεραίωσης και το στοκ των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων.

Ειδικά για το δημόσιο, εκτιμάται ότι τον επόμενο μήνα θα εκδοθούν σχεδόν οι μισές επικουρικές με τη διαδικασία fast track. Όσο για τα εφάπαξ, στο δημόσιο εκτιμάται ότι απομένουν μόλις 3.700 εκκρεμότητες. Τις επόμενες 10 ημέρες θα πληρωθούν περίπου 1.000. Στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχουν ακόμη περίπου 7.000-8.000 εφάπαξ σε αναμονή.

Υπάρχουν βέβαια και οι διεθνείς συντάξεις αλλά και οι συντάξεις όσων είχαν παράλληλη σύνταξη ή και διαδοχική ασφάλιση, όπου η καθυστέρηση είναι πολύ μεγάλη. Η ηγεσία του Φορέα γνωρίζει ότι οι διεθνείς συντάξεις παραμένουν ένα σημαντικό πρόβλημα και το τελευταίο διάστημα «τρέχει» τις διαδικασίες. Για παράδειγμα, ενεργοποιήθηκε ο EESSΙ, η πλατφόρμα ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των χωρών της Ευρώπης  που έχουν να κάνουν με κοινωνική ασφάλιση. Έτσι, πλέον, βρίσκονται σε αναμονή περίπου 17.000. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες, θα ενεργοποιηθεί  ένα λογισμικό που αφορά το αναλογιστικό ισοδύναμο, το εργαλείο δηλαδή που απαιτείται προκειμένου να μεταφερθεί  συνταξιοδοτικός χρόνος, κύριος, επικουρικός και εφάπαξ, από την Ευρώπη στην Ελλάδα και αντίστροφα.

Τέλος, για τις περιπτώσεις διαδοχικής και παράλληλης, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ έχουν εκδοθεί περίπου 80% από τις εκκρεμότητες. Στο Δημόσιο, μένουν κάποιες λίγες με παράλληλη, περίπου 1.000 περιπτώσεις, που δεν περνάνε με αυτοματοποιημένο τρόπο και θα βγουν με τη χειροκίνητη διαδικασία. Αντίστοιχα, έχουν ενεργοποιηθεί τα λογισμικά για τη διαδικασία έκδοσης και των παράλληλων συντάξεων του ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα βέβαια υποβάλλονται και νέες αιτήσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος Άτλας, στο τέλος Αυγούστου, το πλήθος των νέων αιτήσεων ήταν περίπου 125.000. Βάσει των εκτιμήσεων, ο  αριθμός αυτός δεν θα ξεπεράσει τις 200.000 έως το τέλος του χρόνου. Συνεπώς είμαστε αρκετά καλύτερα από τα περσινά επίπεδα, όπου οι νέες αιτήσεις ξεπέρασαν τις 210.000. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v