Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οσα πρέπει να ξέρετε για το νέο ειδικό τιμολόγιο ρεύματος

Οι «επισφάλειες» στο «ειδικό τιμολόγιο ρεύματος» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Πώς θα διαμορφώνεται η τιμή χρέωσης και η διόρθωσή της. Παράθυρο για στήριξη των καταναλωτών τον χειμώνα, αν υπάρξουν ακραίες τιμές ενέργειας.

Οσα πρέπει να ξέρετε για το νέο ειδικό τιμολόγιο ρεύματος

Το ενδεχόμενο στήριξης όλων των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στην περίπτωση έκρηξης των τιμών του φυσικού αερίου τον χειμώνα από ακραία γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων αυτών στη Μέση Ανατολή, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.

«Εάν υπάρξουν ακραίες τιμές θα παρέμβουμε, έχουμε και τα πυρομαχικά», είπε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τα νέα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους και τη λειτουργία της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Αυτή τη στιγμή, όπως υποστήριξε, το πρόβλημα είναι γεωπολιτικό, χωρίς αυτό θα υπήρχαν χαμηλότερες τιμές στο φυσικό αέριο. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε, δεν επηρεάζει προσώρας τις ροές του φυσικού αερίου και προέβλεψε ότι αναμένεται μία σχετικά ομαλή πορεία στις τιμές τον φετινό χειμώνα. Ωστόσο, δεν απέκλεισε να προκύψουν ακραία γεγονότα.

«Κρατώ επιφυλακτικότητα και πόρους για το ακραίο», υπογράμμισε.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου κυριάρχησε το ενδιαφέρον για το νέο ειδικό τιμολόγιο ρεύματος, το οποίο αποφάσισε να θεσμοθετήσει υποχρεωτικά το ΥΠΕΝ για όλους τους προμηθευτές για το 2024. Το τιμολόγιο αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει στο χαρτοφυλάκιο των παρόχων και στη συνέχεια, με δυνατότητα επιλογής πλέον από τους καταναλωτές.

Στο ειδικό τιμολόγιο με πράσινη σήμανση, που ανήκει στην κατηγορία των κυμαινόμενων, θα ενταχθούν αυτόματα όλοι οι καταναλωτές που δεν διαθέτουν σήμερα συμβάσεις με προμηθευτές και δεν επιλέξουν άλλο είδος τιμολογίου.

Επί της ουσίας, αφορά στους πελάτες της ΔEΗ της χαμηλής τάσης, δηλαδή, τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, πρόκειται για πάνω από 5,5 εκατ. πελάτες, τους οποίους πέρασε η ΔEΗ από το σταθερό στο κυμαινόμενο τιμολόγιο με Ρήτρα Αναπροσαρμογής, συνδεδεμένη με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής τιμής, από τις 5 Αυγούστου του 2021 και μετά. Χθες, πάντως, στη συνέντευξη αναφέρθηκε ότι χωρίς συμβάσεις υπολογίζονται περί τα 3 εκατ. μετρητές.

Η τιμή χρέωσης του ρεύματος στο Ειδικό Τιμολόγιο θα ανακοινώνεται την πρώτη μέρα του μήνα κατανάλωσης. Με απλά λόγια, το πόσο θα χρεώνεται το ρεύμα που θα καταναλώσει ο καταναλωτής τον Ιανουάριο θα το γνωρίζει την 1η Ιανουαρίου. Θα πρόκειται, δηλαδή, για τιμή πρόβλεψης του κόστους του ηλεκτρικού.

Η τιμή χρέωσης θα προκύπτει από το άθροισμα της βασικής τιμής προμήθειας και του μηχανισμού διακύμανσης, ήτοι, της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, με άλλο όνομα. Θα εμφανίζεται ενιαία, περιλαμβάνοντας και τυχόν εκπτώσεις του προμηθευτή.

Το τιμολόγιο θα περιλαμβάνει και πάγιο 5 ευρώ. Την τιμή χρέωσης υποχρεούται να κοινοποιεί ο προμηθευτής στη ΡΑΑΕΥ και να τη δημοσιεύει και στην ιστοσελίδα του.

Η τιμή του επόμενου μήνα, δηλαδή του Φεβρουαρίου, που επίσης θα ανακοινώνεται την πρώτη μέρα του μήνα, θα περιλαμβάνει την εκκαθάριση της χονδρεμπορικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά τον Ιανουάριο, καθώς και την πρόβλεψη για το πώς θα κινηθεί το κόστος τον Φεβρουάριο, δηλαδή, τον μήνα κατανάλωσης.

Εάν η μέση χονδρεμπορική τιμή εκτοξευθεί τον Ιανουάριο, αυτό θα αποτυπωθεί στην τιμή χρέωσης του Φεβρουαρίου. Μπορεί, έτσι, να είναι υψηλότερη. Ανάλογα θα διαμορφώνονται οι τιμές χρέωσης και τους επόμενους μήνες.

Μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου από τη Βουλή, που περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση του ειδικού τιμολογίου, θα εκδοθεί εφαρμοστική υπουργική απόφαση από το ΥΠΕΝ, στην οποία θα καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του μηχανισμού διακύμανσης και των συντελεστών του ειδικού τιμολογίου, οι ορισμοί των μεταβλητών συντελεστών του μηχανισμού διακύμανσης, τα χρονικά διαστήματα μεταβολής των συντελεστών και της βασικής τιμής προμήθειας, ο τρόπος επισήμανσης και αποτύπωσης στους λογαριασμούς και άλλα ειδικότερα θέματα για την ενημέρωση των καταναλωτών.

Με δεδομένο ότι η τιμή χρέωσης στο ειδικό τιμολόγιο θα προαναγγέλλεται, όπως ισχύει και με τον προσωρινό μηχανισμό τιμολόγησης που λήγει στα τέλη του έτους, αναγνωρίζεται και από το ΥΠΕΝ ότι η τιμή αυτή εμπεριέχει αρκετές επισφάλειες, οι οποίες με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου, θα διορθώνονται με την επόμενη τιμή χρέωσης. Είτε προς τα επάνω είτε προς τα κάτω.

Συνεπώς, ο καταναλωτής που θα μεταπέσει στο ειδικό τιμολόγιο θα είναι έκθετος στις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς, τις οποίες θα κληθεί να πληρώσει, όπως συνέβαινε και με τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής.

Δεν πρόκειται, με άλλα λόγια, για ένα τιμολόγιο που θα προσφέρει ασφάλεια χρέωσης για τον καταναλωτή, το ειδικό τιμολόγιο φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι δεν έχει τέτοια στόχευση. Απλά, έρχεται να καλύψει το κενό της ανυπαρξίας συμβάσεων για πολύ μεγάλο κομμάτι πελατών της χαμηλής τάσης, που προφανώς δεν θα έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία να επιλέξουν κάποιο άλλο τιμολόγιο.

Πάντως, το υπουργείο υποστηρίζει ότι με το ειδικό τιμολόγιο θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στη λιανική αγορά, καθώς οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών χρέωσης μεταξύ προμηθευτών, αφού θα πρόκειται για τιμολόγιο με κοινά χαρακτηριστικά για όλους τους παρόχους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v