Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέφτουν οι υπογραφές για τη δεύτερη σύμβαση του Ultra-Fast Broadband

«Ξεμπλοκάρει» η διαδικασία για την υπογραφή της δεύτερης σύμβασης του UFBB του mega ΣΔΙΤ των 870 εκατ. ευρώ. Το Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκλήρωσε τη γνωμοδότησή του και τις επόμενες ημέρες θα ενημερώσει την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης με την Τerna Fiber.

Πέφτουν οι υπογραφές για τη δεύτερη σύμβαση του Ultra-Fast Broadband

Το Ελεγκτικό συνέδριο ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ για το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband», συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ και με τον δεύτερο ανάδοχο, την Τerna Fiber.

Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του αναδόχου προκειμένου να κλείσουν σημαντικές εκκρεμότητες καθυστέρησαν την υπογραφή της σύμβασης. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο υπογράφηκε  η σύμβαση με τον ΟΤΕ, που είναι επίσης ανάδοχος του έργου.

Το έργο UFBB είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς αποτελεί το πρώτο έργο τόσο μεγάλου προϋπολογισμού που υλοποιείται με Σύμπραξη ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει την Ελλάδα να σκαρφαλώσει σε υψηλότερες θέσεις στην ευρυζωνικότητα και να πιάσει τους στόχους της ΕΕ.

Από το έργο θα επωφεληθούν από αυτό περίπου 830.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που αποτελούν πάνω από το  18% του συνόλου της χώρας καθώς και 10.000 δημόσια κτίρια (σχολεία, κέντρα υγείας κ.λπ.). Έρχεται να καλύψει  περιοχές που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον ώστε να γίνουν επενδύσεις από τους παρόχους, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν τηλεπικοινωνιακές υποδομές που θα εξασφαλίζουν τη δυνατότητα υπερυψηλής ταχύτητας Internet - τουλάχιστον 100 Μbps με δυνατότητα αναβάθμισης σε έως 1Gbps.

Το έργο έχει αρχικό προϋπολογισμό €700 εκατ. (€870 εκατ. συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Από αυτά, τα €300 εκατ. αποτελούν συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη, η οποία καλύπτεται από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, και τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από ιδιωτικά κεφάλαια. Η περίοδος κατασκευής, όπως έχει προσδιοριστεί από το τεύχος προκήρυξης του έργου, θα διαρκέσει 3 χρόνια, ενώ η διάρκεια της παραχώρησης (περίοδος υπηρεσιών), πριν οι υποδομές μεταφερθούν στο Δημόσιο, είναι 23 χρόνια.

Η νέα σύμβαση

H Terna Fiber, που αποτελεί κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και της Grid Telecom θα υπογράψει με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τη δεύτερη σύμβαση για το mega ΣΔΙΤ του UFBB.

Με την υπογραφή αυτή η Terna Fiber αναλαμβάνει την υλοποίηση δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων σε τέσσερις  από τις επτά περιοχές lots στις οποίες χωρίζεται το έργο. Ειδικότερα αναλαμβάνει την κατασκευή δικτύου υπερύψηλών ταχυτήτων  στις περιοχές:

  • Lot 2 : 134.000 νοικοκυριά σε 11 Περιφερειακές Ενότητες (Πέλλας, Πιερίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας).
  • Lot 4: 110.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Χαλκιδικής, Θάσου, Καβάλας, Σερρών, Λέσβου, Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου).
  • Lot 5: 127.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας)
  • Lot 6: 117.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 8 Περιφερειακές Ενότητες (Κοζάνης, Γρεβενών, Άρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ημαθίας, Αργολίδας, Λακωνίας).

O OTE

O ΟΤΕ, ο οποίος έχει υπογράψει τη σχετική σύμβαση ήδη από τον Ιούνιο έχει αναλάβει τρεις  από τις συνολικά επτά περιοχές lots. Συγκεκριμένα ο Όμιλος ΟΤΕ, μέσω της 100% θυγατρικής του εταιρείας «Ultrafast OTE», αναπτύσσει ευρυζωνικό δίκτυο υψηλών ταχυτήτων σε:

  • Lot1: 9 περιφερειακές ενότητες (Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ζακύνθου, Ηλείας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας).
  • Lot 3: 13 περιφερειακές ενότητες (Εύβοιας, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Τήνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων).
  • Lot 7: 9 περιφερειακές ενότητες (Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αν. Αττικής, Δ. Αττικής, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Λασιθίου).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v