Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Το παράδοξο που οδηγεί σε αυξημένες τιμές

Η Ελλάδα παραμένει σταθερά στις πέντε πιο ακριβές χώρες στο ηλεκτρικό ρεύμα. Τι αποκαλύπτει μελέτη της KPMG για την εκκαθάριση των τιμών στο χρηματιστήριο ενέργειας.

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Το παράδοξο που οδηγεί σε αυξημένες τιμές

Ένα ελληνικό παράδοξο εντοπίζει η KPMG ως υπαίτιο για το γεγονός ότι η χώρα μας παραμένει σταθερά ανάμεσα στις πέντε ακριβότερες χώρες της Ευρώπης των 27 στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα, οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού, όπως εκκαθαρίζονται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, «φορτώνονται» σχεδόν εξ ολοκλήρου στους καταναλωτές, ενώ σε πολλές χώρες της Ε.Ε. η τελική τιμή χρέωσης επηρεάζεται ελάχιστα από τις οριακές ακριβές μονάδες παραγωγής.

Αυτό η KPMG το αποδίδει στο γεγονός ότι μόνον ένα μικρό μέρος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας περνά από τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια Ενέργειας, τα οποία χρησιμοποιούνται, όπως επισημαίνει, κυρίως για την κάλυψη άλλων τύπων υπηρεσιών, όπως οι ανάγκες εξισορρόπησης.

Σήμερα, ενδεικτικά, η τιμή χονδρικής του ηλεκτρισμού στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του εγχώριου EnEx σημειώνει αύξηση κατά 145,78% και διαμορφώνεται στα 112,05 ευρώ τη μεγαβατώρα. Σύμφωνα με διάγραμμα του Χρηματιστηρίου, κατά τον τελευταίο χρόνο, που υπολογίζεται από τις 26 Νοεμβρίου 2022 ως και σήμερα, η μέση τιμή χονδρικής είναι στα 136,81 ευρώ τη μεγαβατώρα, με την ανώτατη να φθάνει και τα 600 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Στην Ελλάδα, που παραμένει εισαγωγική σε μεγάλο βαθμό, οι τιμές χρέωσης του ρεύματος καθορίζονται κατά 80% από τις τιμές του φυσικού αερίου στο TTF και τη διεθνή αγορά του LNG. Κι ενώ, όπως αναφέρεται στη μελέτη, ήταν ιστορικά σταθερές στην ελληνική αγορά μέχρι το 2021, με μικρές αποκλίσεις από έτος σε έτος, με τη διπλή ενεργειακή κρίση εκτοξεύθηκαν σε δυσθεώρητα ύψη, με αυξήσεις έως και 266% για τα νοικοκυριά και 421% για τις επιχειρήσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, η KPMG αποδίδει τη σημαντική, όπως τη χαρακτηρίζει, ανάπτυξη της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού το 2022 στην αλματώδη αύξηση των τιμών της ενέργειας. Παρά το γεγονός ότι ο όγκος της κατανάλωσης σε σχέση με τις τιμές δρούσαν αντίθετα μεταξύ τους, όπως επισημαίνεται στη μελέτη: η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 3,5%, ενώ την ίδια στιγμή οι χονδρεμπορικές τιμές παρουσίασαν αύξηση κατά 132% σε σύγκριση με το 2021.

Οι οκτώ «top» παίκτες της αγοράς, ήτοι, ΔΕΗ, Mytilineos, ΗΡΩΝ, Elpedison, NRG, Φυσικό Αέριο, ΖΕΝΙΘ, Volterra, αποκόμισαν συνολικά έσοδα 24 δισ. ευρώ το 2022, αυξημένα κατά 124% σε σχέση με το 2021, όπως αναφέρει η μελέτη. Η ΔEΗ ηγείται με κύκλο εργασιών 10,8 δισ. ευρώ, έναντι 5,4 δισ. ευρώ του 2021, και ακολουθούν, Mytilineos και Elpedison, με 4,4 δισ. ευρώ και 3,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Mytilineos και Volterra πέτυχαν το υψηλότερο EBITDA το προηγούμενο οικονομικό έτος, ενώ η NRG παρουσιάζει τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης στην περίοδο 2018-2022, στα επίπεδα του 71%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v