Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΔΔΗΧ: Πρόσθετη ζήτηση 6 με €10 δισ. για το ελληνικό χρέος μετά τη Fitch

Η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου θα διευρύνει τη βάση των αγοραστών ελληνικών ομολόγων. Περιθώρια περαιτέρω σύσφιξης του spread βλέπει ο Δημήτρης Τσάκωνας, γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ. Eυέλικτη η χρηματοδότηση για το 2024.

ΟΔΔΗΧ: Πρόσθετη ζήτηση 6 με €10 δισ. για το ελληνικό χρέος μετά τη Fitch

Η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Fitch σε «BBB–» από «BB+» την περασμένη Παρασκευή ανοίγει το δρόμο για την είδοσο των ελληνικών ομολόγων στους δείκτες iBoxx Euro Sovereign και Bloomberg Barclays Euro Sovereign το 2024, έγραψε αναλυτής της Commerzbank σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Η S&P αναβάθμισε και αυτή το ελληνικό αξιόχρεο σε επενδυτική βαθμίδα τον Οκτώβριο, στο BBB-. Η Moody's αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας οριακά κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, στο Ba1.

«Σύμφωνα με όσα έχω ενημερωθεί από διάφορους συμμετέχοντες στην αγορά, φαίνεται ότι οι παθητικοί επενδυτές… θα δημιουργήσουν μια πρόσθετη ζήτηση περίπου €6 δισ. -€10 δισ. [μετά την αναβάθμιση της Fitch και την επακόλουθη συμπερίληψη στους δείκτες]. Αλλά μένει να φανεί», δήλωσε ο Δημήτρης Τσάκωνας, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας.

Οι παθητικοί επενδυτές συχνά αγοράζουν προϊόντα για να ευθυγραμμίσουν την απόδοση των χαρτοφυλακίων τους με αυτή των δεικτών ομολόγων.

 «Φέρνει επενδυτές που δεν μπόρεσαν να αγοράσουν» δήλωσε τραπεζικό στέλεχος στο Reuters.

Η καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σημείωσε κάποια κίνηση σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα μετά την αναβάθμιση. Το spread του 10ετούς σε σχέση με το ιταλικό και το γερμανικό 10ετές συρρικνώθηκε το Σαββατοκύριακο. Ήταν περίπου 10 μονάδες βάσης πιο μικρό έναντι του ιταλικού και 8 μονάδες βάσης έναντι του γερμανικού.

Ακόμη και με αυτές τις κινήσεις, ωστόσο, το τραπεζικό στέλεχος, ο κ. Τσάκωνας και ο αναλυτής της Commerzbank αναμένουν ότι το πρωταρχικό όφελος από τη νέα αναβάθμιση της Ελλάδας και την ένταξή της στους δείκτες θα είναι η διεύρυνση της επενδυτικής της βάσης και όχι ο τρόπος με τον οποίο τιμολογούνται τα ομόλογα.

«Σίγουρα είναι θετικό. Η Ελλάδα μιλούσε για αυτό εδώ και πολύ καιρό και το διαφήμιζε για πολύ καιρό, οπότε δεν είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει τεράστια διαφορά στα spread» είπε το τραπεζικό στέλεχος . «Αλλά σίγουρα καθιερώνει [την Ελλάδα] σε μια διαφορετική ομάδα αναφοράς... Είναι θετικό; Ναι. Θα είναι άλλες 10 ή 20 μ.β. [σύσφιξης]; Δεν νομίζω».

Ο κ. Τσάκωνας είπε επίσης ότι πιστεύει ότι η αγορά είχε αναθεωρήσει σε μεγάλο βαθμό την αξιολόγησή της για το πού θα πρέπει να διαπραγματεύονται τα ελληνικά ομόλογα πριν από την αναμενόμενη αναβάθμιση από τη Fitch, αλλά πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να βλέπει περιθώρια σύσφιξης έναντι των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, αναφέροντας τη δομή του ελληνικού χρέους, τη βιωσιμότητά του, τις περιορισμένες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες και τα πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμα. «Η τελική απόφαση είναι αυτή της κοινότητας των επενδυτών», είπε.

Ο ΟΔΔΗΧ θα δημοσιεύσει το σχέδιο χρηματοδότησής για το 2024 στα τέλη Δεκεμβρίου. Ωστόσο, ακόμη και όταν το κράτος θέσει επίσημο στόχο χρηματοδότησης, το ποσό θα μπορούσε να αλλάξει κατά τη διάρκεια του 2024, σημείωσε ο κ. Τσάκωνας.

«Θα είμαστε ευέλικτοι, όπως ήμασταν φέτος: αν και πριν από ένα χρόνο ανακοινώσαμε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2023… η συνολική χρηματοδοτική δραστηριότητα τελικά ξεπέρασε τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ» τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v