Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ημερομηνίες που πληρώνει συντάξεις και επιδόματα ο ΕΦΚΑ

Αναλυτικά, όλοι οι δικαιούχοι και οι οριστικές ημερομηνίες πληρωμών, όπως «κλείδωσαν» μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΦΚΑ. Ποιοι και πόσοι «τυχεροί» λαμβάνουν όλη την αύξηση του 2024. Πότε πληρώνεται το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Οι ημερομηνίες που πληρώνει συντάξεις και επιδόματα ο ΕΦΚΑ

Μπαράζ πληρωμών έως τις 22 Δεκεμβρίου προγραμματίζει ο ΕΦΚΑ για 2,5 εκατ. συνταξιούχους. Στόχος της διοίκησης του Φορέα είναι μετά και την ψήφιση των σχετικών διατάξεων, να καταβληθούν σε όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους τόσο η σύνταξη Ιανουαρίου με ενσωματωμένη την αύξηση της τάξης του 3% όσο και το επίδομα προσωπικής διαφοράς, σε όσους δεν δικαιούνται αύξηση.

Την ερχόμενη βδομάδα άλλωστε, έχει προγραμματιστεί και η καταβολή του έκτακτου, εφάπαξ βοηθήματος σε χαμηλοσυνταξιούχους. Ήδη, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ έχει εγκρίνει τις τελικές ημερομηνίες, ώστε οι πληρωμές να γίνουν απρόσκοπτα και στο σύνολό τους οι συνταξιούχοι να λάβουν τις αυξήσεις ή έστω τα επιδόματα που δικαιούνται.

Αναλυτικά, για την ερχόμενη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η πληρωμή του επιδόματος των 150 ευρώ, η οποία θα καταβληθεί σε 1,55 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους που έλαβαν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 και το εισόδημά τους από κύριες συντάξεις δεν υπερβαίνει προ φόρου τα 700 ευρώ τον μήνα (8.400 τον χρόνο).

Προσοχή όμως. Εκτός από το εισόδημα, βασική προϋπόθεση για τη λήψη του επιδόματος είναι οι συνταξιούχοι να μην έχουν προσωπική διαφορά ή αν έχουν, να είναι μικρότερη των 10 ευρώ. Επίσης, το βοήθημα θα δοθεί και σε συνταξιούχους που έλαβαν προσυνταξιοδοτική παροχή μηνός Οκτωβρίου 2023.

Η ύπαρξη προσωπικής διαφοράς, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΕΦΚΑ, στερεί τις αυξήσεις για το 2024 από 739.926 περιπτώσεις συντάξεων, οι δικαιούχοι των οποίων θα λάβουν την ερχόμενη Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου το εφάπαξ επίδομα προσωπικής διαφοράς, το οποίο ανά περίπτωση κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 ευρώ. Αναλυτικά, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν ήδη επεξεργαστεί τα στοιχεία, προκειμένου αμέσως μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης που βρίσκεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο (συζητείται στη Βουλή και αναμένεται αγώνας δρόμου προκειμένου, με μια παρεμβολή για την ψήφιση του προϋπολογισμού, να ψηφιστεί κι αυτό έως τις 18 Δεκεμβρίου), να είναι όλα έτοιμα για την πληρωμή του.

Αναλυτικά, 100 ευρώ θα καταβληθούν σε 307.745 συνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου και σύμφωνα με τα στοιχεία του μηνός Οκτωβρίου, είχαν εισόδημα από αυτές από 1.100 έως 1.600 ευρώ (μεικτές αποδοχές).

Αντίστοιχα, σε 260.088 περιπτώσεις θα δοθεί επίδομα 150 ευρώ. Πρόκειται για εκείνους τους δικαιούχους που το εισόδημά τους από συντάξεις ήταν από 700 έως 1.100 ευρώ μεικτά.

Τέλος, για άλλες 172.093 περιπτώσεις συνταξιούχων, το επίδομα της προσωπικής διαφοράς θα είναι 200 ευρώ, αφού συγκαταλέγονται στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων με εισόδημα από συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου έως 700 ευρώ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων θα λάβει για το 2024 αυξήσεις έως 3%. Οι πληρωμές των συντάξεων Ιανουαρίου, σύμφωνα με την οριστική ημερομηνία που «κλείδωσε» κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ, θα ξεκινήσουν στις 19 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 21 Δεκεμβρίου, ημέρα Πέμπτη. Και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι υπηρεσίες του Φορέα, 10.263 συντάξεις, λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς, θα αυξηθούν 0,01% έως 2,99%. Στις περιπτώσεις αυτών των δικαιούχων, η προσωπική διαφορά που υπήρχε από πέρσι μηδενίζεται και από το 2025 οι δικαιούχοι φιλοδοξούν να λάβουν ολόκληρη την όποια αύξηση δοθεί.

Το σύνολο της αύξησης του 3% θα καταβληθεί σε 1.434.546 συνταξιούχους ενώ άλλοι 10.891 συνταξιούχοι θα έχουν αύξηση μεγαλύτερη του 3% λόγω προσαύξησης από παράλληλη ασφάλιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v