Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Ανεβάζει τον πήχη για την ελληνική ανάπτυξη, αστερίσκος για το RRF

Μειώνει τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ φέτος, αλλά αυξάνει τον πήχη για τα έτη 2024-2025, μένοντας ωστόσο κάτω από το 2%. Προειδοποιεί για καθυστερήσεις στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

HSBC: Ανεβάζει τον πήχη για την ελληνική ανάπτυξη, αστερίσκος για το RRF

Η HSBC μειώνει ελαφρώς τις εκτιμήσεις της για τις φετινές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, αυξάνει ωστόσο τις εκτιμήσεις της για τα επόμενα δύο έτη. Πλέον βλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2024 από 1,3% και κατά 1,7% το 2025 από 1,5%, λόγω των πρόσθετων κονδυλίων του RePowerEU και της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, αλλά για φέτος μειώνει τον πήχη σε 2,1% από 2,2% προγενέστερα.

H βρετανική τράπεζα επισημαίνει τον πιο αργό ρυθμό αξιοποίησης των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF). Μέχρι στιγμής, σε ό,τι αφορά τα δάνεια του RRF (τα οποία στην Ελλάδα αξιοποιούνται για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών και όχι δημόσιων επενδύσεων, από ένα κονδύλι ύψους 17,7 δισ. ευρώ), η ΕΕ έχει εκταμιεύσει 5,3 δισ. ευρώ και μόνο 1,15 δισ. ευρώ είχε μεταβιβαστεί στις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2023.

Στον αντίποδα, η τράπεζα χαιρετίζει την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και βλέπει οφέλη για τα ελληνικά ομόλογα. «Η Ελλάδα γνώρισε πρόσφατα μια εντυπωσιακή σειρά αναβαθμίσεων σε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης S&P στις 20 Οκτωβρίου και Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα περιλαμβάνεται πλέον στους δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που θα συμβάλει στη διεύρυνση της βάσης των επενδυτών. Με πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα, περίπου 35 δισ. ευρώ ταμειακά αποθέματα (18% του ΑΕΠ), χρέος προς ΑΕΠ που μειώνεται γρήγορα (το βλέπουμε στο 140% ΑΕΠ από 206% το 2020) και μια κυβέρνηση να εξακολουθεί να εστιάζει στις μεταρρυθμίσεις».

Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, παρόλο που η αύξηση των δανείων έχει επιβραδυνθεί, τα επιτόκια δεν βρίσκονται ακόμη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για τις ελληνικές επιχειρήσεις (το ασφάλιστρο κινδύνου έχει μειωθεί σε σχέση με τα χρόνια της κρίσης) και έχουν επίσης τη δυνατότητα να αντλήσουν κεφάλαια από υψηλά ταμειακά υπόλοιπα. Παρ' όλα αυτά, το κόστος δανεισμού αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς για τις επιχειρήσεις, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της χρήσης του διαθέσιμου RRF για τη στήριξη τόσο των δημόσιων όσο και των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παραμένει υψηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία, αλλά τουλάχιστον τα ιστορικά υψηλά επίπεδα άμεσων ξένων επενδύσεων παρέχουν μια πιο σταθερή πηγή χρηματοδότησης από ό,τι στο παρελθόν», συμπεραίνει ο αναλυτής.

Το 2023 θα είναι πιθανότατα μια χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι αφίξεις και οι εισπράξεις είχαν φτάσει στο 103% και 110% των αντίστοιχων μεγεθών του 2019. Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη μετά την πανδημία μπορεί να έχει τελειώσει, αλλά υπάρχουν κάποια περιθώρια ανάπτυξης, καθώς η τουριστική περίοδος γίνεται όλο και μεγαλύτερη, επεκτεινόμενη στο α’ τρίμηνο και στο δ’ τρίμηνο.

Η χώρα έχει σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία, όμως το ΑΕΠ παραμένει 15% χαμηλότερα από το 2010, πριν από την κρίση δημόσιου χρέους. Το θετικό είναι ότι υπάρχουν κάποιες αναπτυξιακές ευκαιρίες. Η χρηματοδότηση είναι επίσης διαθέσιμη για την ανάπτυξη. Η χρήση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, από το οποίο η Ελλάδα έχει αντλήσει 35 δισ. ευρώ, ενώ η χώρα θα λάβει επίσης περίπου 35 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία κατά την περίοδο 2020-2027.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v