Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακρίβεια: Οι τέσσερις κινήσεις για προσφορές, ανατιμήσεις και βρεφικό γάλα

Από τον Μάρτιο αναμένει η κυβέρνηση να δει τα οφέλη από το πακέτο μέτρων που προωθεί. Η στόχευση για «καθαρές τιμές» και η απαγόρευση προωθητικών ενεργειών σε προϊόντα που ανατιμήθηκαν.

Ακρίβεια: Οι τέσσερις κινήσεις για προσφορές, ανατιμήσεις και βρεφικό γάλα

Τον δύσκολο γρίφο της ακρίβειας θα προσπαθήσει να λύσει η κυβέρνηση, μέσω της υιοθέτησης τεσσάρων νέων μέτρων που θα ενεργοποιηθούν έως τον Μάρτιο.

Από το νέο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός και εξειδίκευσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας ξεχωρίζουν το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους του βρεφικού γάλακτος και η μείωση κατά 30% των εκπτώσεων και πιστωτικών των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ και με αντίστοιχη μείωση της τιμής στο ράφι. Κάποια από αυτά τα μέτρα θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και θα νομοθετηθούν τον Μάρτιο και κάποια, όπως το πλαφόν στο περιθώριο του βρεφικού γάλακτος, θα εφαρμοστούν μόνο τη φετινή χρονιά.

Όπως είπε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, στόχος των μέτρων που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από σήμερα, είναι να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας:

  • Μείωση 30% των παροχών των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ, ώστε η μείωση αυτή να μεταφερθεί στην τελική τιμή καταναλωτή. Το μέτρο αφορά τις κατηγορίες απορρυπαντικά-καθαριστικά, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες. Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου που θα νομοθετηθεί άμεσα θα γίνεται από τη ΔΙΜΕΑ και ως βάση των παροχών θα χρησιμοποιηθεί ο μέσος όρος των εκπτώσεων της τελευταίας κλεισμένης χρήσης των εταιρειών. Το μέτρο είναι μόνιμο.
  • Θα απαγορεύεται στους προμηθευτές, που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων, να κάνουν προωθητικές ενέργειες για 3 μήνες, για προϊόντα στα οποία αυξάνουν τιμές. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από σήμερα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός.
  • Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι (σε όλο το λιανεμπόριο) για οπωροκηπευτικά και κρέατα. Οι προμηθευτές θα πωλούν σε καθαρές τιμές και θα προβλέπεται πιστωτικό τιμολόγιο έως 3% για επιστροφή προϊόντων ή για φύρα προϊόντος. Το μέτρο είναι μόνιμο.
  • Επιβάλλεται πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους για τα βρεφικά γάλατα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους στο 7%.

Όπως είπε ο υπουργός, από σήμερα ξεκινά γύρο επαφών με τους εκπροσώπους της αγοράς για να ενημερωθούν για τα νέα μέτρα. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, από τον Σεπτέμβριο διαπιστώνεται μείωση τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v