Επαγγελματίες: Οι νέες εισφορές και η παγίδα που οδηγεί σε χαμηλή σύνταξη

Τι δείχνουν τα στοιχεία με βάση τη νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για 1,3 εκατ. αυτοαπασχολούμενους, κατά 3,46%. Οι νέες εισφορές για κύρια ασφάλιση και υγεία καθώς και για επικούρηση και εφάπαξ. Tι συντάξεις δίνονται με 40 χρόνια ασφάλισης.

Επαγγελματίες: Οι νέες εισφορές και η παγίδα που οδηγεί σε χαμηλή σύνταξη

Σχεδόν 8 ευρώ τον μήνα ή 95,52 ευρώ τον χρόνο αυξάνονται για τη συντριπτική πλειονότητα των μη μισθωτών, που επιλέγουν την ασφάλιση στην 1η, χαμηλή ασφαλιστική κατηγορία, οι εισφορές για κύρια ασφάλιση και υγεία.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου υπέγραψε χθες τη σχετική υπουργική απόφαση που προβλέπει αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές που θα κληθούν να καταβάλουν οι 1,3 εκατ. μη μισθωτοί ασφαλισμένοι (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες), της τάξης του 3,46%, βάσει των στοιχείων για τον πληθωρισμό, που δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Στην περίπτωση που κάποιος μη μισθωτός ασφαλισμένος (ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος) καταβάλλει εκτός από εισφορές για κύρια σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, τότε για την 1η κατηγορία θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον κάτι παραπάνω από 10 ευρώ τον μήνα και συγκεκριμένα 311,95 ευρώ τον μήνα, όταν το 2023 πλήρωνε 301,54 ευρώ.

Οι νέες ασφαλιστικές κατηγορίες, με τις αντίστοιχες επιβαρύνσεις, θα εφαρμοστούν στην πράξη από τον Φεβρουάριο, όταν και οι ασφαλισμένοι κληθούν να καταβάλουν στον ΕΦΚΑ τις εισφορές Ιανουαρίου 2024. Οι μη μισθωτοί έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ της 1ης χαμηλής ασφαλιστικής κατηγορίας των 238,22 ευρώ για κύρια ασφάλιση και υγεία και της 6ης των 642,09 ευρώ, μέχρι την 31η Ιανουαρίου.

Προσοχή όμως: Όσοι δεν έχουν πρόθεση να μεταπηδήσουν σε άλλη κατηγορία από αυτήν που είχαν επιλέξει ή βρίσκονταν το 2023, δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια επιλογή. Ο ΕΦΚΑ θα διατηρήσει την ίδια κατηγορία, αναπροσαρμόζοντάς την, με την αύξηση του 3,46%.

Οι ειδικοί, βέβαια, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς χαμηλές εισφορές οδηγούν σε σημαντικά χαμηλές συντάξεις, κάτι που αναμένεται να διαπιστώσουν στο μέλλον χιλιάδες ασφαλισμένοι, που επιλέγουν για καταβολή εισφορών τη χαμηλή ασφαλιστική κατηγορία για πολλά χρόνια και μόνο όταν πλησιάζει η ηλικία συνταξιοδότησης ανεβαίνουν κλίμακα, χωρίς αυτό βέβαια να επηρεάζει ιδιαίτερα το ύψος της σύνταξης. Άλλωστε, με βάση αυτά που ισχύουν σήμερα, η σύνταξη που θα λάβει κάποιος μετά από 40 έτη ασφάλισης, έχοντας επιλέξει τα περισσότερα χρόνια ασφάλισής του την πρώτη, χαμηλή ασφαλιστική κατηγορία, δεν θα ξεπερνά τα 830 ευρώ.

Αντίστοιχα, κάποιος που επιλέγει την 3η ασφαλιστική κατηγορία, θα λάβει σύνταξη, εφόσον διατηρήσει την ίδια κατηγορία για το σύνολο του ασφαλιστικού του βίου, που μετά βίας θα ξεπερνά τα 1.050 ευρώ.

Τέλος, αν κάποιος επιλέξει την ανώτερη, δηλαδή την 6η ασφαλιστική κατηγορία, μετά από σαράντα έτη ασφάλισης, διατηρώντας την ίδια αυτή κατηγορία, θα λάβει σύνταξη κοντά στα 1.790 ευρώ. Η διαφορά μεταξύ πρώτης και έκτης ασφαλιστικής κατηγορίας είναι μεγάλη, όπως βέβαια σημαντική είναι και η διαφορά στο ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς που θα καταβάλει ο ασφαλισμένος.

Με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας, αναπροσαρμόζεται και το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών το οποίο χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών κατά 3,46% για το τρέχον έτος και διαμορφώνεται στο ποσό των 7.373,88 ευρώ.

Όπως βέβαια αυξάνονται κατά το ίδιο ποσοστό και οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, καθώς επίσης και οι εισφορές για όσους ασφαλίζονται για επικούρηση και εφάπαξ. Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο Εργασίας, οι προβλεπόμενες αυξήσεις είναι αρκετά χαμηλές, «καθώς η χώρα μας κατάφερε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου (φωτ.), στόχος της διάταξης που προβλέπει την αναπροσαρμογή των εισφορών, με βάση την πορεία του πληθωρισμού, είναι πρωτίστως η διασφάλιση του ύψους των συντάξεων των μη μισθωτών.

«Ενδεχόμενη αγνόηση του πληθωρισμού στις εισφορές θα οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα σε χαμηλότερες συντάξεις στο μέλλον», δηλώνει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, επισημαίνοντας ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι διανεμητικό, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό από τις εισφορές των εν ενεργεία ασφαλισμένων και κατά συνέπεια, κάθε αναπροσαρμογή των συντάξεων θα πρέπει να καλύπτεται και από αντίστοιχες εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι νέες εισφορές

Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση, η 1η ασφαλιστική κατηγορία που επιλέγουν σχεδόν 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ανέρχεται για φέτος σε 238,22 ευρώ, αυξημένη κατά 7,96 ευρώ τον μήνα (ή 95,52 ευρώ ετησίως), συγκριτικά με τα 230,27 ευρώ που ήταν πέρσι. Ακόμη και η 6η, τελευταία και υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, αυξάνεται 21,47 ευρώ τον μήνα (ή 257,64 ευρώ το χρόνο), στα 642,09 ευρώ.

Προσοχή όμως: Σε όλα τα νέα ποσά πρέπει να προστεθούν και 10 ευρώ τον μήνα, λόγω της ειδικής εισφοράς υπέρ ανεργίας που καταβάλλεται προς τη ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ). Αντίστοιχα, για τους αγρότες, η 1η ασφαλιστική κατηγορία διαμορφώνεται για το νέο έτος στα 141,8 ευρώ, αυξημένη κατά 4,74 ευρώ τον μήνα (ή 56,88 ευρώ ετησίως), σε σχέση με το 2023 και η 6η ασφαλιστική κατηγορία φτάνει στα 384,56 ευρώ, ήτοι αυξάνεται κατά 12,86 ευρώ τον μήνα ή 154,32 ευρώ τον χρόνο.

Όσο για τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ (αφορούν τις περιπτώσεις εκείνες όπου οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι έχουν υποχρέωση ασφάλισης), η αύξηση του 3,46% διαμορφώνει την 1η ασφαλιστική κατηγορία για επικούρηση στα 44,24 ευρώ (+1,48 ευρώ το μήνα ή 17,76 ευρώ τον χρόνο) και για εφάπαξ στα 29,49 ευρώ (+0,98 ευρώ τον μήνα ή 11,76 ευρώ τον χρόνο).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v