Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το 2025 η πλήρης λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Πώς προχωρούν οι εργασίες υποδομής για τα υπόγεια καλωδιακά τμήματα σε Αττική και Κρήτη. Η σημασία του έργου για το νησί και ευρύτερα για την εγχώρια αγορά ενέργειας.

Το 2025 η πλήρης λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Επιταχύνονται οι εργασίες στη διασύνδεση Κρήτης - Αττικής, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης, χωρίς τη χρήση των συμβατικών μονάδων, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής. Εκτός όμως από το περιβαλλοντικό όφελος η ολοκλήρωση της διασύνδεσης θα περιορίσει σημαντικά τις χρεώσεις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας). Επιπλέον, μπαίνουν οι βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Κρήτη.

Πέντε χρόνια μετά τη συμβασιοποίηση του έργου και οι εργασίες για την υλοποίηση του έργου, που υλοποιεί η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ “Αριάδνη Interconnection” είναι σε πλήρη εξέλιξη. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές του ΑΔΜΗΕ, η πρόβλεψη για ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών και έναρξη της ηλέκτρισης στο τέλος του τρέχοντος έτους αποτυπώνουν την ταχύτητα με την οποία προχωρά το έργο.

Οι ίδιες πηγές συγκρίνουν το έργο με άλλα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων ανάλογων προδιαγραφών που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στην Ευρώπη. «Η ηλεκτρική διασύνδεση Μαυροβουνίου-Ιταλίας (MON.ITA) που χρειάστηκε πάνω από επτά χρόνια για να ολοκληρωθεί και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Γερμανίας - Νορβηγίας (NORD.LINK) και Ηνωμένου Βασιλείου - Νορβηγίας (NSL), έργα ανάλογης τεχνολογίας για τα οποία απαιτήθηκαν περί τα έξι χρόνια από τη συμβασιοποίησή τους έως τη θέση της σε εμπορική λειτουργία», αναφέρουν.

Σε σχέση με τις εργασίες στο Σταθμό Μετατροπής στην Αττική (Κουμουνδούρος) όσο και στο άλλο άκρο της διασύνδεσης (Δαμάστα Ηρακλείου Κρήτης), τα βασικά έργα Πολιτικού Μηχανικού που αφορούν τις κύριες κτιριακές εγκαταστάσεις του Σταθμού (χώρος μετατροπής AC σε DC -Converter/DC Halls- και το κτίριο ελέγχου) έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Επίσης, έχει ολοκληρωθεί στον Κουμουνδούρο η εγκατάσταση των μετασχηματιστών μετατροπέων και είναι σε εξέλιξη η εγκατάσταση του κρίσιμου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στον χώρο του Converter Hall. Τον Φεβρουάριο, αναμένεται η μεταφορά και εγκατάσταση των μετασχηματιστών μετατροπέων στη Δαμάστα, ενώ πραγματοποιούνται οι προκαταρκτικές εργασίες για την εκκίνηση εγκατάστασης του κρίσιμου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ αναφορικά με το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης, εντός του 2023 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και προστασία των υποβρύχιων καλωδίων υπερύψηλής τάσης σε όλο το μήκος της διαδρομής των 336 χλμ. από την Αττική έως την Κρήτη. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η δοκιμή των ενεργειακών καλωδίων. Τέλος, σε σχέση με την πρόοδο των υπόγειων καλωδιακών τμημάτων, στην Αττική έχει ολοκληρωθεί το 90% της υποδομής και το 70% της τοποθέτησης των καλωδίων, ενώ στην Κρήτη η πρόοδος των εργασιών ξεπερνά το 60%. Σε προχωρημένο στάδιο είναι και οι εργασίες υποδομής για τα υπόγεια καλωδιακά τμήματα και έχει αρχίσει η τοποθέτηση των καλωδίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v