Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΦΚΑ: Τεχνική αβλεψία παγώνει για μια εβδομάδα την υποβολή ΑΠΔ

Δεν κρατήθηκε από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων το 10% της ειδικής εισφοράς υπέρ ΕΦΚΑ στους συνταξιούχους που απασχολούν. Τι θα γίνει με την πλατφόρμα. Πώς θα γίνεται η δήλωση.

ΕΦΚΑ: Τεχνική αβλεψία παγώνει για μια εβδομάδα την υποβολή ΑΠΔ

Παγώνει για μία βδομάδα η διαδικασία υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων από τις επιχειρήσεις προς τον ΕΦΚΑ, καθώς δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί η προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων του φορέα, για να δεχθεί τις Δηλώσεις για τους εργαζόμενους συνταξιούχους.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε, με τις πληρωμές των αμοιβών Ιανουαρίου δεν υπήρξε από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων η σχετική παρακράτηση της ειδικής εισφοράς 10%, παρότι οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι που εργάζονται ήδη, από τα τέλη Δεκεμβρίου, με τις συντάξεις Ιανουαρίου, έλαβαν ολόκληρη και όχι μειωμένη κατά 30% την σύνταξή τους. Έτσι, η διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι λόγω μερικής τροποποίησης των τεχνικών προδιαγραφών του συστήματος, η υποβολή ΑΠΔ θα είναι δυνατή από την ερχόμενη Τρίτη 06/02/2024.

Οι αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αλλά και η πληθώρα αποφάσεων και εγκυκλίων που απαιτούνται για την εφαρμογή του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην έκδοση των αναγκαίων οδηγιών, αλλά και τροποποιήσεων στη διαδικασία υποβολής ΑΠΔ. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα, προκειμένου από την έναρξη της ερχόμενης εβδομάδας να τεθούν τυπικά και ουσιαστικά σε εφαρμογή οι σχετικές διατάξεις του πρόσφατου Ασφαλιστικού Νόμου (ν.5078/23).

Αναλυτικά, σε εφαρμογή της διάταξης για την απασχόληση συνταξιούχων, ήδη, οι περίπου 30.000 που βρίσκονται στη σχετική λίστα του ΕΦΚΑ έπαψαν να υπόκεινται στην παρακράτηση 30% της σύνταξής τους. Δεν έχει όμως ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά την καταβολή του πόρου 10% επί του εισοδήματός τους, αν πρόκειται για μισθωτούς ή 40% - 50% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχουν επιλέξει, αν πρόκειται για μη μισθωτούς ασφαλισμένους.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει, εντός των επόμενων ημερών, να ενεργοποιηθεί ειδική πλατφόρμα, όπου θα μπορούν να εισέρχονται οι ίδιοι οι συνταξιούχοι και να δηλώνουν ότι προτίθενται να εργαστούν ή ότι εργάζονται. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ, το σύστημα Εργάνη θα είναι έτοιμο, έχοντας τροποποιήσει τις ΑΠΔ, από τις 6 Φεβρουαρίου. Έτσι, όταν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, όπου απασχολούνται οι συνταξιούχοι, υποβάλλουν τις ΑΠΔ, θα είναι αυτόματα επιλεγμένο το «κουτάκι» ότι πρόκειται για συνταξιούχο και θα γίνεται η παρακράτηση.

Μάλιστα, στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούσαν ότι με την έναρξη λειτουργίας της διαδικασίας, θα ανέλθουν στα επίπεδα των 50.000 όσοι συνταξιούχοι τελικά επιλέξουν να δηλώσουν επίσημα τη συνέχιση της απασχόλησής τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v