Τι αλλάζει στο πρόγραμμα Ανακαινίζω - Νοικιάζω

Τροπολογία του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής θεσμοθετεί την αύξηση στο επίδομα γέννησης. Προβλέπει τη δυνατότητα προκαταβολής στο πρόγραμμα Ανακαινίζω - Νοικιάζω. Επιπλέον 18 εκατ. ευρώ για voucher στα ΚΔΑΠ ΑμεΑ.

Τι αλλάζει στο πρόγραμμα Ανακαινίζω - Νοικιάζω

Στη Βουλή κατατέθηκε η ρύθμιση για την αύξηση του επιδόματος γέννησης από 400 έως 1.500 ευρώ, ενώ με τροπολογία θεσπίζεται η δυνατότητα προκαταβολής μέρους της επιδότησης, στο πρόγραμμα Ανακαινίζω - Νοικιάζω. Η τρίτη διάταξη αρμοδιότητας του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχή και Οικογένειας προβλέπει επιπλέον 18 εκατ. ευρώ για τα vouchers Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) ΑμεΑ.

Οι διατάξεις κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας  «Όροι αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις», που θα εισαχθεί  προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων αύριο, Τρίτη.  

Αναλυτικότερα, οι διατάξεις του  Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αφορούν:

- Την Αύξηση Επιδόματος Γέννησης. Με τη ρύθμιση αυξάνεται το χορηγούμενο από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επίδομα γέννησης.  Το νέο αυξημένο ποσό διαβαθμίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων της κάθε οικογένειας όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τη γέννηση του τέκνου, με στόχο την ενθάρρυνση και τη στήριξη των οικογενειών.

Πιο συγκεκριμένα, θεσπίζεται αύξηση της τάξεως των τετρακοσίων (400) ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, κλιμακούμενη για κάθε επόμενο τέκνο και φθάνοντας το επιπλέον ποσό των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για δικαιούχους με τέσσερα (4) ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα πριν τη γέννηση.

Η κλιμάκωση του χορηγούμενη ποσού αυξάνει προοδευτικά την ενίσχυση που λαμβάνουν οικογένειες με περισσότερα παιδιά, στοχεύοντας στην ενθάρρυνση για απόκτηση περισσότερων τέκνων. Προβλέπεται, δε, αναδρομική εφαρμογή του μέτρου, για κάθε παιδί που γεννήθηκε από 1.1.2023 (Εκτιμώμενη δαπάνη αναδρομικής εφαρμογής μέτρου: 41.921.900ευρώ)

Παραθέτουμε πίνακα υπολογισμού της δαπάνης:

- Πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» (50 εκατ. ευρώ) - θεσπίζεται πρόβλεψη για προκαταβολή μέρους της επιδότησης - τι αλλάζει ως προς το ποσοστό της ιδιοκτησίας. Με τη ρύθμιση που κατατέθηκε, προστίθεται η δυνατότητα προκαταβολής μέρους της επιδότησης στους δικαιούχους του προγράμματος. Σκοπός της προσθήκης αυτής είναι η βελτίωση της ελκυστικότητας του προγράμματος και η βέλτιστη δυνατή προσέλκυση και εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών των δικαιούχων. Επιπλέον, στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές με ποσοστό κυριότητας/επικαρπίας ακόμη και ίσο του 50%, ενώ μέχρι πρότινος προβλεπόταν ότι το ποσοστό αυτό έπρεπε να είναι μεγαλύτερο του 50% επί του ακινήτου. Η παραπάνω τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μην αποκλειστούν ζευγάρια ή οικογένειες με ιδανικά μερίδια επί της εκάστοτε ιδιοκτησίας.

Τέλος, με τη ρύθμιση, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναλαμβάνει το σύνολο του προϋπολογισμού του προγράμματος, ύψους 50 εκατ. ευρώ, με την εξεύρεση των αναγκαίων κονδυλίων από τον τακτικό του προϋπολογισμό και στόχο την άμεση εκκίνηση υλοποίησης του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται:

  • Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω Νοικιάζω» στοχεύει στην αύξηση των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών και αφορά την επιδότηση του κόστους της ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα μισθωθούν, έως 40% επί των τιμολογίων εργασιών και υλικών
  • ανακαίνισης και έως 10.000 €. Μέρος της επιδότησης, έως του 50%, μπορεί να δοθεί ως προκαταβολή.
  • Στόχος η αξιοποίηση 12.500 κενών κατοικιών.


- Vouchers ΚΔΑΠΑμεΑ (18 εκατ. ευρώ). Προβλέπεται η χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, συμπληρωματικά με τις λοιπές πηγές χρηματοδότησης, παροχών που απευθύνονται σε δικαιούχους ατόμων με αναπηρία και αφορούν την πρόσβαση σε δομές Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με αναπηρία, λόγω εξάντλησης των λοιπών πηγών χρηματοδότησης.

Στόχος είναι η ωφέλεια του συνόλου των συμπολιτών μας ΑμεΑ και οικογενειών με μέλη ΑμεΑ, οι οποίοι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά επωφελούνται του προγράμματος λαμβάνοντας στήριξη για την πρόσβαση σε δομές ΚΔΑΠΑμεΑ. 

Η διάθεση του επιπλέον ποσού των 18.500.000 ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένεια αντιστοιχεί σε 3.000 vouchers.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος: το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας χρηματοδοτεί ήδη συμπληρωματικά προς τις λοιπές πηγές χρηματοδότησης, ύψους 291.200.000 ευρώ, vouchers για την πρόσβαση του συνόλου των δικαιούχων σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v