Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι όροι για να βγουν σε σύνταξη ασφαλισμένοι με χρέη

Όλα τα βήματα που πρέπει να κάνει ο οφειλέτης, από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την έκδοση της οριστικής απόφασης. Πόσοι οφειλέτες αναμένουν οι ειδικοί ότι θα υποβάλουν αιτήσεις.

Οι όροι για να βγουν σε σύνταξη ασφαλισμένοι με χρέη

Αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργήσει ο ΕΦΚΑ για αυτόν τον σκοπό, έλεγχο των οφειλών, διαπίστωση του ορίου ηλικίας και των αναγκαίων ετών ασφάλισης, αλλά και συναίνεση της άρσης του τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου ο Φορέας να ελέγξει το ύψος των καταθέσεων του ενδιαφερόμενου, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο βηματισμός που πρέπει να ακολουθήσουν οι οφειλέτες με χρέη έως 30.000 ευρώ, που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν.

Η διαδικασία, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα, προβλέπει την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης από τους επαγγελματίες και τους αγρότες με οφειλές, καθώς και τον έλεγχο των καταθέσεών τους, σε περίπτωση που αυτές ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ.

Η σχετική πλατφόρμα, σύμφωνα και με τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου, αναμένεται να ανοίξει εντός του επόμενου διαστήματος -πιθανότατα τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου- και θα προβλέπει την υποχρεωτική συναίνεση του ασφαλισμένου στην άρση του τραπεζικού του απορρήτου, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να διαπιστώσει εάν πρόκειται για στρατηγικό κακοπληρωτή ή για ασφαλισμένο που βρέθηκε κάποια στιγμή σε δύσκολη θέση, δημιουργώντας οφειλές προς τον Φορέα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ αναμένουν τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, θα παρέχεται η συναίνεση εφόσον τα χρέη ξεπερνούν τις 20.000 και φθάνουν έως 30.000 ευρώ, θα διενεργείται έλεγχος καταθέσεων και θα ακολουθείται η διαδικασία του νόμου.

Στην πράξη, κι εφόσον εγκριθεί η αίτηση, ο συνταξιούχος θα λαμβάνει το 40% της σύνταξής του. Το υπόλοιπο 60% της σύνταξης θα αποπληρώνει την οφειλή έως ότου αυτή να πέσει κάτω από τις 20.000 ευρώ για τους επαγγελματίες και τις 6.000 ευρώ για τους αγρότες. Από αυτά τα όρια οφειλής και κάτω θα λειτουργεί ο αυτόματος συμψηφισμός και το υπόλοιπο χρέος θα εξοφλείται με παρακράτηση 60 μηνιαίων δόσεων από το ποσό της μηνιαίας σύνταξης.

Μέσω της διαδικασίας, οι μηχανογραφικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα ελέγχουν αμέσως μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης εάν ο αιτών πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

  • έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας
  • έχει οφειλές κι αν ναι, μπορεί να πληρώσει το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ (και των 10.000 ευρώ για τους αγρότες)
  • έχει πραγματικό ασφαλιστικό δεσμό, έχει δηλαδή πληρώσει τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με οφειλές από 20.000-30.000 ευρώ ανέρχονται σε 109.868 και οφείλουν 2,6 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, περίπου 27.000 αγρότες έχουν οφειλές από 6.000-10.000 ευρώ και το ληξιπρόθεσμο ποσό φτάνει τα 175 εκατ. ευρώ. Από αυτούς υπολογίζεται ότι περίπου το 10%-15% έχει τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθεί, αλλά λόγω οφειλών δεν μπορεί να το κάνει.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν στον ΕΦΚΑ πως θα ξεμπλοκάρει και ένα σημαντικό ποσοστό υποθέσεων που κατά κύριο λόγο καθυστερεί, λόγω του απαιτούμενου ελέγχου και των εξονυχιστικών διαδικασιών που ακολουθούν οι εισηγητές, προκειμένου να εφαρμόσουν τις προβλεπόμενες διατάξεις χωρίς ο ενδιαφερόμενος να «χάσει» σε ασφαλιστικό χρόνο.

Συνολικά, 23.000 αιτήσεις για τη λήψη κύριας σύνταξης βρίσκονται ήδη σε εκκρεμότητα, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι με την υπογραφή της απαιτούμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης και την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, θα υποβάλουν αίτηση και περίπου 15.000 που είναι εν αναμονή, με τον στόχο της διοίκησης του ΕΦΚΑ να είναι εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2024, το στοκ των κύριων αιτήσεων να πέσει κάτω από 20.000.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v