Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεκαεννέα servicers έκαναν... χαρτιά για άδεια λειτουργίας

Δύο εκτιμάται ότι δεν θα καταφέρουν να επαναδειοδοτηθούν. Την ίδια στιγμή, τέσσερις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων δεν κατέθεσαν καν αίτηση για ανανέωση της άδειας λειτουργίας τους.

Δεκαεννέα servicers έκαναν... χαρτιά για άδεια λειτουργίας

Δεκαεννέα εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων αιτήθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος την εκ νέου αδειοδότησή τους στο πλαίσιο του ελέγχου των κριτηρίων λειτουργίας, υπό το πρίσμα των νέων κανόνων που έφεραν οι πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν πως από τις 19 εταιρείες (servicers), οι δύο εκτιμάται, με βάση τον φτωχό όγκο του χαρτοφυλακίου τους αλλά και την έλλειψη των τεχνολογικών επενδύσεων που απαιτούνται, πως δεν θα καταφέρουν να επαναδειοδοτηθούν.

Την ίδια στιγμή, τέσσερις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων δεν κατέθεσαν αίτηση για ανανέωση της άδειας λειτουργίας τους. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους servicers στην εποπτική αρχή έληξε εχθές (31 Μαρτίου), με βάση το χρονοδιάγραμμα που τους είχε δοθεί και επισήμως τόσο νομοθετικά όσο και με την επιστολή που τους έστειλε προ τριμήνου η Τράπεζα της Ελλάδος. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι από σήμερα ξεκινά και η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που όφειλαν βάσei του νόμου να λειτουργήσουν οι servicers, μέσα από την οποία ο δανειολήπτης μπορεί να ενημερωθεί για όλα τα στοιχεία του δανείου του: το αρχικό χρέος, την επιτοκιακή επιβάρυνση, το fund στο οποίο έχει πωληθεί/τιτλοποιηθεί το δάνειο καθώς και περαιτέρω αναλυτική ενημέρωση για την οφειλή/ές. 

Συγκέντρωση

Η τελική λίστα με τις επαναδειοτούμενες εταιρείες θα καταρτιστεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον Μάιο και με βάση τις ίδιες πηγές, μια καλή εικόνα για το ποια εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων και ποια όχι θα συνεχίσει τη λειτουργία της θα υπάρξει προς τα τέλη Απριλίου. Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι αμέσως μετά και μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξουν τεκτονικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική των servicers, με κυρίαρχη τάση τη συγκέντρωσή τους μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. 

«Οι νέοι κανόνες, κυρίως σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις στην τεχνολογία, αυξάνoyn το κόστος λειτουργίας των servicers. Κι αυτή η παράμετρος αναμένεται να οδηγήσει, μετά το νέο ξεκαθάρισμα της αγοράς με τις άδειες, σε ένα γύρο συγκέντρωσης με πόλο έλξης τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου», τονίζει στο Euro2day.gr στέλεχος μίας εκ των ισχυρών εταιρειών ως προς τον όγκο του χαρτοφυλακίου που διαχειρίζεται. 

Στο παιχνίδι των εξαγορών εκτιμάται ότι θα μπουν δυναμικά και τρίτες εταιρείες χρηματοδότησης επαναγοράς δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v