Ποιοι διεκδικούν μονάδα αποβλήτων 200 εκατ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα

Ξεμπλοκάρει ο διαγωνισμός για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) μέσω ΣΔΙΤ στη Θεσσαλονίκη. Οι πιθανοί διεκδικητές του mega project, που θα είναι το μεγαλύτερο στη Βόρεια Ελλάδα.

Ποιοι διεκδικούν μονάδα αποβλήτων 200 εκατ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα

Στη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών εισέρχεται εκ νέου ο διαγωνισμός για τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Θεσσαλονίκη μέσω ΣΔΙΤ, μετά την απεμπλοκή από προδικαστικές προσφυγές και τα αιτήματα αναστολής του.

Στο πλαίσιο επανεκκίνησης του διαγωνισμού, προϋπολογισμού 202 εκατ. ευρώ, ο αρμόδιος φορέας, ο Φο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας, όρισε ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών τη 17η Ιουνίου 2024.

Σημειώνεται ότι στην α’ φάση του διαγωνισμού είχαν δηλώσει το παρών η Τέρνα Ενεργειακή, ο όμιλος Μυτιληναίος, η Ιντρακάτ και οι κοινοπραξίες More-Άβαξ-Thalis και Ηλέκτωρ-Άκτωρ Παραχωρήσεις.

Δεδομένων των επιχειρηματικών ανακατατάξεων που έχουν μεσολαβήσει από την προκήρυξη του διαγωνισμού έως σήμερα, ενδέχεται οι τελικές οικονομικές προσφορές να προέλθουν από διαφορετικούς σχηματισμούς.

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η ΜΕΑ δυτικού τομέα είναι η μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα.

Η μονάδα της Θεσσαλονίκης θα είναι δυναμικότητας 300.000 τόνων και θα κατασκευαστεί κοντά στη χωματερή Μαυροράχης. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 324 μήνες (έχει οριστεί σε 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο). Θα εξυπηρετεί εννέα δήμους της δυτικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού - Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης - Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου), το 60% του κεντρικού δήμου Θεσσαλονίκης, το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον δήμο Παιονίας, Κιλκίς.

Η αξία της σύμβασης αναλύεται σε 60 εκατ. ευρώ χρηματοδοτική συμβολή και 142,2 εκατ. ευρώ καθαρή παρούσα αξία πληρωμών διαθεσιμότητας. Οι πληρωμές διαθεσιμότητας θα είναι συνδεδεμένες με την ποσότητα των απορριμμάτων που θα διαχειρίζεται ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης καθώς και με την τήρηση των κριτηρίων διαθεσιμότητας και των προδιαγραφών λειτουργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v