Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφορία: «Φορολογικό ξυπνητήρι» για όσους έχουν ρυθμίσεις

Ερχεται τον Ιούνιο το «φορολογικό ξυπνητήρι» της ΑΑΔΕ. Πώς θα λειτουργεί η ατομική ειδοποίηση στους υπόχρεους. Πάνω από 4,6 δισ. ευρώ είναι σήμερα οι ενεργές ρυθμίσεις.

Εφορία: «Φορολογικό ξυπνητήρι» για όσους έχουν ρυθμίσεις

Κάθε φορά που πλησιάζει η προθεσμία εξόφλησης μιας δόσης ρυθμισμένης οφειλής στην εφορία, η ΑΑΔΕ θα αποστέλλει ειδοποίηση στον φορολογούμενο, υπενθυμίζοντας την προθεσμία και τους κινδύνους που συνεπάγεται η απώλεια της ρύθμισης.

Το νέο εργαλείο, το οποίο έχει βαφτιστεί από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή «φορολογικό ξυπνητήρι», αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τον Ιούνιο, μέσω της εφαρμογής myAADElive στο κινητό με παράλληλες ειδοποιήσεις στα email των φορολογούμενων και την προσωπική τους σελίδα στο Taxisnet.

Το μέτρο, σε συνδυασμό με τις νέες διατάξεις, που δίνουν έναν «αέρα» στους φορολογούμενους, με τρίμηνο περιθώριο αντί για απώλεια της ρύθμισης την επόμενη ημέρα από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της δόσης, εκτιμάται πως θα βοηθήσει χιλιάδες φορολογούμενους να διατηρήσουν ενεργές τις ρυθμίσεις οφειλών τους, συμβάλλοντας παράλληλα και στην ομαλή ροή των φορολογικών εσόδων στον προϋπολογισμό.

Οι ενεργές ρυθμίσεις οφειλών, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, αγγίζουν σήμερα τα 4,611 δισ. ευρώ, ή 4,6% από τα περίπου 107 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων χρεών. Επτά στους δέκα οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση χρωστούν έως 300.000 ευρώ και συνολικά έχουν ρυθμίσει χρέη 3,2 δισ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα περίπου 1,4 δισ. ευρώ αφορούν ένα μικρό όγκο οφειλετών (29,6% του συνόλου των φορολογουμένων με ρυθμισμένα χρέη), που χρωστούν περισσότερα από 300.000 ευρώ ο καθένας.

Το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών αφορά τους «μικρούς» με χρέη από 500 έως 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και από 10.000 έως 100.000 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Όλοι αυτοί και όσοι νέοι εντάσσονται προοδευτικά στις ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία θα λαμβάνουν εφεξής ειδοποίηση-αφύπνιση για να μην ξεχάσουν τις προθεσμίες. Το φορολογικό ξυπνητήρι αποτελεί μια ακόμα προσθήκη στην εφαρμογή myAADElive της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας ήδη οι φορολογούμενοι απολαμβάνουν υπηρεσίες όπως:

  • Πρόσβαση στον φορολογικό λογαριασμό σε πραγματικό χρόνο για πληροφόρηση σχετικά με τρέχουσες φορολογικές οφειλές και ποσά επιστροφών
  • Άμεσες ασφαλείς πληρωμές οφειλών, απευθείας από την εφαρμογή, μέσω IRIS ή με κάρτα
  • Διαχείριση στοιχείων επικοινωνίας και δήλωση IBAN για επιστροφές φόρου
  • Παρακολούθηση και διαχείριση Αιτημάτων και Ραντεβού
  • Πρόσβαση στα «Μηνύματά μου» για λήψη και διαχείριση εξατομικευμένων μηνυμάτων από την ΑΑΔΕ
  • Εξειδικευμένες ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο για πολίτες, επιτηδευματίες και φοροτεχνικούς, καθώς και εξατομικευμένες φορολογικές ενημερώσεις myWallet, για προσθήκη και αποθήκευση βασικών εγγράφων, όπως Στοιχεία Μητρώου, Φορολογική Ενημερότητα, Τέλη Κυκλοφορίας και πιστοποιητικά για εύκολη πρόσβαση
  • Άμεση πρόσβαση στην εφαρμογή appodixi της ΑΑΔΕ για εύκολο σκανάρισμα και έλεγχο αποδείξεων
  • Δυνατότητα quick login με χρήση PIN ή και βιομετρικών, επιλογή γλώσσας (ελληνικά/αγγλικά) και χρωματικού θέματος εφαρμογής
  • Εντοπισμός υπηρεσιών της ΑΑΔΕ σε χάρτη με δυνατότητα Geolocation και προβολή στοιχείων επικοινωνίας
  • Δυνατότητα Tap-To-Call στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων της ΑΑΔΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v