Αντίστροφη μέτρηση για τον 5ο πόλο στις τράπεζες

Αντίστροφη μέτρηση για το πόρισμα της DBRS που θα καθορίσει κρίσιμες παραμέτρους στην προσπάθεια Attica Bank και Παγκρήτιας να καθαρίσουν τους ισολογισμούς. Οι εκτιμήσεις για τα κεφάλαια που απαιτούνται.

Αντίστροφη μέτρηση για τον 5ο πόλο στις τράπεζες

Ανά πάσα στιγμή από σήμερα μέχρι την επόμενη εβδομάδα η DBRS θα καταλήξει στο τελικό πόρισμά της για το rating των τιτλοποιήσεων που ετοιμάζουν Attica Bank και Παγκρήτια, προκειμένου να ενταχθούν τον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων Ηρακλή ΙΙΙ και να καθαρίσει ο ισολογισμός των δύο τραπεζών, οι οποίες εν συνεχεία θα ενοποιηθούν.

Στόχος των μετόχων αλλά και σύσταση από την εποπτεία είναι να γίνει clean up των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο δείκτης να μειωθεί στο 3%, ούτως ώστε η τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση των δύο να έχει καθαρό διάδρομο μπροστά της αμέσως και μετά την υλοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η οποία τοποθετείται χρονικά το φθινόπωρο.

Το Euro2day.gr πληροφορείται ότι η καθυστέρηση από την DBRS αποδίδεται στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι δύο τράπεζες με στόχο να εξοικονομηθεί και το τελευταίο ευρώ. Να περιοριστούν δηλαδή οι ζημίες από τις τιτλοποιήσεις και να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα. Προς αυτή την κατεύθυνση και στόχευση κινούνται όλο αυτό το χρονικό διάστημα τόσο ο σύμβουλος, η UBS, όσο και οι δύο servicers που τρέχουν τα business plan των επικείμενων τιτλοποιήσεων, οι οποίοι είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων doValue και CEPAL.

Επίπτωση/Ηρακλής ΙΙΙ

Η επίπτωση από τις τιτλοποιήσεις των 3 δισ. ευρώ και πλέον μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που αθροίζουν οι δύο τράπεζες Attica Βank και Παγκρήτια εκτιμάται από πηγές με γνώση της διαδικασίας ότι θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα δρομολογηθεί αμέσως μετά τη συγχώνευση των δύο τραπεζών τοποθετείται στην περιοχή των 600-700 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η επίπτωση από τις τιτλοποιήσεις θα κρίνει και το ακριβές ποσό της αύξησης κεφαλαίου, αν και οι πηγές επιμένουν ότι θα κινηθεί (η επίπτωση) στα παραπάνω επίπεδα.

ΑΜΚ

Με δεδομένο ότι το εγχείρημα ένταξης στον Ηρακλή ΙΙΙ ως προς το ύψος της επίπτωσης είναι δυναμικό, όπως έχει αναφέρει σε δημοσίευμά του το Euro2day.gr, το ύψος της αύξησης μπορεί να φθάσει και τα 700 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αναμένεται να βάλει κεφάλαια από 320 εκατ. ευρώ (αν η αμκ κινηθεί στα 600 εκατ. ευρώ) έως ακόμη και 400 εκατ. ευρώμ εφόσον η αύξηση ανέλθει στην περιοχή των 700 εκατ. ευρώ.

Οι ιδιώτες μέτοχοι της τράπεζας, η Thrivest Holdings συμφερόντων των Δ. Μπάκου, Ι. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου, εκτιμάται ότι θα κληθούν να τοποθετήσουν κεφάλαια από 180 έως και 200 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν ότι έχει βολιδοσκοπηθεί επενδυτής με στόχο την συμμετοχή του στην ανάπτυξη του πέμπτου τραπεζικού πόλου, όπως έχει αναφέρει σε δημοσίευμά του στις 23 Απριλίου το Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v